Gratis vejrdata fra DMI skal styrke den grønne omstilling

En guldgrube af offentlige data om alt fra temperatur til nedbør og vind bliver stillet til fri rådighed af DMI fra i dag. Initiativet, som hedder Frie Data, skal udgøre fundamentet for den bæredygtige udvikling i Danmark samt bane vejen for innovation og økonomisk vækst.

Frem mod 2023 sætter DMI sine meteorologiske data fri, og derved bliver det både gratis og nemmere at hente DMI’s data..

23.06.2020

CSR.dk

Døgnet rundt, minut for minut indsamler DMI vigtige meteorologiske data via radarer og målestationer i Danmark og Grønland.

Fakta om Frie Data på DMI

  • DMI’s store mængder meteorologiske data bliver gjort frit tilgængelige i seks faser fra 2020 til 2023
  • I første omgang er det meteorologiske observationsdata, som bliver tilgængelige – altså rå-data som temperatur, nedbør og vind fra DMI's netværk af vejrstationer i Danmark og Grønland
  • Senere i 2020 følger data om vandstand og lyn, og fra 2021 og frem kommer turen til bearbejdede data i form af klimadata, radardata og prognosedata
  • Data leveres i realtid og understøttes 24/7, så myndigheder og erhverv har mulighed for at bruge data direkte i deres egne systemer.
  • Viden om vejret er f.eks. en vigtig komponent for energieffektiviseringer. Fri adgang til detaljerede vejr- og klimadata giver mulighed for bedre varmestyring og energibesparelser i både den offentlige og private sektor

Det er data, som hver dag bruges i mange erhverv fra landbrug til forsynings- og energiselskaber.

Hidtil har DMI’s data kostet penge at få fat i. Men fra nu og frem mod 2023 sætter DMI sine meteorologiske data fri, og derved bliver det både gratis og nemmere at hente DMI’s data.

”Der er et stort potentiale i at gøre DMI’s enorme mængder af data frit tilgængelige. Det er et digitalt råstof, som kan bidrage til nye grønne og bæredygtige løsninger og dermed bidrage til Danmarks grønne omstilling. Nye grønne løsninger bidrager ligeledes til styrkelse af vækst og iværksætteri. DMI’s data kan spille en afgørende rolle på vores vej mod en grønnere fremtid, hvor vind og sol kommer til at være de primære kilder til bland andet transport, opvarmning og produktion”, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

DMI’s data er komplekse og kan anvendes på mange forskellige måder. Derfor har en gruppe af brugere med forskellige baggrunde været involveret i processen fra start. Denne testbrugergruppe er kommet med værdifulde input til, hvordan løsningen bliver bedst mulig for brugerne.

Brugerne har været fra landbruget, virksomheder inden for energistyring, medier, konsulentfirmaer samt forsyningsselskaber.

Tværgående samarbejde
”Der er allerede stor interesse for DMI’s data ude i samfundet. Løsningen skal have brugeren i centrum, og derfor er vi super glade for den hjælp og de input, vi har fået fra vores testbrugere og nuværende kunder, og ligeledes har det tværgående samarbejde mellem Statens IT, Digitaliseringsstyrelsen og DMI været ekstremt vigtigt for os”, fortæller DMI’s direktør Marianne Thyrring.

Septima har specialiseret sig i at anvende frie data i softwareløsninger og gøre dem brugbare for offentlige myndigheder, virksomheder og iværksættere, og er dermed én af de virksomheder, som ser mange muligheder i frie vejrdata, både indenfor den grønne omstilling og innovation i andre små og mellemstore virksomheder.

“I Septima er data kimen til alle vores løsninger, og i rigtig mange tilfælde kan vi se, at data om, hvordan vejret har været, og hvordan det vil blive, har et kæmpe potentiale. Vi har for eksempel stor efterspørgsel på vejrdata fra erhvervshavne, hvor vejret spiller en afgørende rolle i forhold til planlægning, lodsning, kranføring og mange andre vejrafhængige operationer”, fortæller Bo Overgaard, direktør i Septima.

Også Dansk Industri glæder sig også over nyheden og ser store perspektiver i de offentlige data:

”Data er viden og viden er uundværlig, når vi skal omstille vores samfund til en grønnere fremtid. Derfor er det fantastiske nyheder, at DMI sætter så vigtige data til fri afbenyttelse”, siger Christian Hannibal, konstitueret branchedirektør i DI Digital.

Deloitte har i 2016 vurderet, at gratis meteorologiske data alene i el-, fjernvarme- og landbrugssektoren kan indfri et uforløst effektiviseringspotentiale på op mod 135 mio. kr. årligt.

Læs også: DMI hjælper kommuner med klimaudfordringerne

”Dette bør danne skole, og det offentlige bør sætte endnu flere data i spil om alt fra transport til sundhed – selvfølgelig på en ansvarlig vis med respekt for privatlivets fred”, siger Christian Hannibal.

- SMF

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

11.10.2024CSR.dk

Bæredygtighed er også genbrug af gode ideer

11.10.2024CSR.dk

Festen er forbi. Det er crunch time

09.10.2024CSR.dk

Aktivister slår til ved Danish Crown og Arlas hovedkvarterer

08.10.2024Food Nation

Sponseret

Klimahandling giver grobund for yderligere eksportvækst for danske fødevarer

08.10.2024SustainBusiness

Sponseret

Fra diesel til grøn energi på Molslinjen

08.10.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Mangel på grus og jord skaber nye løsninger

07.10.2024Denteks A/S

Sponseret

Hoteller skal vælge tekstiler efter årstiden - måtter er eks. et praktisk og bæredygtigt valg

07.10.2024BSR

Sponseret

Is Your Company Ready for TNFD?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Webinar: Lær at tale ESG

Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

14.10.2024

Tid

10:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 14. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

14.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 21. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

21.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Grøn omstilling i praksis

Når vi taler om grøn omstilling i værdikæden er det vigtigt, at bæredygtighed tænkes ind i en helhed i hele værdikæden. Det får du styr på med kurset 'grøn omstilling i praksis'. 8 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J