Grøn fremtid for tekstilbranchen

Med 40 millioner kroner skal en ny national handlingsplan sætte retningen for en bæredygtig tekstilindustri i Danmark. Brancheorganisation glæder sig over at blive meldt ind i kampen.

29.11.2024

CSR.dk

I den nye finanslov har regeringen sammen med SF og Radikale Venstre afsat 10 mio. kroner årligt i 2025-2028 til en ny national handlingsplan for tekstiler.

I EU er tekstilindustrien nemlig den fjerdemest miljø- og klimabelastende og er derfor en afgørende del af den grønne omstilling:

"Tekstilproduktionen verden over presser både vores klima og miljø. Vi står med et massivt overforbrug af tekstiler, der er vanskelige at genanvende, men også et stort potentiale for at skubbe udviklingen i en mere cirkulær og bæredygtig retning. Den mulighed griber vi med en national handlingsplan for tekstiler”, udtaler miljøminister Magnus Heunicke.

Planen omfatter initiativer som: 

  • Udarbejdelse af krav til mere miljø-og klimavenlige tekstiler
  • Indsamling og genanvendelse af tekstilaffald
  • Reduktion af miljøpåvirkningen fra offentlige tekstilindkøb
  • Udvikling af inspirationsmateriale om reparation af tekstiler, målrettet undervisere. 

Sideløbende skal der være informationskampagner til borgerne om bæredygtigt tekstilforbrug. Her skal der særligt sættes ind på onlinehandlen med det formål at skabe øget opmærksomhed og oplysning med henblik på at reducere tekstilindustriens miljø- og klimamæssige aftryk. 

Bære den grønne fane højt

Hos tekstilindustriens brancheorganisation, Dansk Mode og Textil (DM&T), vender mundvigene opad ovenpå udsigterne til en national handlingsplan.

I august lancerede de nemlig et politisk udspil til netop en national handlingsplan for tekstiler med henblik på at gøre tekstilbranchen en aktiv bidragsyder i den grønne omstilling.

Med udspillet anslog DM&T, at det var nødvendigt med 250 millioner på finansloven for at kunne gennemføre de nødvendige tiltag. Det blev imidlertid til 40 millioner fordelt på fire år. 

På trods af det lavere beløb, fremhæver de, at flere elementer fra deres udspil er båret med videre ind på Christiansborg, hvilket de ser som et tegn på politisk lydhørhed.

”Jeg er meget glad for den dialog, som vi har haft med partierne i Regeringen og Radikale Venstre om, hvordan vi kan understøtte omstillingen af den danske mode- og tekstilbranche, så vi sikrer os, at vi får skabt en koordineret indsats på tværs af branchen”, siger DM&T’s adm. direktør Thomas Klausen.

- lhs

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.12.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Randers Kommune kåret som ’Verdens Bedste Indkøber 2024’

03.12.2024CSR.dk

Det næste klimamål spøger allerede i kullisen

02.12.2024CSR.dk

Bæredygtighedens lange vej ind i bestyrelseslokalet

02.12.2024ESG Implementation Partner

Sponseret

Kære CFO, kan du både regne og regne den ud?

29.11.2024CSR.dk

Grøn fremtid for tekstilbranchen

29.11.2024CSR.dk

Slut med flyers og debatindlæg: Klimabevægelsens afsked med den søde aktivisme

29.11.2024ESG Implementation Partner

Sponseret

6 pointer om CFO’ens rolle i ESG

28.11.2024CSR.dk

Nyt studie belyser forunderligt forbrugerparadoks

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark

Dato

27.11.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

28.11.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)