Hver anden borger er villig til at ændre adfærd for klimaet

De fleste danskere ønsker at leve mere bæredygtigt. Men det er blot hver femte, der faktisk gør det, viser ny rapport.

Ifølge rapporten er der to segmenter, der lever relativt bæredygtigt. Det gælder "den grønne forbruger" og "de grønne klimamodstandere". Arkivfoto..

17.08.2022

CSR.dk

Lidt over halvdelen af danskerne er i dag villige til at ændre adfærd for at mindske klimaforandringerne. Det viser en ny klimarapport fra Instituttet fra Fremtidsforskning og Epinion.

Rapporten viser, at 62 procent af danskerne er bekymrede for klimaforandringerne. Men det er færre, der er villige til at ændre levevis for at bekæmpe dem.

"Vi vil nok gerne gøre noget, men når vi begynder at tænke på, hvad det så egentlig koster i penge, ressourcer, tid, energi og bare at overveje, hvad man skal gøre, så bliver de gode handlinger lidt svære at gøre noget ved", siger Martin Kruse, som er seniorforsker ved Instituttet for Fremtidsforskning, i en pressemeddelelse.

55 procent er i høj grad eller meget høj grad villige til at ændre måden, de lever på, for at mindske klimaforandringerne. 45 procent er i lav grad eller slet ikke villige.

Rapporten viser samtidig, at det blot er omkring hver femte borger, som kan siges at have en relativt bæredygtig adfærd, selv om de fleste ønsker at forbruge på en bæredygtig måde.

Ifølge rapporten er der to segmenter, der lever relativt bæredygtigt. Det gælder "den grønne forbruger" og "de grønne klimamodstandere".

Den grønne forbruger er for eksempel "den unge vegetar, der kører på cykel til studiet og ikke flyver eller kører bil og som næsten aldrig køber tøj". 14 procent af danskerne hører under denne kategori.

Den mere "kuriøse" bæredygtige forbruger er de grønne klimamodstandere, som "tæller pensionisten, der ikke har ønsker om at gøre noget for klimaet, men har et lavt CO2-fodaftryk i forhold til de mest udledende segmenter".

Selv om de fleste er villige til at ændre adfærd for klimaets skyld, så er betalingsvilligheden mindre udbredt.

Hvis der bliver lagt CO2-afgift på 100 dollar per ton CO2 på kød, benzin eller varme, vil mellem 30 og 40 procent være villige til at betale for det.

Forklaringen er nok "ret simpel", vurderer Martin Kruse. For det kan være svært at overbevise sig selv om, at pengene er bedre brugt på fremtidige generationer frem for sig selv nu og her.

"Jeg kan betale for en bedre verden, men jeg kan også bruge de penge på at købe en Mars-bar eller noget andet, der giver mig en umiddelbar gevinst", siger han.

En anden gruppe, rapporten har identificeret, er "mere holdning end handling"-segmentet.

Det er betegnelsen for dem, der er bekymrede for klimaforandringerne og siger, at de er villige til at gøre noget ved det. Men de har nogle af de højeste forbrugsbaserede udledninger.

Gruppen er kendetegnet ved at have de "rigtige" holdninger, men den forkerte adfærd. Der er flere højtuddannede og folk med højere indtægter i gruppen, som udgør 42 procent af danskerne.

Det fjerde segment er de "forandringsuvillige", som udgør 37 procent af danskerne. De er kendetegnet ved ikke at have et bæredygtigt forbrug, og at de ikke ønsker at ændre på det for at mindske klimaforandringer.

Rapporten er udarbejdet på baggrund af et spørgeskema, som et repræsentativt udvalg af danskerne har svaret på.

- HCL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

16.07.2024CSR.dk

EU-lovkrav giver dyrere flybilletter

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet