Global undersøgelse viser markante ændringer i forsyningskæderne

De store virksomheder har foretaget et markant sporskifte i deres forsyningskæder for at sikre stabile leverancer til kunderne. Over 60 procent opbygger større lagre og har udvidet antallet af leverandører med henblik på risikominimering. Det viser en ny undersøgelse og konkluderer, at tiltagene sender både omkostningerne og kompleksiteten i forsyningskæderne i vejret.

De store virksomheder har foretaget et markant sporskifte i deres forsyningskæder for at sikre stabile leverancer til kunderne. Over 60 procent opbygger større lagre og har udvidet antallet af leverandører med henblik på risikominimering. Foto: Arkivfoto.

12.09.2022

CSR.dk

66 procent af de store virksomheder har større lagre nu end før pandemien, og en ud af fem virksomheder har øget deres lagre betydeligt. Det viser en ny undersøgelse fra IFS, som omfatter 1450 beslutningstagere i store virksomheder i Norden, Frankrig, Tyskland, England, USA og Forenede Arabiske Emirater (UAE).

Undersøgelsen afdækker de tiltag, virksomhederne har foretaget med henblik på at imødekomme udfordringerne i de globale forsyningskæder. Ifølge undersøgelsen har 70 procent af virksomhederne øget antallet af underleverandører som modsvar på forsyningsproblemer. 72 procent svarer desuden, at de nu indkøber flere materialer og produkter fra lokale producenter.

Mere kompleksitet og spild i forsyningsledet
”Virksomhederne kigger med stor sandsynlighed ind i højere omkostninger og andre negative økonomiske følger. Når forsyningskæderne trækkes hjem, medfører det ofte øgede omkostninger til råmaterialer og komponenter, hvilket forstærkes af den høje inflation. De øgede lagerbeholdninger binder betydelig kapital, som ellers kunne have arbejdet for virksomheden”, siger Nordic Presales Director i IFS, Mads Høj Jørgensen.

Læs også: Glem alt om normale forsyningskæder i 2022

Virksomhedernes reaktion på forsyningsproblemerne sker på et tidspunkt, hvor øgede klimakrav i forvejen skaber opbrud i supply chain management. Mange virksomheder er på vej over i cirkulær økonomi, hvilket ligeledes forøger kompleksiteten i forsyningsleddet. 93 procent af undersøgelsens respondenter angiver, at deres organisation enten allerede arbejder med cirkulær økonomi eller planlægger at gøre det i fremtiden.

Hovedbrud med cirkulær økonomi
Selvom der er langsigtede fordele ved cirkulær økonomi, giver det hovedbrud i mange virksomheder at favne den, især hvis deres udstyr og processer ikke er sat op til at reducere spild og øge genanvendelsen af materialer. 60 procent af virksomhederne, som har indledt arbejdet med cirkulær økonomi, oplyser, at de fortsat er i gang med at definere målsætninger, planlægge initiativer eller har sat arbejdet på hold.

Undersøgelsen viser også, at et flertal af virksomhederne mangler arbejdskraft. 65 procent har svært ved at besætte åbne stillinger, fordi de rette kvalifikationer ikke findes, og 39 procent forventer, at arbejdskraftsproblemet vil fortsætte året ud.

”Med de mange udfordringer, virksomhederne står over for inden for supply chainn management, er det nødvendigt at udnytte de teknologiske muligheder i endnu højere grad. Virksomhederne skal investere i teknologi, der nemt og hurtigt giver adgang til den forretnings- og markedsindsigt, der sætter dem i stand til at forecaste med større præcision”, siger Mads Høj Jørgensen.

- PiB

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld, som du tror?

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

09.09.2024CSR.dk

Skou Gruppens byggeledere får grønne kompetencer

09.09.2024CSR.dk

Stort gennembrud for grøn langturskørsel

22.08.2024CSR.dk

Millioner til cirkulært værdikædesamarbejde

19.08.2024CSR.dk

Carl Ras udvider populær værktøjsindsamling

14.08.2024CSR.dk

Nyt partnerskab om genanvendelse af plast fra udtjente biler

14.08.2024CSR.dk

Danske finanselskaber får kritik for investeringer i våbenproducenter

13.08.2024CSR.dk

Flere producenter dropper elbilsløfter

12.08.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Samarbejde med kunderne er afgørende, hvis Scope 3-mål skal nås

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

19.08.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Beierholm
Kursus
Bæredygtighedskursus - grøn omstilling

Kurset er for dig, der gerne vil klædes på til at introducere bæredygtighed i din virksomhed, og komme i gang med arbejdet med grøn omstilling.

Dato

11.09.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

11.09.2024

Tid

09:00

Sted

Aros Konference, København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Introduktion til UN Global Compact & ESG-værktøjer

Er jeres virksomhed endnu ikke tilsluttet UN Global Compact? Til dette informationsmøde fortæller vi, hvordan vi kan understøtte bæredygtig fremdrift i jeres virksomhed, mens Louise Funch, Senior Sustainability Manager, Communication, Sustainability & Public Affairs hos Salling Group fortæller om deres erfaringer som medlem af UN Global Compact.

Dato

11.09.2024

Tid

10:00

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Sep. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.09.2024

Tid

15:00

Sted

Online