Grøn logistik er en megatrend

Har vi råd til at tænke grøn logistik nu, hvor der er recession? Ja, det har vi – uanset om vi er store eller små! Sådan lyder det korte svar fra Erling Johns Nielsen, der er leder af Maersk Logistics’ Supply Chain Development. Det uddyber han på konferencen ”Miljøbevidste Valg” den 1. september.

19.06.2009

CSR.dk

Der er ifølge Erling Johns Nielsen mindst tre gode grunde til, at det er en god forretning for virksomheder at tænke miljø og klima med i hele forsyningskæden både i indkøb, logistik, produktion og salg. Maersk Logistics har derfor selv placeret indsatsen for at hjælpe deres kunder med at reducere klimafodaftryk som en af de højeste prioriteter i virksomhedens virke blandt andet via lanceringen af værktøjet SupplyChain CarbonCheck.

CO2 er ”serious business”
Den første drivkraft for at beskæftige sig seriøst med miljø- og klimaparameteret i forsyningskæden er, at CO2 er en megatrend. Megatrends er forholdsvis sikre udviklingsretninger, som forandrer vores samfund. Det er trends, der er så kraftige, at de har potentiale til at forandre samfundet på tværs af samfundskategorier og på alle niveauer. De ændrer simpelthen vores måde at leve og tænke på og derved også virksomheders måde at drive forretning og købe ind på.

”USA driver en stærk udvikling hen imod at gøre sig mere uafhængig af fossile brændstoffer, og hvis vi opnår en ny aftale på klimatopmødet i København i december måned i år, vil der være meget stærke incitamenter for at tænke CO2-reduktioner ind i alle dele af forretningsstrategien,” fortæller Erling Johns Nielsen.

Han tilføjer: ”Vi vil med stor sandsynlighed se skatter eller afgifter på CO2-udledning i fremtiden, og det vil i sig selv være et øget incitament til at reducere CO2. Vi oplever, at vores kunder er opmærksomme på klima og miljø, og der er ikke tale om, at virksomhederne kryber i flyverskjul, fordi der er krise. De ved, at CO2 er ”serious business”.”

CO2-reduktion = omkostningsreduktion
Den anden stærke drivkraft er, at reduktion af CO2 næsten altid går hånd i hånd med reduktion af virksomhedens logistikomkostninger. ”Den omstændighed, at reduktion af CO2-udledninger og miljøtiltag pr. automatik også medfører lavere logistikomkostninger for virksomheden, gør det naturligvis meget lettere for indkøbschefen, logistikchefen, miljøchefen etc. at sælge CO2- og miljøtiltag til topledelsen og økonomidirektøren,” fortæller Erling Johns Nielsen og nævner adskillige virksomhedseksempler:

Boots er en stor engelsk detailhandelskæde med en omsætning på over 100 milliarder DKK, der har reduceret CO2-udledning med 29 procent og samtidig reduceret sine omkostninger med 21 procent. Det er sket ved brug af sund fornuft samt bedre planlægning og koordinering, hvor virksomheden har omlagt en del transport fra luft til sø og forbedret fyldningsgraden i containere.

En europæisk elektronikproducent flyttede varer via skib i stedet for lastbil fra Sydeuropa til Nordeuropa og reducerede derved både CO2-udledning og transportomkostninger med mere end 50 procent.

Det amerikanske stormagasin Macy’s fandt CO2- og omkostningsbesparelser på mere end 10 procent. Det skete ved at optimere distributionssystemet i USA (minimere antal kørte kilometer), udnytte containere bedre samt bruge mere tog frem for lastbil.

Mindre CO2 = lavere risiko
Den tredje drivkraft for grøn logistik, som Erling Johns Nielsen fremhæver, er det faktum, at mindre udledning af CO2 gør virksomheder mindre afhængige af de voldsomt svingende energipriser og grønne afgifter. Klima- og miljøtænkning kan altså – særligt i recessionstider - gøre virksomheder mindre følsomme over for markedsudsving og give en bedre risikostyring.

CO2 giver ny prioritet til grøn logistik
Alt i alt giver CO2-opmærksomheden ifølge Erling Johns Nielsen nyt lys på grøn logistik: ”Der er helt klart tale om, at verdensopinionens og politikernes klimafokus tilfører miljøområdet en helt ny prioritet og seriøsitet end tidligere. Tidligere var der nok en del snak, men knap så meget handling. Nu er der både masser af snak og masser af handling. Kreativiteten er helt anderledes.”

Hvad bør logistiklederen gøre?
Erling Johns Nielsen fremhæver, at alle logistik- og indkøbsledere i alle typer virksomheder har muligheder for at agere på området, og at de også vil være godt tjent med at være proaktive på dette emne. Han peger særligt på to anbefalinger:

”Det første logistiklederen skal gøre er at få et grundigt overblik over CO2-udledninger og logistikomkostninger. Det er i den forbindelse meget vigtigt at ramme det rette detaljeringsniveau. Hvis det er for generelt, er det svært at igangsætte og måle effekten af konkrete ændringer. Bliver det for detaljeret, kan man ikke se skoven for bare træer,” fortæller han og tilføjer:

”Stil krav til jeres leverandører. Bed dem dokumentere deres CO2-udledning. Hvis I er dygtige til grøn logistik, kan I eventuelt hjælpe dem med at få reducerede indkøbspriser. Samarbejd med jeres kunder og leverandører – herunder jeres logistikudbyder. Del viden og tænk nyt”.

Den bedste måde at sikre opbakning til grønne tiltag internt i virksomheden er ifølge Erling Johns Nielsen at behandle sådanne tiltag som andre investeringer. En grøn forsyningskæde er lig en mere effektiv forsyningskæde med mindre spild af tid, ressourcer og dermed penge. Et godt råd er derfor at sætte kroner og ører på det grønne initiativ.

Grøn logistik er for alle
Uanset om man er en stor eller en mindre virksomhed, bør man tage grøn logistik seriøst. Da størstedelen af logistikindustriens kunder ifølge diverse analyser ser grøn logistik som meget vigtigt i dag, forudser Maersk Logistics, at grøn logistik som valgkriterie bliver vigtigere fremover.

Verdens største supermarkedskæde Wal-Mart stiller skærpede krav til deres leverandørs grønne profil, og generelt jo tættere virksomheden er på forbrugeren i værdikæden, jo tydeligere bliver kravet om grøn logistik.

”Gør du det bedre end dine konkurrenter, er det måske det, der gør, at du får forretningen for næsen af din konkurrent,” fortæller Erling Johns Nielsen.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

03.05.2024CSR.dk

3 veje til at dekarbonisere den tunge godstransport

03.05.2024CSR.dk

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

26.04.2024CSR.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

19.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Virksomheder kan få hjælp til rapportering om deres globale værdikæde gennem partnerskaber

15.04.2024BOXIT Container

Sponseret

Værkstedscontainere til fremtidens bygge- og installationsprojekter

05.04.2024CSR.dk

4 hacks til at få mere ESG i virksomhedens indkøb

Jobmarked

Se alle

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus