Genanvendelse af bildæk i asfalt: En bæredygtig vej frem

Når det kommer til anlæg af veje, er der ofte fokus på holdbarhed og økonomi. Traditionelt har modificeret asfalt, ofte forbedret med det syntetiske gummimateriale SBS (styren-butadien-styren), været en populær løsning. Dog rummer denne metode både økonomiske og miljømæssige udfordringer.

Modificering af asfalt: Et skridt mod bæredygtighed

En ny tilgang til vejbygning fremhæver brugen af genvundet gummipulver fra udtjente bildæk som en bæredygtig erstatning for SBS. Denne teknik er ikke blot omkostningseffektiv på lang sigt men også en miljøvenlig løsning. Genanvendelse af bildæk i asfalt reducerer behovet for vedligeholdelse og nedsætter CO2-udledningen.

Colas og Genan: Et innovativt partnerskab

Colas Danmark A/S, en aktør indenfor vejbygning, har taget initiativ til at indføre denne innovative teknologi i samarbejde med dækgenvindingsfirmaet Genan A/S. Genan fremstiller granuleret gummi, GENAN ROAD+ PREMIXED, der kan bruges som en erstatning for syntetisk gummi i asfalt. Deres seneste forsøgsprojekt blev udført på Malling Kirkevej i Aarhus Kommune, hvor denne nye asfalttype blev lige nu bliver testet.

Martin Korsgaard, laboratoriechef ved Colas Danmark A/S, udtaler: "Formålet med forsøget er at opnå erfaring med produktion og anvendelse af asfalt med granuleret gummi fra bildæk. Selvom teknikken ikke er ny, har den ikke været bredt anvendt i Danmark i de senere år. Det stigende behov for genbrug og andre initiativer, der hjælper vores miljø, gør det relevant at genoplive teknikken."

Fremtiden for genanvendt asfalt

Både Colas og Genan har planer om at fortsætte med at overvåge forsøgsstrækningen for at vurdere dens præstation i forhold til traditionelle løsninger. De vil også udføre yderligere laboratorieforsøg for at dokumentere og vurdere, hvordan anvendelsen af GENAN ROAD+ PREMIXED påvirker kvaliteten af asfalten.

19.12.2023Genan A/S

Sponseret

Genanvendelse af udtjente dæk

21.11.2023Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

30.10.2023Genan A/S

Sponseret

Genanvendelse af bildæk i asfalt: En bæredygtig vej frem

24.10.2023Genan A/S

Sponseret

Affaldshierarkiet: En Vejledning til Bæredygtig Affaldshåndtering

18.09.2023Genan A/S

Sponseret

SÆNK CO2-AFTRYKKET MED GENANVENDT GUMMI