Hvad handler diskussionen af kædeansvar om?

I de seneste par uger på CSR.dk er diskussionen om ansvar, redskaber og leverandørkæder blusset op igen. CSR.dk’s gennemgang peger på, at der er grundlæggende spørgsmål i spil, og at virksomhedernes muligheder for at navigere skal tilgodeses. Få overblik her.

07.02.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Fra d. 27. januar til d. 3. februar var krudtet i skuddene noget fastere, end vi er vant til på CSR.dk. Rådgiver og menneskerettighedsekspert Sune Skadegaard Thorsen duellerede med Mellemfolkeligt Samvirke og Clean Clothes Campaign Danmark. Genstanden for kampen var, hvordan virksomheder bedst håndterer deres kædeansvar.

Over for hinanden står også to ideer: forestillingen om at en langt større udbredelse af FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv vil give de eftertragtede forbedringer af forholdene hos leverandører i lavtlønslande. Modsat forestillingen om at den gennemsigtighed åbne leverandørlister vil give, vil være den nødvendige motor for mere ansvarlig virksomhedsadfærd ift. kædeansvar. 

Det vi ved
Det vi ved med sikkerhed, er at der er en udbredt frustration over den måde arbejdet med kædeansvar foregår i dag. Ikke bare er Codes of Conduct, selv-evalueringer, forbedringsplaner og egne- og tredjepartsaudits krævende, men de har tilsyneladende heller ikke den ønskede effekt: bedre forhold for arbejderne.

Seneste stykke forskning med den konklusion er rapporten, Ethical Audits and the Supply Chains of Global Corporations fra Sheffield Political Economy Research Institute, der, som omtalt her på sitet, bl.a. konkluderer at auditregimet ’virker’ for virksomhederne, men fejler for arbejderne og planeten og har en tendens til at forstærke de eksisterende forretningsmodeller og dermed fastholde status quo på området.

Det vi ikke ved
Som CSR.dk ser det, er der to store spørgsmål, som de aktuelle diskussioner viser, at der er brug for at finde svar på:

  • Hvis metoden der benyttes i dag til at sikre ansvarlighed i sin supply chain ikke har den ønskede effekt, ad hvilken vej skal virksomhederne så gå, som også imødekommer NGO’er og forbrugeres forventninger?
  • Hvordan ser det ud med implementeringen af FN og OECD’s retningslinjer i danske virksomheder, og hvad ville det øgede fokus på due dillingence betyde, hvis arbejdet med CSR havde dem som udgangspunkt?

Skal vi snakke eller handle?
Det spørgsmål stillede uddannelses- og rådgivervirksomheden Green Network’s direktør, Kenneth Hald Jensen, i december 2016 i et indspark på CSR.dk. Morten Lehman, CSR-chef i Dansk Erhverv har i sidste uge budt ind med en opfordring til at holde fast i dialogen og samarbejdet på tværs af sektorer. Det afgørende må være, at debattens mål er at gøre det muligt for virksomhederne at navigere, samtidig med at løsningerne skaber reel forandring. Men ballet er i al fald åbnet. 

Debatten – skrællet ind til benet

  • D. 27. januar lagde menneskerettighedsekspert og rådgiver Sune Skadegaard Thorsen et indspark på CSR.dk med titlen ”Danske NGO’er skader danske virksomheder”. Under den noget pågående overskrift argumenterede han for, at NGO’ernes pres for åbne leverandørlister i f.eks. mode- og tekstilbranchen førte til at virksomheder brugte deres altid begrænsede ressourcer på at jagte et urealistisk mål om fuldt overblik over deres leverandørkæde. Ressourcer som ville være bedre investeret i at udbrede praksis i henhold til FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv, fordi de sætter en fælles minimumsstandard, som vurderes til at kunne gennemføres i praksis og opnå den udbredelse af respekt for menneskrettigheder, som er nødvendig. Åbne leverandørlister stiller de ikke noget krav om.

    Kigger man bagud i CSR.dk’s indspark, er Sunes Skadegaard Thorsens nye indspark tydeligt inspireret af Mellemfolkeligt Samvirke og Clean Clothes Campaign Danmarks arbejde i kølvandet på Mæglings- og Klageinstitutionens udtalelse om PWT-koncernens ansvar i forbindelse med Rana Plaza-ulykken i Bangladesh. NGO’erne gennemførte en forbrugerettet kampagne med skarp opfordring til PWT’s brand Tøjeksperten om større åbenhed om deres leverandørkæde og forholdene i denne.
     
  • D. 1. februar svarede MS og CCCDK på kritikken i et indspark på CSR.dk. Heri argumenterer de for, at så længe virksomhederne ikke fortæller, hvor de producerer deres varer og under hvilke forhold, så kan man som forbruger ikke træffe oplyste valg. Og at hvis virksomhederne gjorde det, så ville det frigive tid hos NGO’erne, som ikke længere behøvede at prøve at finde dokumentation for de udsagn virksomhederne selv kommer med om deres respekt for menneskerettighederne.

    MS og CCCDK’s indspark anerkender at FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv ikke stiller krav om åbne leverandørlister, men at man, hvis man følger dem, bør være åben om hvordan virksomhedens aktiviteter påvirker menneskerettighederne – og at det ikke praktiseres i den danske tøjbranche. NGO’erne fremhæver også, at OECD’s retningslinjer for multinationale selskabers samfundsansvar stiller krav om at levere passende bæredygtighedsinformation til forbrugerne.
     
  • D. 2. februar blandede Dansk Erhverv sig i debatten med et indspark, hvor de bad om, at man ikke gravede grøfter, men i stedet fandt ud af hvordan man bedst muligt kan hjælpe virksomhederne med at navigere i CSR-kravene. Det, skriver Morten Lehmann, som er CSR-chef i Dansk Erhverv, gør man bedst ved at holde fast i traditionen for samarbejde på tværs af virksomheder og NGO’er. Dansk Erhverv lover selv at byde ind i den tradition ved at invitere til en debat sammen med Dansk Initiativ for Etisk Handel.  
     
  • Sidste indspark på CSR.dk i sagaen i denne omgang var et svar fra Sune Skadegaard Thorsen, som forklarede at hans ærinde alene var at debattere om kravene om åbne leverandørlister var en nødvendig del af ansvarlig virksomhedsadfærd, eller om der var mere idé i at afkræve virksomhedernes implementering af FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv. 

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld, som du tror?

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

09.09.2024CSR.dk

Skou Gruppens byggeledere får grønne kompetencer

09.09.2024CSR.dk

Stort gennembrud for grøn langturskørsel

22.08.2024CSR.dk

Millioner til cirkulært værdikædesamarbejde

19.08.2024CSR.dk

Carl Ras udvider populær værktøjsindsamling

14.08.2024CSR.dk

Nyt partnerskab om genanvendelse af plast fra udtjente biler

14.08.2024CSR.dk

Danske finanselskaber får kritik for investeringer i våbenproducenter

13.08.2024CSR.dk

Flere producenter dropper elbilsløfter

12.08.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Samarbejde med kunderne er afgørende, hvis Scope 3-mål skal nås

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

10.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Klimaregnskab Miniserie: Scope 3 upstream

I denne miniserie stiller vi skarpt på klimaregnskab og Greenhouse Gas-Protokollen. Over tre webinarer får du indblik i de tre scopes: de direkte udledninger (scope 1), udledninger fra fx strøm og varme (scope 2), og de indirekte udledninger i værdikæden (scope 3), som er de ultimativt sværeste udledninger at afdække og reducere.

Dato

10.09.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

11.09.2024

Tid

09:00

Sted

Aros Konference, København

Beierholm
Kursus
Bæredygtighedskursus - grøn omstilling

Kurset er for dig, der gerne vil klædes på til at introducere bæredygtighed i din virksomhed, og komme i gang med arbejdet med grøn omstilling.

Dato

11.09.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus