Global Compact dropper tobaksindustrien – pensionskasser fastholder investeringer

FN-netværket Global Compact har droppet tobaksindustrien grundet produktets sundhedsskadelige effekt. Trods kursen fortsætter Danmarks store pensionskasser med at investere millionbeløb i tobaksaktier.

UN Global Compact har udelukket tobaksindustrien fra netværket, da tobaksproduktionens sundhedsskadelige konsekvenser går imod FN’s verdensmål om sundhed. Udmeldingen har fået enkelte pensionskasser til at overveje at ændre eller droppe investeringerne i tobaksvirksomheder, mens de fleste fastholder alle tobaksaktier. .

17.10.2017

CSR.dk

Søndag valgte UN Global Compact at udelukke tobaksindustrien fra netværket, blandt andet på baggrund af tobakkens sundhedsskadelige effekt, der er uforenelig med FN’s verdensmål om sundhed. Det betyder, at netværket nu sidestiller tobaksproduktionen med atomvåben og kemiske eller biologiske våben og derfor ser det som uetisk at tjene penge på investeringer i industrierne, skriver Politiken.

Kursen hos Global Compact smitter dog ikke helt af på de danske pensionskasser, selvom flere af dem selv er medlemmer af det etiske virksomhedsnetværk. Politiken har lavet en undersøgelse blandt 12 af landets store pensionskasser, og her svarer ingen, at de er klar på at droppe investeringerne i tobaksaktier. Nogle har dog taget udmeldingen op til eftertanke og videre behandling, mens nogen slet ikke har tænkt sig at ændre investeringskurs.

Læs også: Verdensmålsfest og nye værktøjer fra UN Global Compact

PFA har som den eneste af de adspurgte pensionskasser meldt tilbage til Politiken, at de vil gøre det muligt for deres kunder at få en pensionsopsparing uden tobaksaktier. Pensionskassen kan dog ikke sige noget mere konkret på nuværende tidspunkt:

”Der er rigtig mange dilemmaer at tage stilling til vedrørende investering i tobak, og vi skal have arbejdet det ordentligt igennem, før vi kan sige, om vi ændrer vores tilgang. I første omgang har vi allerede i 2017 besluttet at tilbyde en aktiefond, der ekskluderer tobak til de kunder, der selv vælger, hvordan deres opsparing skal investeres. På den måde kan de kunder, der ikke ønsker at investere i tobak, snart aktivt fravælge det”, siger kommunikationsdirektør i PFA Mikkel Friis-Thomsen til Politiken.

MP Pension, Sampension og Lønmodtagernes Dyrtidsfond har skrevet til Politiken, at de vil diskutere og overveje problematikken, mens Danske Ingeniørers Pensionskasse og Juristernes og Økonomernes Pensionskasse udtaler, at de løbende vil forholde sig til udmeldinger fra Global Compact, men på nuværende tidspunkt ikke har konkrete planer om at droppe investeringer i tobaksaktier.

Sidst men ikke mindst har Danica Pension, AP Pension, Industriens Pension, ATP, Nordean Pension og PensionDanmark alle kommet med enslydende udtalelser over for Politiken, der handler om, at de ikke vil droppe investeringer i tobaksindustrien, så længe selskaberne overholder lovgivning og internationale konventioner.

Kræftens Bekæmpelse: Drop investeringerne
At halvdelen af de adspurgte pensionsgiganter ikke har tænkt sig at genoverveje tobaksaktierne, er ifølge Kræftens Bekæmpelse for dårligt.

”Jeg kan ikke forstå, at de ikke ændrer indstilling. Jeg kan ikke forstå, at for eksempel ATP, som er det nærmeste, vi kommer en statslig pensionskasse, ikke får et vink fra regeringen om, at de skal bakke ud af de tobaksinvesteringer. Hospitalslægernes og sygeplejerskernes pensionsselskaber har taget konsekvensen og sagt nej til at investere i tobak. De har taget konsekvensen fuldt ud. Det burde de andre også gøre. Man kan ikke være andet bekendt”, siger Leif Vestergaard Pedersen, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, til Politiken.

Organisationen er tilknyttet PFA og har i flere år været utilfredse med, at medarbejderne indirekte var medejere af tobaksvirksomheder gennem investeringerne.

Læs også: MS: Pensionsselskaber bør få bedre indblik i menneskerettigheder

Ifølge Politikens undersøgelser har ATP, PFA, Nordea og PensionDanmark samlet set investeringer for cirka 2,5 milliarder kroner i selskaber som Scandinavian Tobacco Group, British American Tobacco og Philip Morris. Trods det høje beløb udgør tobaksinvesteringerne kun en lille andel af pensionskassernes samlede investeringer i aktier.  

PensionDanmark havde i første halvår af 2017 fx tobaksaktier for næsten én milliard kroner, men i procent udgjorde de kun 1,1 procent af pensionskassens samlede aktieinvesteringer.

-CHM

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

04.12.2023CSR.dk

COP28: lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online