Hårde tider for verdensmålene

FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.

22.09.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Verdensmålene er ikke bare en liste over mål. De er bærere af menneskers håb, drømme, rettigheder og forventninger,” sagde FN’s generalsekretær Antonio Guterres ved åbningen af det topmøde om bæredygtig udvikling, han i denne uge havde inviteret til i forbindelse med FN’s årlige generalforsamling.

Der er dog ikke meget, der tyder på, at menneskers håb, drømme, rettigheder og forventninger står øverst på den realpolitiske dagsorden.

Læs også: Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag

Konklusionen i den officielle statusrapport til FN’s generalforsamling, som udkommer hvert fjerde år og for anden gang i år, er, at sølle 15 procent af målene er på ret kurs til at blive nået inden den aftalte deadline i 2030.

Ikke blot går det ikke godt, det går også tilbage i forhold til for fire år siden. Rapporten vurderer således, at udviklingen for 30 procent af målene er stået stille eller endda er gået den forkerte vej.

Udfordringer må ikke blive en undskyldning
Det bekymrer professor emeritus og medlem af 2030-panelet, som vejleder regeringen i verdensmålene, Steen Hildebrandt:

”Jeg tror ikke på, at vi kan nå målene, for vi har meget langt igen,” siger han til dr.dk

Forklaringen på den sørgelige tilstand skal ifølge flere kilder findes i ekstraordinære begivenheder. Coronaepidemien, krigen i Ukraine, flere nye lokale konflikter, udfordringer med forsyningskæder – f.eks. kornleverancer, gældskriser, globale magtforskydninger og meget andet.

I sit interview med dr.dk. medgiver Steen Hildebrandt, at disse begivenheder har trukket udviklingen mod at opfylde verdensmålene i den forkerte retning. Det må dog ikke blive en sovepude.

”Vi skal passe på, at vi ikke bruger disse begivenheder som undskyldning for ikke at ændre vores adfærd,” siger han til dr.dk.

Nordiske virksomheder vil gerne men er udfordrede
Op til udgivelsen af FN's statusrapport nummer to har Global Compact udgivet en ny fælles nordisk rapport, der gør status over den private sektors arbejde med bæredygtighed og verdensmålene i Norden. Af den kan man lære, at:

  • 95 procent, er enige om, at den private sektor spiller en afgørende rolle i at opnå Verdensmålene.
  • Men kun 27 procent mener, at virksomhederne gør tilstrækkeligt for bæredygtig udvikling, og nordiske virksomheder har en ret pessimistisk opfattelse af den nære fremtid.
  • 72 procent er skeptiske med hensyn til verdens evne til at opfylde Verdensmålene inden 2030 (markant højere end for resten af verden).

Rapporten viser også, at det trods alle ambitioner om at ville være grønne frontløbere, så har kun 40 procent af de nordiske virksomheder iværksat reel handling inden for klimaområdet, sammenlignet med 52 procent i resten af Europa og 57 procent globalt.

Hvad skal der til?
Generalsekretær Antonio Guterres kom på topmødet for bæredygtig udvikling i denne uge med et bud på noget af det, som skal til, for at vende den synkende verdensmålsskude.

Mindst 500 milliarder dollars om året, effektiv gældssanering, omlægning af de multilaterale udviklingsbanker og den internationale finansielle arkitektur, som han i sin tale på topmødet kaldte ”gammeldags, dysfunktionelt og uretfærdigt”.

Læs også: Knap halvdelen af potentialet i bæredygtige løsninger bliver ikke indfriet

Verdens ledere har da også vedtaget en deklaration om at nu skal der skrues op for hastigheden i udviklingen mod målopfyldelse. Det indebærer bl.a. finansielle reformer og praktiske forandringer, som er på dagsordenen for næste års generalforsamling.

I Global Compact Nordens rapport peger virksomhedslederne på lederskab som den primære drivkraft for handling. Der skal engagerede administrerende direktører og koblingen af KPI’er og økonomiske incitamenter til bæredygtighed til – det sikrer engagement i hele organisationen. En væsentlig årsag til manglende handling er i følge deltagerne i rapporten manglen på ledelse med fokus på bæredygtighed og fokus på kortsigtede investeringsafkast.

Undersøgelsen viser også, at virksomheder synes, at de stadig kæmper med manglende kompetencer, en meget kompleks lovgivningsmæssig ramme og utilstrækkelige data.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

08.12.2023CSR.dk

Ny koalition vil skabe både handling og håb for biodiversitet

08.12.2023CSR.dk

Tilskud til klimafond kommer fra ulandsbistanden: Man sender regningen til dem, man hjælper, mener aktører

08.12.2023CSR.dk

Ny IEA-rapport prikker huller i Danmarks klimaplaner

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

12.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - København, 12.-13. december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

12.12.2023

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel & Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V