Hvorfor skal lande ikke tænke på scope 3?
Når virksomheder lægger klimastrategier, forventes det i stigende grad, at de tager ansvar for CO2-udledninger, der ligger uden for deres egen drift. Hvorfor skal lande ikke gøre det samme?
Det er præcis her, Danmarks ansvar for CO2-udledninger stopper. Undtaget for virksomheder. Foto: Flickr.
Dansk Erhvervs klimachef undrer sig. Hvorfor stopper staten Danmarks ansvar for udledninger af CO2 ved landegrænsen, mens virksomheders udledninger skal opgøres fra råvare til brug – uanset hvor i verden det måtte foregå?
"Vi er bannerfører for at sige, at klimapolitikken i Danmark skal hives ud af osteklokken. Vi løser ikke klimaproblemet, hvis vi stopper med at tælle udledninger med, når en lastbil kører ud af Danmark for at tanke brændstof. Så flytter vi bare udledningen til et andet land. De politiske incitamenter handler udelukkende om, hvad vi kan gøre for at mindske danske udledninger, og der kigges slet ikke nok på f.eks. import," siger Ulrik Bang, som er klima- og energichef i Dansk Erhverv i sidste uge til AgriWatch.
Det handler ifølge Ulrik Bang om, at de regler, der gælder for virksomhedernes opgørelser af CO2-udledninger, inddrager aktivititeter uden for Danmarks grænser, og medtager f.eks. fabrikker i andre lande, som leverer til virksomheden.
AgriWatch har også talt med Klimarådet, som medgiver, at der er ”noget om snakken”, men også påpeger, at for at ændre opgørelsesmetoderne vil det kræve, at man finder en måde, hvor man ikke tæller samme udledning flere gange. Og at det er derfor, FN har besluttet sig for, at udledninger skal tælles med, hvor den sker, uanset om den opstår pga. efterspørgsel fra et andet land.
Næstformand i Klimarådet, Jette Bredahl Jacobsen, forklarer til AgriWatch, at ideelt set skal man arbejde med begge aspekter uanset opgørelsesmetode, dvs. både, hvordan vi reducerer udledninger inden for Danmarks grænser, og hvordan vi reducerer de negative konsekvenser af vores forbrug og produktion andre steder i verden.
- EHS