Green Building Council Denmark bliver til Rådet for Bæredygtigt Byggeri

Eksplosiv vækst i medlemmer og den dagsorden, de varetager, får Danmarks nok største bygge-NGO til at skifte til mere retvisnde navn.

NGO'en med det nye navn og logo har tre personer i sin øverste ledelse, fra venstre: Mette Qvist, direktør; Frederik Waitz, vicedirektør; Sisse Normann Calguinheim, vicedirektør. Foto: Rådet for Bæredygtigt Byggeri: .

24.01.2023

CSR.dk

De seneste år har Green Building Council Denmark oplevet en eksplosiv vækst i antallet af medlemmer og er i dag en af Danmarks største grønne NGO’er med 50 medarbejdere og over 700 medlemsvirksomheder. Denne udvikling markeres i dag ved, at organisationen skifter navn fra Green Building Council Denmark til Rådet for Bæredygtigt Byggeri

Bygge- og ejendomssektoren står for omtrent 30 procent af Danmarks CO2-udledninger, og har derfor et stort ansvar for at skubbe på i den tvingende nødvendige grønne omstilling.  Siden 2010 har medlemsorganisationen, som i dag skifter navn, arbejdet for at skabe en fælles retning for bæredygtighed i byggeriet. Det er på mange måder lykkedes at etablere et branchesprog for bæredygtighed, men det er kun første skridt på vejen mod en bæredygtig branche.

”Med navneskiftet markerer vi, at vores organisation og hele bygge- og ejendomsbranchen er et nyt sted i dag. Vi behøver ikke længere bruge vores energi på at overbevise om, at bæredygtighed er vejen frem. Tiden er kommet til at accelerere omstillingen, og det skal gå stærkt. Er man som virksomhed ikke klar, er det ved at være sidste udkald” siger Mette Qvist, som er direktør for Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

Lang vej endnu
”Først og fremmest må vi som branche anerkende, at vi er en stor del af problemet. Og hvis vi fortsat skal bygge i fremtiden, skal vi være en stor del at løsningen” udtaler Mette Qvist, som er direktør for Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

Den tidligere regering tog hul på opgaven med blandt andet den Nationale Strategi for bæredygtigt byggeri. Dette har resulteret i, at der fra årsskiftet kom krav i bygningsreglementet om, at alle byggerier per 1. januar 2023 skal måle på CO2, og større byggerier har fået sat etCO2-udledningsloft.

Rådet for Bæredygtigt Byggeris arbejdsområder

DGNB
Rådet for Bæredygtigt Byggeri (RBB) administrerer og udvikler certificeringssystemet DGNB, der anvendes til at evaluere bæredygtigheden af byggeri, bygninger og byudvikling i Danmark.

EU-Taksonomi
RBB står bag branchens fælles oversættelse af EU-taksonomien til den danske bygge- og ejendomsbranche. Derudover udfører de tredjepartsvalidering af efterlevelse af taksonomiens kriterier.

Kurser og uddannelse
Gennem en lang række kurser og uddannelser, udvikler RBB bæredygtige kompetencer i alle led af dansk byggeri. 

Udviklingsprojekter
RBB leder og deltager i en lang række udviklingsprojekter i Danmark og internationalt.

Vidensdeling
RBB deler sin viden og erfaringer gennem udgivelser, indspark i den offentlige debat, egne arramgementer og som oplægsholdere på andres. 

Men tal fra forskellige aktører i byggebranchen og forskningsverdenen viser, at branchen er langt fra at blive absolut bæredygtig.  Sålees har projektet Reduction Roadmap beregnet, at det vil kræve en reduktion af CO2-udledningerne på op i mod 96 procent i byggebranchen for at efterleve Paris-aftalen og bygge indenfor planetens CO2-grænse.

Læs også: Green Building Council Denmark lancerer ny planetær-certificering

”Selvom målet virker umuligt og langt væk, oplever vi en stor vilje fra branchen for at omstille sig til en mere bæredygtig fremtid. Vi har lige nu et momentum, som skal udnyttes fuldt ud” udtaler Mette Qvist, som er direktør for Rådet for Bæredygtigt Byggeri.

Løsningen skal være fælles
De sidste ti år har bæredygtighedsarbejdet i branchen handlet om at stille krav, lære at beregne og dokumentere tiltag i en mere bæredygtig retning. Grundlæggende er ideen, at det skal være specifikt, og kunne måles for at kunne ændres. Næste skridt er nu, i markant større grad, at øge vores krav til, hvor bæredygtigt et byggeri eller driften af en bygning skal være.

Det er ikke bare byggebranchen, som skal se ind ad de kommende år, hvis det skal være realistisk at nå de danske og globale klima- og bæredygtighedsmålsætninger. Der skal en større samfundsdiskussion til.

Det er svære men nødvendige diskussioner, som Rådet for Bæredygtigt Byggeri i den kommende tid, vil starte op for. Skal vi fortsat bygge nyt i det omfang vi gør i dag? Skal vi fortsætte med at rydde natur for at opføre nye boligområder? Hvad skal rives ned, og måske vigtigst, hvad skal ikke rives ned? Og hvad er der politisk opbakning til?

Den samtale vil Rådet for Bæredygtigt Byggeri gerne byde ind på. 

”Vi påstår ikke, at vi har den perfekte løsning på bygge- og ejendomsbranchens udfordringer, men vi vil i stigende grad sætte os for bordenden med højere krav, og bringe dokumentation samt fakta med, når retningen for fremtiden skal defineres. Jeg plejer at sige, at vi ikke må lade det perfekte blive det godes fjende,” udtaler Mette Qvist.

- EHS

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtigt byggeri

Mere fra...

04.12.2023CSR.dk

COP28: lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online