Global madspildsmåler lanceres på grønt topmøde i dag

Mandag og tirsdag afholder Global Green Growth Forum sit årsmøde i København. Et af hovedpunkterne på dagsordenen er lanceringen af verdens første madspildsmåler rettet mod både, virksomheder, regeringer og lande.

En ny global standard skal være med til at bekæmp madspild på verdensplan. Foto: U.S. Department of Agriculture.

06.06.2016

CSR.dk

Den voksende madspildsagenda på verdensplan får nu for første gang et sæt internationale retningslinjer at orientere sig efter. Den dansk-ledede organisation Global Green Growth Forum (3GF) har udviklet en madspildsmåler under navnet Food Loss and Waste Standard, der giver virksomheder og myndigheder guidelines til, hvordan de måler og dermed bekæmper madspild. Den er et vigtigt skridt på vejen til at reducere de enorme mængder mad, der hvert år går til spilde globalt.

Læs også: Madspildskamp på flere fronter

Den nye standard bliver lanceret i dag i København, hvor 3GF holder sit årlige summit, og er resultatet af et offentligt-privat partnerskab ledet af Washington-baserede World Resources Institute (WRI) med deltagelse af bl.a. FN’s landbrugs- og miljøorganisationer og Nestlé og støttet af DANIDA. Udenrigsminister Kristian Jensen (V) deltager i lanceringen, og i en række andre initiativer, der sætter blus under den globale grønne omstilling.

”Spild gør alle fattigere. Jeg er glad for, at en ny stærk alliance mellem offentlige og private aktører vil levere et effektivt redskab til at håndtere den globale madspildsudfordring. Den nye standard vil reducere de økonomiske tab for både forbrugere og industri, lette presset på vores naturressourcer og bidrage til opfyldelsen af de ambitiøse målsætninger i SDG’erne (FN’s bæredygtighedsmål, red.). Vi har brug flere løsninger af denne type til gavn for både mennesker, profit og planet”, siger han.

SDG-mål 12.3 lyder på en halvering af det globale madspild frem mod 2030, og her vil den kommende standard være udgøre et grundlag, der kan assistere med at udvikle strategier, der kan mindske tab og spild af mad, og samtidig måle fremskridtet løbende. Standarden vil også hjælpe med at definere madspild og på den måde gøre data mere sammenlignelige.

Gennemsigtighed er vigtig
Fra erhvervslivet er der allerede opbakning til initiativet fra flere store aktører på forbrugerområdet, herunder den britiske supermarkedskæde Tesco, der ser frem til de nye retningslinjer.

”Den nye FLW-standard giver os en fælles ramme til at måle madspild, og jeg håber at det vil få andre til at offentliggøre deres data og gøre en indsats for at tackle dette vigtige emne. Den type gennemsigtighed har været en hjørnesten i vores arbejde med madspild ved at hjælpe os med ikke alene at identificere de kritiske punkter i vores egen forretning, men også at håndtere dem”, siger koncernens CEO, Dave Lewis, og bliver bakket op at Nestlé.

”Vi vil tage vores del af slæbet. Ambitiøse mål er det, der tæller, og vi har allerede forpligtet os til ikke at sende noget affald til deponi fra vores sites i 2020. Den slags handlinger kommer samfundet til gode ved at støtte op om udvikling i landområder, vandbesparelse og fødevaresikkerhed, og hjælper os med at sikre at vores indkøb er mere bæredygtige. FLW-standarden er et afgørende redskab til at hjælpe os med at nå det mål”, siger CEO for Nestlé, Paul Bulcke.

Læs også: Sainsbury’s dropper massetilbud

Global Green Growth Forum er en platform for udvikling af løsninger og offentlig-private partnerskaber, der fremmer den grønne omstilling. 3GF Summit 2016 finder sted i København den 6.-7. juni under overskriften ”A Call To Action – Enabling Solutions at Speed and Scale”.

Læs mere om Global Green Growth Forum her.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus