Verdens første: Miljøvaredeklareret tøjkollektion er dyr at lave – men betaler sig på den lange bane

Med kollektionen Fristads Green er Fristads tøjproduktion gjort så bæredygtig som mulig gennem kortlægning af samtlige miljøpåvirkninger. Det har kostet både penge og tid til udvikling og test, men bestræbelserne betaler sig på den lange bane.

Hos danske Fristads Kansas mærker man tydeligt, at kunderne sætter pris på en dokumenteret produktionskæde..

I kampen for en grønnere fremtid har svenske Fristads og deres danske selskab, Fristads Kansas, fokuseret på det område, de kender bedst: arbejdstøjet, som tusindvis af mennesker hver dag trækker i.

Det har resulteret i lanceringen af kollektionen Fristads Green, som har kostet mange ressourcer og arbejdstimer til udvikling og test. Til gengæld er den blevet verdens første miljøvaredeklarerede kollektion af arbejdstøj.

På trods af omkostningerne er man i dag ikke i tvivl om, at investeringen har været den helt rigtige. Fristads har formået at gentænke alle dele af produktionskæden, og man forventer at Green-kollektionen vil udgøre 50 procet af koncernens omsætning i 2025 – og endnu mere som årene går. Planen er at gøre konceptet til en del af alle produktkategorier i løbet af de kommende år.

- Selvom det kan virke som en dyr investering her og nu, er der ingen tvivl om hvilken vej, branchen og verden bevæger sig. Hensynet til miljø og klima bliver kun en endnu større del af dagligdagen i fremtiden, og derfor er det helt essentielt, at vi er fuldstændig transparente om den rejse, vores produkter er på. Vores bæredygtighedsprofil er blevet et af vores stærkeste kort, siger Fristads’ produktdirektør Lena Bay Højland.

De bæredygtige ambitioner kan ses i alle dele af Fristads Green-kollektionen. For eksempel er polyesteret lavet af genbrugte PET-flasker og indeholder en ny variant af biobaserede stretchfibre. Et e.dye farvesystem reducerer vandforbruget med 75 procent sammenlignet med traditionel farvning, og dele af kollektionen er produceret af økologisk bomuld, genbrugspolyester og TENCEL® Lyocell, en træfiber fra sporbare kilder.

Investerer for at inspirere kunder og samarbejdspartnere

Green-kollektionen er en del af Fristads samlede bæredygtighedsstrategi, som bygger på omhyggelig dokumentation af indsatser og effekter. For eksempel kan Fristads, i sin seneste bæredygtighedsrapport, berette om en 59 procent reduktion af Co2-emissioner i scope 1 og scope 2 sammenlignet med virksomhedens baselinemåling i 2018, og at 95 procent af deres produkter nu er OEKO-TEX-certificerede.

Med det øgede fokus på ESG- og CSR-målsætninger kommer det også kunderne til gode, at Fristads har optimeret sin produktionskæde og skabt klarhed over resultaterne. Hos danske Fristads Kansas mærker man tydeligt hvordan det skaber værdi for kunderne, at arbejdstøjets miljøaftryk står til rådighed for kundernes egne opgørelser og klimaregnskaber.

- Skulle vi mod forventning komme i tvivl om, hvorvidt det var den rigtige beslutning at lave verdens første miljøvaredeklarerede tøjkollektion, skal vi bare se på vores kunder. De lægger ikke skjul på, at vores fremgangsmåde gør livet lettere for dem både på arbejdspladserne og organisatorisk. Det er dér, vi for alvor kan se, at det her betaler sig på den lange bane, siger Fristads Kansas’ salgsdirektør Kim Hansen.

Blandt andre tiltag har Fristads offentliggjort EPD-, EU- og OEKO-TEX-certifikater og relevante rapporter på deres produktsider og lanceret Green Calculator, som gør det muligt for kunder at beregne miljøaftrykket af deres arbejdstøj. Som de eneste på markedet har Fristads desuden lanceret koncepterne Stiby og Trofta, hvor produktionen ikke er tilført PFAS.

Fakta om Fristads Kansas

Fristads Kansas A/S distribuerer arbejdstøjsbrandet Fristads og herunder kollektionen Kansas i Danmark. Formelt er selskabet ejet af svenske Fristads AB og del af den internationale koncern Hultafors Group. Hultafors Group er en af Europas største aktører indenfor arbejdstøj, fodtøj, hovedbeskyttelse, håndværktøj, værktøjsbælter og stiger til professionelle. Fristads Kansas har til huse i Odense og sælger sine produkter via webshop og forhandlernetværk. Læs mere her: www.fristads.com.

27.02.2024Fristads Kansas

Sponseret

Grønt pilotprojekt: Arbejdstøj fra 4.000 medarbejdere genanvendes

13.12.2023Fristads Kansas

Sponseret

130 chauffører skifter til mere bæredygtigt arbejdstøj: - Det bør brede sig til hele branchen

31.10.2023Fristads Kansas

Sponseret

Lena har kæmpet for mere bæredygtigt tøj i 5 år: - Jeg ville gøre en forskel

03.10.2023Fristads Kansas

Sponseret

Verdens første: Miljøvaredeklareret tøjkollektion er dyr at lave – men betaler sig på den lange bane