Fremtidens regnvejr koster kroner

Vi har allerede gennem de seneste år fået en forsmag på fremtidens regnvejr, og går det som Spildevandskomiteen forudsiger i sin seneste rapport vil det kræve at kommunerne kan håndtere 30 procent mere end de vandmængder, vi kender i dag. Noget tyder dog på, at det bliver endnu voldsommere.

05.09.2008

CSR.dk

Af Kristina Øby Pedersen

Investeringer for et trecifret milliardbeløb venter lige om hjørnet, Det fremgår af Spildevandskomiteens rapport om håndtering af fremtidens regnmængder, som blev udsendt i midten af august. Ansvaret for investeringerne ligger imidlertid alene på landets kommuner.

Allerede i dag er voldsomme regnskyl, som oversvømmer kældre og lavtliggende haver og veje, ved at være et velkendt fænomen, og ifølge Spildevandskomiteens rapport, er det ikke et forbigående fænomen, det bliver kun værre. Såkaldt monsterregn, som i dag forekommer én gang hvert 100. år, kan vi måske fremover forvente ti gange så ofte. Ifølge rapporten vil klimaforandringerne alt i alt føre til, at mængden af nedbør vil stige med 30 procent i løbet af de kommende 30-50 år.

Allerede i dag er voldsomme regnskyl, som oversvømmer kældre og lavtliggende haver og veje, ved at være et velkendt fænomen, og ifølge Spildevandskomiteens rapport er det ikke et forbigående fænomen, det bliver kun værre. Såkaldt monsterregn, som i dag forekommer én gang hvert 100. år, kan vi måske fremover forvente ti gange så ofte. Ifølge rapporten vil klimaforandringerne alt i alt føre til, at mængden af nedbør vil stige med 30 procent i løbet af de kommende 30-50 år.

”Det er i nogle medier blevet fortolket sådan, at samtlige kloakker i landets kommuner skal udvides med 30 procent, men det er ikke det, der står i rapporten,” siger Kristian Friis, funktionschef i DANVA og tidligere medlem af spildevandskomiteens forretningsudvalg. Han peger på, at der findes adskillige løsninger, som kan aflaste kloaksystemerne, og at man i en del byer har opereret med forskellige muligheder.

Ikke altid nødvendigt at udvide kloaksystemer
Københavns kommune satser på at klare hovedparten af afledningen ved alternative løsninger - herunder naturlig nedsivning. Det indebærer blandt andet en genåbning af vandløb, som i dag er skjult under asfalt og beton.

I Århus planlægger man såkaldte sparebassiner under jorden, de vil kunne opsamle det meste af regnvandet, som så ledes tilbage til kloaksystemet, når der igen er plads.

I Odense har man valgt en kombineret model, som allerede er sat i værk. Kloaksystemet er under kraftig udvidelse, ifølge Kristian Friis er det ikke alene klimaforandringer, der har gjort det nødvendigt.

”Der er jo ikke noget, der er stationært. Dels bygges, der nye huse og dels ændres der på byernes udseende. Når fru Hansen for eksempel lægger flere fliser i sin have, så nedsives der mindre regnvand, og systemet belastes yderligere,” siger han.
Odense har desuden opkøbt en del huse i et lavtliggende område og vil rive dem ned. På den måde vil man skabe et rekreativt areal, som samtidig kan bruges til nedsivning og opmagasinering af regnvand. Den slags initiativer duer imidlertid ikke i for eksempel bymidter, som man gerne vil bevare, så her skal findes andre løsninger.

Derfor har Kristian Friis heller ingen præferencer, hvad angår det ene eller det andet system. ”Det afhænger helt af de enkelte byers topologi.

”Mange steder har kloaksystemerne en betydelig overkapacitet, så de indtil videre er helt på højde med regnmængderne, men andre steder vil det selvfølgelig være nødvendigt med udbygning,” siger han og nævner separering af vandafledningssystemerne, så regnvand ledes uden om det egentlige kloaksystem bliver. Han skønner, at omkring halvdelen af de gamle kloaksystemer ikke er separeret.

Endnu en mulighed er egentlig afkobling af regnvand fra systemet. Det kræver ikke alene en stor planlægningsindsats, men også teknologier til rensning af regnvand.

Et trecifret milliardbeløb
Hvad enten man vælger betonrør eller andre løsninger, så bliver det dyrt - rigtig dyrt. Ifølge Kristian Friis handler det om et trecifret milliardbeløb.

”Vores nuværende system har en samlet værdi af 130 milliarder kr., og det er beregnet på at holde i 100 år. Systemerne skal selvfølgelig renoveres efterhånden, men vi kan ikke lade det hele vente, til det alligevel skal fornys, og vores beregninger viser, at systemer, der skal håndtere 30 procent mere vand, også er væsentlig dyrere.”

Den økonomiske side af sagen vil formodentlig få mange kommuner til at tøve med nødvendige investeringer, og Spildevandskomiteen, som er mere eller mindre selvbestaltet, har ikke beføjelser til at gennemtvinge noget som helst, og der findes heller ingen lovgivning, der forpligter til en opfølgning.

Brug for lovgivning
På trods af sin status som selvstændig komite har Spildevandskomiteen en hævdvunden autoritet som normgivende, så dens retningslinier blandt andet er afgørende for kommunernes forpligtelser, herunder om borgere kan anlægge sag mod kommunen for oversvømmede kældre. Det er således Spildevandskomiteen, der har fastlagt grænser for, hvor ofte man må acceptere oversvømmelser. Grænsen ligger på henholdsvis hvert andet, hvert femte og hvert tiende år alt efter, hvilken type vandafledning, der er tale om. Den tilladelige hyppighed er dog blevet opjusteret med 20 procent i 2005, og i 2007 med yderligere ti procent under hensyntagen til klimafaktoren. Opjusteringen vender dog også den anden vej, fordi den forpligter kommunen til at foretage udvidelser.

Kristian Friis mener dog, at der er brug for egentlig lovgivning.
”Vi mangler udmeldinger fra politikerne. Det er deres opgave at sætte rammer for hvilke klimatilpasninger, vi skal foretage. Vi burde have en fælles lov for drikkevand og spildevand, hvor der politisk tages stilling til den kvalitet der leveres til borgeren,” slutter han.

Hvis er ansvaret
Der er langt mellem de politiske partiers holdning til Folketingets rolle i forbindelse med klimatilpasning.
Den radikale miljøordfører, Johannes Poulsen, er ikke et øjeblik i tvivl om, at man burde have en politisk styring af klimatilpasningen.

”Det er en regeringsopgave, og den manglende styring har flere gange været oppe i Folketinget, for det er et stort problem, at vi ikke ved, hvad der sker, fordi man bare skubber opgaven over på kommunerne. På den måde har vi jo ingen mulighed for at prioritere vores indsats,” siger han.

Den konservative miljøordfører, Per Ørum Jørgensen vil gerne have tid til at sætte sig nærmere ind i sagen, før han udtaler sig meget håndfast. Han siger dog, at hans principielle standpunkt er, at politikerne skal sætte rammerne, mens Spildevandskomiteen skal levere ekspertbistand i forbindelse med politiske beslutninger.

Dansk Folkepartis miljø- og fødevareordfører, Jørn Dohrmann, mener ikke, at klimatilpasning i forbindelse med spildevandsmængder er et emne, Folketinget skal beskæftige sig med.

”Det er kommunalpolitikernes opgave, og så er det op til borgerne at vælge de rigtige politikere,” siger han og tilføjer, at Miljøstyrelsen kan sætte nogle rammer.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

06.05.2024CSR.dk

”Den grønne omstilling risikerer at strande på kajkanten”

03.05.2024CSR.dk

3 veje til at dekarbonisere den tunge godstransport

03.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

02.05.2024CSR.dk

JYSK stopper kæmpe plastikforbrug med nyt tiltag

02.05.2024Dagrofa aps

Sponseret

Dagrofa: Fokus på energibesparelser reducerer klimaaftryk med 14 %

01.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Danica Pension dropper olieinvesteringer efter opråb fra kunder

01.05.2024CSR.dk

Regeringsrapport konkluderer at klimamål er inden for rækkevidde

30.04.2024CSR.dk

Forbedret sikkerhed på danske skibe

Jobmarked

Se alle

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

Sustainability Specialist til Danmarks største bilkoncern

Semler Gruppen er Danmarks største bilkoncern. Vi arbejder målrettet med den elektriske omstilling af bilmodellerne fra Volkswagen, Audi, ŠKODA, SEAT, Cupra og Porsche. Vi udvikler digitale mobilitetsløsninger, og vi er repræsenteret i både Norden og de baltiske lande. I Semler Agro, vores landbrugsdivision, formidler vi traktorer og jordbrugsmaskiner fra John Deere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

19.05.2024

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus