Grøn Indkøbsuge - Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell: Byerne trækker i arbejdstøjet rundt omkring i verden

Københavns Kommunes Teknik- og Miljøborgmester, Morten Kabell, fortalte torsdag om kommunens nye politik for miljømærker og gav gode råd til, hvordan de grønne indkøb kommer højt på dagsorden hos politikerne.

13.11.2017

CSR.dk

På vegne af Forum for Bæredygtige Indkøb

Københavns Kommune har for nylig vedtaget ny politik med et krav om, at kommunen skal gå efter miljømærkede produkter i alle relevante indkøb og udbud. Københavns Kommune køber hvert år ind for mere end 300 mio. kr. inden for 26 områder, der potentielt kunne være miljømærket med Svanemærket eller EU-Blomsten. Der var derfor vægt og handling bag ordene, da Teknik- og Miljøborgmester, Morten Kabell, gik på scenen som hovedtaler til torsdagens konference om grønne indkøb i politik og praksis.

”I vores gældende indkøbspolitik står der, som i de fleste indkøbspolitikker, at vi skal spare penge. Og det er jo superfornuftigt at reducere de offentlige udgifter. Men det er mindst lige så vigtigt, at vi gennem indkøbene tager et samfundsansvar”, sagde Morten Kabell til konferencens 90 deltagere og fortsatte: ”Vi skal tænke i miljø- og klimakrav, arbejdsmiljø og overenskomstmæssige forhold. Kort og godt, så skal vi tænke os om, når vi køber ind. For det er nogle store dagsordener, nogle vigtige dagsordener, som vi taber på gulvet, hvis vi ikke skubber på, for at markedet kan se det fornuftige i det.”

Københavns Kommune har en lang række områder, hvor grønne kriterier kommer i centrum, når produkter og services skal i udbud. Nogle områder er at betegne som standardindkøb, mens andre kræver mere innovative tilgange. Et eksempel er projektet BuyZet, som Morten Kabell introducerede: ”På transportområdet er der både store udfordringer og potentialer i forhold til indkøb og udbud, fordi de mange leverancer til alle vores adresser i København både giver lokal luftforurening, CO2-udledning, støj og trængsel. Vi er med i et stort EU-projekt, BuyZet, hvor vi undersøger, hvordan vi gennem vores egne indkøb kan fremme emissionsfri varelevering i København og samtidig bidrage positivt til ren luft og trængselsudfordringer. Og vi vedtog i december sidste år at stille skærpede transportkrav til levering af vores varer.”

Deltagerne til konferencen var spørgelystne, og Morten Kabell blev blandt andet spurgt, hvordan det var lykkedes at få de grønne indkøb så højt på dagsordenen hos de københavnske politikere. Til det lød svaret: ”Det er afgørende vigtigt, at man viser, hvordan grønne indkøb understøtter vores miljø- og klimamål – herved går det lettest igennem Borgerrepræsentationen. Her er miljømærkerne et godt eksempel”.

Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

18.09.2024CSR.dk

Globalt survey: Virksomheders klima-arbejde er gået i stå

18.09.2024CSR.dk

Cirkulært byggeri kræver politisk handling

18.09.2024CSR.dk

Timing af ny grøn energiproduktion bliver afgørende

17.09.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Et mål om en grønnere fremtid

17.09.2024CSR.dk

18 offentlige bygherrer: Grønt gearskifte skal sikre emissionsfrie arbejdsmaskiner i hele Danmark

16.09.2024CSR.dk

Ny type beton kan få stor betydning for CO2-udledning

16.09.2024CSR.dk

Forsikringsbranchen foreslår hjælp til klimaramte boligejere

16.09.2024Schneider Electric

Sponseret

Enkle trin til energieffektivisering i industrien

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Dansk Standard
Kursus
Lead auditor kursus – ISO 14001 miljøledelse

På dette kursus får du de nødvendige kompetencer til at planlægge, gennemføre og afrapportere en ISO 14001-audit baseret på kravene i ISO/IEC 17021-1, vejledningen i ISO 19011 og anden bedste auditpraksis.

Dato

16.09.2024

Sted

Århus

Beierholm
Møde
Kom nemt i gang med den grønne omstilling - Esbjerg

Inspirationsmøde om bæredygtighed, som hjælper dig på vej til din første bæredygtighedsrapport.

Dato

18.09.2024

Tid

16:00

Sted

Jyske Bank, Torvet 21 6700 Esbjerg

Miljømærkning Danmark
Seminar
Seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld, som du tror?

Få værdifulde indsigter fra det nye nordiske forbrugerstudie og hør adfærds- og erhvervseksperter debattere, hvorfor det er helt afgørende, at jeres virksomhed kommer med på den grønne omstilling, for at vinde forbrugernes tillid. Få også inspiration til hvordan I som virksomhed via miljømærker kan styrke tilliden til jeres miljøkommunikation og gøre det nemmere for forbrugeren at træffe grønne valg.

Dato

20.09.2024

Tid

09:30

Sted

Fischersgade 56 · 9670 Løgstør

access2innovation
Morgenmøde
Bridging Danish Life Science Innovations for Africa

Bridging Danish Life Science Innovations for Business, Ecosystem Development and Societal impact in Low Income Countries

Dato

20.09.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

23.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

25.09.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus