Grønt panel: Danmark skal fastholde sine klimaambitioner

Det var en enig stribe branchefolk og politikere, der på årets Building Green-messe kom med en utvetydig opfordring til regeringen: hold fast i ambitionsniveauet på klimafronten.

Det grønne monopols anbefaling til regeringen var klar: Fasthold klimaambitionerne. Foto: Anders Kampmann.

29.10.2015

CSR.dk

Med det retoriske spørgsmål ”Er grønt stadig det nye sort” som overskrift bød andendagen af Building Green 2015 på et ekspertpanel, der skulle debattere bl.a. tidens grønne ambitioner på landsplan. I bedste Mads & Monopolet-stil blev de fem herrer præsenteret som messens grønne monopol og ordstyrer Torben Liborius, til daglig Erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, serverede dilemmaer med forskellige temaer undervejs i seancen.

Læs også: 11 direktører afviser at klimaambitioner har for store omkostninger

Et af formiddagens første emner blev – med overordentlig slet skjult henvisning til den siddende Energi-, forsynings og klimaminister – serveret som afsendt af Lars Christian fra Fyn, der ’spurgte’, hvordan vi sikrer os, at de danske virksomheder arbejder videre med de grønne løsninger og bevarer toppositionen i globalt regi.

Første mand med et svar var tidligere Energi- og klimaminister for De Radikale, Martin Lidegaard, der med det samme slog fast, at den til enhver tid siddende regering har et stort ansvar i den henseende.

”Det er lovgivernes opgave at sikre, at erhvervslivet bliver skubbet i retning af udvikling og nytænkning. Så når Venstre-regeringen melder ud, at man ikke længere vil gå efter målet om en 40 procents reduktion i CO2 som den tidligere regering fremlagde, så er det dybt skadeligt. Selvom mange måske tænker ’tre procent fra eller til, hvad gør det’, så betyder det meget. En sænkning af ambitionsniveaet til 37 procent vil i mine øjne betyde ingen nye grønne initiativer de næste fem år,” sagde Martin Lidegaard.

Han blev straks bakket op af klima- og energiordfører og MF for Socialdemokraterne, Jens Joel.

”Det vigtigste er, at fastholde det høje ambitionsniveau, og så er det på mange måder mindre vigtigt om vi så ender på 39 eller 41 procent, når vi når frem til deadline. Vi skal bare gøre os umage, ellers taber vi terræn og falder bagud i det internationale kapløb og på markedet,” sagde han.

Samme pointe havde direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, med sig, samtidig med, at han ikke lagde skjul på byggebranchens generelle syn på den seneste tids sænkede målsætninger.

”Vi er bekymrede i byggeriet. Vi er nødt til at holde fast i det langsigtede mål. Hvis man ikke har et mål, så kan man ikke score, og vi er klar til levere for at opnå de sidste tre procent, regeringen vil vinke farvel til,” sagde Michael H. Nielsen.

Historisk ansvar
Finansverdenen var repræsenteret ved områdedirektør i Nykredit, Tom Saxlund, og han understregede netop det lange perspektiv.

”Vi har et historisk ansvar for at adressere de her problemer, og det ligger i høj grad på vores politikere. Vi vil have klare og gerne stramme regler fra lovgiverne, så vi ved, hvad vi skal gå efter. For mange ændringer og tilbagerulninger får det hele til at bremse op,” sagde Tom Saxlund.

Generelt var der i ’monopolet’ bred enighed om, at Danmark er nået rigtig langt, men at vi også kan gøre endnu mere for at understøtte de bevægelser, der er i gang, eksempelvis ved at medtage Energimærkningsordningen og i det hele taget energi som koncept i Værdibekendtgørelsen, sådan som Tom Saxlund foreslog.

Og så skal vi som privatpersoner heller ikke glemme at tænke på bæredygtighed i vores egne sfærer, mindede sidste ’monopolist’, adm. Direktør i Danmarks Almene Boliger, Bent Madsen, tilhørerne om.

”Beboerdemokratierne rundt omkring i boligforeningerne skal kræve, at deres afdelinger handler bæredygtigt, energieffektivt og grønt når det kommer til renoveringsprojekter eller nybygninger. Ordningerne og mulighederne for rådgivning er på plads, det er bare at tage initiativ!”, lød opfordringen, der fik lov at runde de godt 45 minutters debat af.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

Klima-ballade blandt investorer

28.05.2024CSR.dk

EU's taksonomimål om cirkulær økonomi driller virksomheder

27.05.2024Sinatur Hotel og Konference

Sponseret

Fra resttekstiler til puder og tæpper

24.05.2024Denteks A/S

Sponseret

Kemi- og vandforbruget i tekstilindustrien: Det kan gøres grønnere!

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

23.05.2024CSR.dk

Matematiske modeller kan give energibesparelser på op til 20 procent

23.05.2024Schneider Electric

Sponseret

Robotter og tæt samarbejde om udvikling giver den grønne omstilling en hjælpende hånd

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Erhverv
Konference
BusinessTalk: Samarbejde på tværs af rådgiverbranchen

Hvad sker der, når to rådgivningsvirksomheder, som er eksperter på hver deres fagområde, går sammen og skaber et fælles produkt?

Dato

30.05.2024

Tid

08:30

Sted

Slotsholmsgade 1, 1217 København K

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Få ESG i hjertet af organisationen

Ønsker du at lære hvordan du får bæredygtige business ambitioner og ESG-mål omsat til daglige handlinger?

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen