Ikea går ind i kampen mod madspild

Med det nye initiativ Food is Precious vil Ikea inden 2020 reducere madspild med 50 procent i alle kædens varehuse. På blot fem måneder er det lykkes koncernen at reducere sit madspild med 30 procent.

Tilbage i december 2016 startede IKEA sit nye initiativ "Food is Precious" op. I maj havde koncernen allerede opnået en reducering af madspild på 30 procent. Foto: IKEA .

21.06.2017

CSR.dk

Hos Ikea har man store ambitioner for varehusenes madspild. Således har koncernen sat sig et mål om, at man ved udgangen af 2020 vil have reduceret madspildet i kædens varehuse med 50 procent.

Derfor har man implementeret en smart scale-løsning i varehusene, så Ikea-medarbejdere i fremtiden kan indtænke nye måder, hvorpå de kan reducere madspild.

Læs også: Madspild på klimadagsordenen

Ved hjælp af en touchskærm, der er forbundet med et system, der bærer affaldsbeholderen og måler mængden af madaffald, kan indsamlede data identificere måder, så medarbejderen bedst muligt kan reducere madspild i det enkelte varehus.

Reducering af 341.000 kilo CO2
I maj måned havde 84 butikker, svarende til omkring 20 procent af alle Ikeas varehuse, implementeret madspildssystemet, der indtil videre har resulteret i en reduktion af 79.200 kilo madaffald – det svarer til cirka 341.000 kilo CO2.

Den nye madspildsløsning startede i december 2016 og har siden da vist sig at være en succes. Således har 70 procent af Ikeas medarbejdere fortalt, at de er glade for det nye initiativ, og 50 procent har valgt at tage initiativet med sig hjem:

”Det er meget opmuntrende at se de første resultater af vores nye initiativ Food is Precious. Takket være engagerede medarbejdere og vores nye scale-løsning har vi opnået en reducering af vores madspild på 30 procent. Med vores nye initiativ håber jeg, at vi kan inspirere andre til at tænke mad som en værdifuld ressource”, siger Michael La Cour, der er adm. direktør for IKEA Food Services AB.

Læs også: Ikea klar med køkkenlåger af genbrugsplast- og træ

For nylig blev han udnævnt til nyt medlem af the Champions 12.3 coalition – et partnerskab mellem ledere fra regeringer, virksomheder, internationale organisationer, forskningsinstitutter og det civile samfund, der er dedikeret til at fremskynde processen mod at nå målene for Sustainable Development Goals (SDG) Target 12.3 for madspild.

Medlemmer skal motivere og demonstrere
Ifølge Liz Goodwin, der er direktør for Food Loss and Waste hos World Resources Institute, er det medlemmernes opgave at påvirke fødevareforsyningen ved at motivere og demonstrere, at det både er muligt og nødvendigt at reducere madspild:

”Vi er alle sammen nødt til at forene os i kampen mod madspild. Kun ved at samarbejde på tværs af virksomheder, regeringer og borgere kan vi tage fat på et meget centralt spørgsmål i vores generation”, siger hun.

- EL

Dansk Standard

Sponseret

Tiden er inde til at sætte fokus på overgangsalder på arbejdspladser

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

27.08.2025CSR.dk

Danske forskere gør genbrug af beton muligt

26.08.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Mål klimaaftrykket på din IT-Løsning

26.08.2025Kinnarps A/S

Sponseret

ABCD - ESG? 7 vigtige bæredygtigheds-forkortelser forklaret

25.08.2025Schneider Electric

Sponseret

Højtydende kontaktor giver nye fordele

25.08.2025CSR.dk

Rekordår for genanvendt elektronik til studiestart

25.08.2025CSR.dk

Københavns Lufthavn kan nu lagre grøn strøm

20.08.2025CSR.dk

Klimaforandringer er en skjult motor bag stigende fødevarepriser

20.08.2025JUC SERVICE ApS

Sponseret

Ny certificering i miljøret skal styrke ansvarlig udvikling og projekter

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

28.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket drift

Svanemærket Bygningsdrift er et bedre valg for miljøet, klimaet og beboerne. Servicen opfylder strenge krav til bygningers brugsfase. Både til energi, vand, affald, udemiljø samt kemikalier og byggevarer. Kriterierne fremmer ressourceeffektivitet, reduceret klimapåvirkning og tilpasning til klimaforandring. Kriterierne gavner også bygningers indeklima og har til formål at forlænge bygningens levetid.

Dato

28.08.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

DTU
Efteruddannelse
Operations Management

Få kompetencerne til at optimere din virksomheds driftsprocesser og produktions-flows. Og skab mere værdi for virksomheden ved at planlægge og styre driftsopgaver mere effektivt.

Dato

28.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
SBTi Starter Pack: Helping Nordic Businesses Set Science-Based Climate Targets

Registration ends today. The SBTi Starter Pack is a comprehensive online programme designed to equip Nordic businesses with the knowledge and tools they need to commit to the Science Based Targets initiative (SBTi).

Dato

28.08.2025

Tid

13:00

CEMAsys
Webinar
VSME Reporting Made Simple: Why It Matters and How to Get It Right

Don’t miss our upcoming webinar on VSME with our in-house experts Konstantin Heim and Izabella Łęgosz. They will take you through VSME, what it means for your company, and give a tour of CEMAsys new VSME tool!

Dato

28.08.2025

Tid

14:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Efteruddannelse
Nordic Programme on Non-Discrimination

The Nordic Programme on Non-Discrimination is an online programme designed to support Nordic businesses in advancing equality and inclusion across their operations. If your company is ready to take meaningful steps to identify, assess, and address discrimination-related risks, this programme will guide you through the process with practical tools and expert insights. Sign up before 16 June.

Dato

29.08.2025

Tid

09:30

Sted

Online