Halvdelen af danske banker har ikke sat konkrete klimamål

Fem ud af landets største ti banker har endnu ikke sat konkrete målsætninger for at nedbringe investeringsaktiviteternes CO2-udledninger. Professor kalder det dybt skuffende, mens Finans Danmark ser en generel opbakning til den grønne omstilling i sektoren.

Finans Danmark, der gennem en arbejdsgruppe har udarbejdet anbefalinger til bankernes grønne omstilling, mener, at banksektoren er godt med. Arkivfoto..

01.09.2022

CSR.dk

I december 2019 siden kunne banksektorens egen interesseorganisation Finans Danmark officielt præsentere sektorens store ambitioner for den grønne omstilling.

Gennem en arbejdsgruppe sammensat af organisationen fik sektoren ovenikøbet en værktøjskasse med 20 anbefalinger til at nedbringe klimaftrykket - herunder en anbefaling om at kortlægge udledningerne og konkret sætte reduktionsmål for investeringerne og udlån.

Men her næsten tre år senere har hverken Spar Nord, Arbejdernes Landsbank, Ringkjøbing Landbobank, Sparekassen Danmark eller Vestjysk Bank offentliggjort klimamål for, hvor meget CO2 der skal reduceres fra de aktiviteter, de understøtter med investeringer.

Det skriver Finans.

Det møder stor kritik fra blandt andet CBS-professor Andreas Rasche, specialist i bæredygtig finans. Ifølge Finans kalder han det dybt skuffende og et tegn på, at sektoren ikke tager opgaven seriøst.

Læs også: Flere pensionskasser har ikke konkrete klimamål for ejendomsinvesteringer

Han påpeger nemlig, at bankerne spiller en stor rolle i den grønne omstilling, da de har muligheden for at pege pengestrømmene over i mere bæredygtige retninger, hvilket kan stoppe den globale opvarmning.

Miljøfaglig chef i Verdensnaturfonden WWF, Jacob Friland, er også frustreret. Han var selv med i den arbejdsgruppe, der i 2019 udarbejdede de 20 anbefalinger.

”Der er så meget snak om, at forskellige erhverv skal have lov til at sætte deres egne mål og drive omstilling ad frivillighedens vej, men det her er endnu et eksempel på, at de ikke kan leve op til det ansvar. Tid er en af de vigtigste faktorer i forhold til klimaindsatsen, og når de her banker ikke lige får taget sig sammen, så betyder det, at det bliver endnu sværere og endnu dyrere for os alle sammen at få omstillet samfundet til tiden”, siger han til Finans.

Forskellige begrundelser
For at komme i gang med den grønne omstilling gav arbejdsgruppen bankerne tre år – frem til 2022 – at fremlægge tal for CO2-udledning og mål for reduktionen.

Men hos Spar Nord har man ikke fortolket anbefalingerne som, at der skulle offentliggøres individuelle reduktionsmål.

Hos Ringkjøbing Landbobank mener man desuden, at banken lever op til anbefalingerne, da man har et generelt ønske om at nedsætte CO2-udledningerne – ønsket indeholder dog ikke tal eller mål.

Læs også: Amerikanske stater boykotter grønne investeringer

Sparekassen Danmark, Vestjysk Bank og Arbejdernes Landsbank melder, at de i øjeblikket arbejder på sagen.

Også Finans Danmark forsvarer bankernes nuværende klimaindsats. Birgitte Søgaard Holm, direktør for investering og opsparing, fortæller til Finans, at der generelt er blevet bakket flot op om anbefalingerne.

Ifølge Finans har interesseorganisationen gennem en rundspørge på tværs af små og store banker udledt, at 51 procent af medlemmerne bruger sektorens CO2-model for at finde det konkrete klimaaftryk.

38 procent vil bruge det, mens Finans Danmark ikke har undersøgt, hvor mange banker der har sat et konkret reduktionsmål.

- HCL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet