Grøn omstilling: Virksomheder hjælper, ansvaret er politisk

Begejstringen for de 13 klimapartnerskaber mellem regeringen og dansk erhvervsliv er stor. Det samme er enigheden om, at opgaven og ansvaret for grøn omstilling i sidste ende er politisk.

13 direktører præsenterede d. 13. november regeringens klimapartnerskaber og Grønt Erhvervsforum. Foto: videointroduktion på regeringen.dk.

14.11.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

De nye partnerskaber skal bidrage med konkrete forslag til løsninger og teknologi, der kan sænke Danmarks drivhusgasudledning med 70 procent i 2030.

”Vi vidste ikke, om vi kunne få de tunge drenge og piger i gang. Men det kunne man. Det er jeg glad for og taknemmelig over. Jeg er sikker på, at vi er kommet mange skridt nærmere en klimareduktion på 70 procent,” fortæller Information, at statsminister Mette Frederiksen (S) sagde under præsentationen af partnerskaberne på Marienborg.

Partnerskaberne bliver suppleret af et Grønt Erhvervsforum. I det sidder ministre, formændene for klimapartnerskaberne, repræsentanter fra fagbevægelsen og eksperter og følger arbejdet i partnerskaberne.

De 13 klimapartnerskaber og deres forpersoner

Landtransport og logistik 
Jens Bjørn Andersen, adm. direktør, DSV Panalpina
Service, it og rådgivning 
Eva Berneke, adm. direktør, KMD
Luftfart 
Simon Pauck Hansen, koncerndirektør, SAS
Affald, vand og cirkulær økonomi 
Camilla Haustrup Hermansen, direktør, Plus Pack
Bygge- og anlægssektoren 
Jesper Kristian Jacobsen, adm. direktør, Per Aarsleff
Life science og biotech 
Lars Fruergaard Jørgensen, præsident og adm. direktør, Novo Nordisk
Handel 
Michael Løve, adm. direktør, Netto International
Produktionsindustri 
Mads Nipper, adm. direktør, Grundfos
Finanssektoren 
Torben Möger Pedersen, adm. direktør, Pensiondanmark
Energi- og forsyningssektoren 
Henrik Poulsen, adm. direktør, Ørsted
"Det Blå Danmark" (Den maritime sektor)
Søren Skou, adm. direktør, Mærsk
Energitung industri
Michael Lundgaard Thomsen, adm. direktør, Aalborg Portland
Fødevarefremstilling
Jais Valeur, adm. direktør, Danish Crown

En god idé at få brancher til at bidrage
Hver af de 13 formænd skal, inden for egen branche, komme frem til, hvordan netop den branche kan og vil mindske sit klimaaftryk frem mod 2030.

Regeringen ønsker med klimapartnerskaberne at vise, at dansk erhvervsliv har en helt central rolle i den grønne omstilling.

”Vi oplever, at dansk erhvervsliv er dybt engageret i klimasagen. Vi vil være ærlige og sige, at mange virksomheder er et skridt foran os politikere. Mens vi har været optaget af at sætte høje klimamål for Danmark – 70 procents reduktion af udledningerne i 2030 – er den grønne omstilling allerede i fuld gang på arbejdspladserne,” står der på regeringen.dk.

Klimapartnerskaberne får ros med på vejen. Christian Ibsen, som er direktør i den grønne tænketank Concito, og overfor Information kalder det ”et rigtig spændende initiativ”. Og Klimarådets formand Peter Møllgaard er tilfreds med at se sine egne anbefalinger bragt til live:

”Klimarådet har anbefalet, at erhvervslivet skal inddrages i den kommende klimalov. Derfor giver det her rigtig god mening. Jeg kan se, at der er erhvervsmæssig muskelkraft bag den grønne omstilling, hvis vi får det til at spille på den rigtige måde,” siger han til Information.

Særinteresser eller ej?
Selvom alle tilsyneladende er enige om, at klimapartnerskaberne og erhvervslivets inddragelse er en god idé, er det dog ikke sikkert, at arbejdet bliver nemt.

”Det kan godt blive svært for sektorerne at blive enige om, hvordan den grønne omstilling skal foregå. Alle kan ikke vinde på det her. Derfor er det vigtigt, at klimapartnerskaberne ikke bare byder ind med pleje af særinteresser,” siger professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, til Information. 

Et godt eksempel på, hvor svært den balancegang kan blive, er brancheforeningen DTL - Danske Vognmænds reaktion på, at det er direktør Jens Bjørn Andersen fra DSV Panalpina, som skal lede arbejdet med landtransport. De omtaler det som  ’betænkeligt’ og et ’selvmål’, fordi DSV driver en meget stor del af sin virksomhed i udlandet. De mener, at ”et bidrag til det danske transportmarkeds klimaforbedringer kommer jo ikke primært derfra. Det skal komme fra reelle repræsentanter for den danske godstransport”. Efter lanceringen onsdag har brancheforeningen dog udtrykt sig positivt om det samlede projekt

Børsen: Det er politik og nok også dyrt
At der kan være dilemmaer fremgik også af Niels Lunde, Børsens chefredaktørs, kronik på børsen.dk onsdag aften.

For det første, mener han, at det er vigtigt at forstå at opgaven, erhvervslederne er sat til at løse, indgår i ”et politisk spil”, som kun i ringe grad ønsker at diskutere de potentielle konsekvenserne for vækst og indtjening. På samme måde skal man også på forhånd indse, at partnerskabet slutter, når der skal laves en samlet klimaplan med ”hårde prioriteringer”.

Vi vil være ærlige og sige, at mange virksomheder er et skridt foran os politikere.

Mette Frederiksen, Statsminister

For det andet, skriver Niels Lunde, ”når I nærmer jer slutdokumentet i de 13 klimapartnerskaber, og det begynder at gøre ondt, hvad gør I så? I skal ikke regne med at få hjælp fra politikerne, så I bør nok tage en snak med jeres aktionærer om, hvorvidt de er med på at reducere deres afkastkrav i den gode sags tjeneste.”

Til sidst fremhæver han dog også, at klimapartnerskaberne er en enestående mulighed for at vise regeringen og resten af Danmark, hvor stor og vigtig en rolle virksomhederne spiller i samfundsudviklingen. 

Lignende øvelse var mere forpligtende i Sverige
I en kronik i Berlingske onsdag d. 13. november, som forklarer klimapartnerskaberne, skriver statsminister Mette Frederiksen og tre andre ministre, at ”Vi skal løse klimaudfordringen i respekt for den unikke, stærke danske samfundsmodel”. Den kobler de til ”en stærk, dansk tradition for kollektive løsninger på kollektive problemer”. 

Danmark kan dog ikke helt tage æren for brancheinput til klimaplaner. Det har været allerede været afprøvet i både Norge og Sverige i løbet af de seneste år.

I Sverige leverede 13 svenske brancher konkrete køreplaner for at leve op til Parisaftalen og Sveriges nationale mål. Eksempelvis har 123 virksomheder, kommuner og institutioner skrevet under på, at de fra næste år udelukkende må indkøbe eller lease el-, opladningshybrid- eller biogasdrevne biler.

Læs også: "Kom hellere i gang for det går ikke væk"

Den danske klimapartnerskabsmodel efterlader dog langt mere af ansvaret og kontrollen til politikerne, og de 13 partnerskabers forslag til den grønne omstilling som udgangspunkt ikke forpligtende.Det ligger endnu heller ikke helt fast, hvordan der skal følges op på deres input, udover at det bliver en opgave for det nye Grønt Erhvervsforum. 

Opgaven er i sidste ende politisk
Det er positivt ifølge direktør Christian Ibsen fra Concito. For det er ultimativt et politisk ansvar at forpligte erhvervslivets sektorer på den grønne omstilling:

”Der, hvor testen skal stå, er, når de 13 partnerskaber vender tilbage med gode initiativer og ideer, og det så skal møde den politiske virkelighed. Vi har brug for en regering og et folketing, der tør stå på mål for det, der skal til for at realisere 70-procentsreduktionen. Ansvaret for at føre ting ud i livet kan kun være politisk. Så må man gribe de forslag, der kommer ind, og lægge den nødvendige ambition ned over, hvis den ikke er der allerede,” siger Christian Ibsen til Information.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

18.06.2024CSR.dk

Djøfs ESG-panel: Mangel på kompetencer forsinker den grønne omstilling

18.06.2024CSR.dk

Fagorganisation: Sådan får unge en stærkere klimastemme

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Informationsmøde: Introduktion til UN Global Compact & ESG værktøjer

Bliv i dette online webinar klogere på hvad Global Compact er, hvad vores værditilbud er, hvilke ESG værktøjer der stilles til rådighed, hvordan CoP kan strukturere jeres ESG-data samt hvordan man kan blive medlem

Dato

19.06.2024

Tid

10:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. Jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15