Grønt pilotprojekt: Arbejdstøj fra 4.000 medarbejdere genanvendes

Arbejdstøjsproducenten Fristads og energiselskabet Vattenfall har startet et ambitiøst pilotprojekt, hvor brugt arbejdstøj gennemses, repareres og genanvendes. Det sænker klimabelastningen fra produktion af nyt tøj og udgør samtidig en bonus for Vattenfall, som har færre omkostninger til indkøb.

Når arbejdstøjet er brugt op, bliver det ikke blot erstattet med nyt. Arbejdstøjsproducenten Fristads og energiselskabet Vattenfall samarbejder om et ambitiøst pilotprojekt, som skal sikre, at så meget arbejdstøj som muligt repareres og genanvendes.. Foto: PR-foto: Vattenfall

Arbejdstøj skal kunne holde til meget, og hverdagens krævende opgaver kan hurtigt slide og sætte sit præg. Det har de mærket hos energiselskabet Vattenfall.

Når arbejdstøjet har udtjent sin værnepligt, følger derudover høje udgifter til indkøb af nyt.

Derfor har Vattenfall i flere år samarbejdet med arbejdstøjsproducenten Fristads, som er repræsenteret i Danmark gennem søstervirksomheden Fristads Kansas. Sammen har de startet pilotprojektet ’Reuse’, hvor Vattenfalls brugte arbejdstøj repareres og genanvendes.

- Fristads sikrer, at tøjet er af en kvalitet, der gør, at det kan genanvendes, og som en bonus sænker vi samtidig vores omkostninger ved køb af arbejdstøj, siger Ronny Hjalmarsson, Unit Manager Stations hos Vattenfall Services.

Genanvendelsen kan lade sig gøre, fordi Fristads producerer tøj efter de højeste miljøstandarder og sikrer dokumentation for alle dele af deres produkters livscyklus. 

Med konceptet Fristads Green har Fristads for eksempel sikret sig verdens første miljøvaredeklaration for arbejdstøj, hvor både vandforbrug og CO2-udledning i produktionen er reduceret markant.

For Vattenfalls medarbejdere er arbejdet i energibranchen ensbetydende med mange varierende opgaver i krævende miljøer. Derfor er det vigtigt, at arbejdstøjet fra Fristads leverer på sikkerhed og anvendelighed, selvom det er produceret med øget bæredygtighed for øje.. Foto: PR-foto: Vattenfall

Vi har valgt Fristads igen, fordi de leverer produkter af høj kvalitet, som kan modstå de forhold, vores medarbejdere arbejder under. De ligger også helt i front i forhold til bæredygtighed, og det er afgørende for os i Vattenfall.

Mats Lövström, Strategic Purchaser, Vattenfall

Alle skal have adgang til godt og bæredygtigt tøj

Samtidig med ’Reuse’-projektet har Vattenfall igen besluttet at indkøbe arbejdstøj fra Fristads til over 4.000 svenske medarbejdere. Aftalen er en ekstra markering af de to virksomheders ambition om at reducere deres miljøpåvirkning og øge bæredygtigheden.

- Vi har valgt Fristads igen, fordi de leverer produkter af høj kvalitet, som kan modstå de forhold, vores medarbejdere arbejder under. De ligger også helt i front i forhold til bæredygtighed, og det er afgørende for os i Vattenfall, siger Mats Lövström, Strategic Purchaser hos Vattenfall.

Vattenfall anvender omkring 300 forskellige produkter fra Fristads’ sortiment, hvoraf cirka 30 procent er blevet udviklet i fællesskab i løbet af de seneste år. Valget er faldet på Fristads, fordi virksomheden prioriterer mere bæredygtige læsninger og sigter mod at halvere sin klimapåvirkning inden 2030. Det sætter krav til valg af materialer og produktionsmetoder – og ikke mindst produkternes livscyklus inklusive genanvendelse eller downcycling.

- Vi mener, at alle skal have adgang til godt og bæredygtigt tøj. Det gælder både hjemme og på arbejdet. Samtidig må det ikke belaste klimaet mere end højest nødvendigt, og derfor skal vi turde tænke anderledes i forhold til at finde nye produktionsmetoder og måder at forlænge levetiden for eksisterende produkter på, siger Frida Avasalu, Global Solutions Director hos Fristads.

Herhjemme skiftede 130 chauffører og terminalarbejdere fra transportvirksomheden Bach & Pedersen i 2023 til mere bæredygtigt arbejdstøj fra Fristads Kansas. Formålet var blandt andet at gøre en proaktiv indsats for at forbedre virksomhedens klimaaftryk.

Fakta om Fristads Kansas

Fristads Kansas A/S distribuerer arbejdstøjsbrandet Fristads og herunder kollektionen Kansas i Danmark. Formelt er selskabet ejet af svenske Fristads AB og en del af den internationale koncern Hultafors Group. Hultafors Group er en af Europas største aktører indenfor arbejdstøj, fodtøj og hovedbeskyttelse, håndværk, værktøjsbælter og stiger til professionelle. Fristads Kansas har til huse i Odense og sælger sine produkter via webshop og forhandlernetværk. Læs mere her: www.fristads.com

02.04.2024Fristads Kansas

Sponseret

Klar med første cirkulære produkt: - Det har været en lang rejse

27.02.2024Fristads Kansas

Sponseret

Grønt pilotprojekt: Arbejdstøj fra 4.000 medarbejdere genanvendes

13.12.2023Fristads Kansas

Sponseret

130 chauffører skifter til mere bæredygtigt arbejdstøj: - Det bør brede sig til hele branchen

31.10.2023Fristads Kansas

Sponseret

Lena har kæmpet for mere bæredygtigt tøj i 5 år: - Jeg ville gøre en forskel

03.10.2023Fristads Kansas

Sponseret

Verdens første: Miljøvaredeklareret tøjkollektion er dyr at lave – men betaler sig på den lange bane