Fremtidens mad bliver grønnere og mere ansvarlig

Fødevaremessen Bite Copenhagen bød på en lang række smagsprøver på fremtidens mad, og udover velsmag, så var elementer som bæredygtighed, socialt ansvar, madspild og miljøhensyn centrale.

Social Foodies bød på adskillige smagsprøver på virksomhedens produkter i form af chokolade og diverse nødder. Foto: Anders Kampmann.

03.09.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

Et usædvanligt velduftende Bella Center lagde i slutningen af sidste uge lokaler til fødevaremessen Bite Copenhagen, hvor over 160 udstillere fra hele verden bød på smagsprøver på brød, fisk, chokolade, is, frugtbarer og meget andet fast føde, samt drikkevarer som juice, saft, te, kaffe, øl, cider og spiritus.

En overordnet tendens, der ganske hurtigt viste sig at være gennemgående for indholdet i det enorme udvalg af fingerfood, pindemadder og små plastikglas, var fokuseringen på bæredygtighed og ansvar for omverdenen.

Den lille udgave af Alpha Aqua RAS-løsning er kompakt nok til, at den kan opstilles og drives nærmest hvor som helst, bare der er et stabilt underlag. Foto: Anders Kampmann.

En anden type fødevare, der ligeledes har et noget mindre klimaaftryk end kød, er fisk, som Esbjerg-baserede Alpha Aqua har sat sig for at gøre (endnu) mere tilgængelig. Produktion af fisk er af naturlige årsager tæt knyttet til enten havet eller floder, men det vil Alpha Aqua lave om på.

Virksomheden har således udviklet et system kaldet Recirculating Aquaculture System (RAS), der gør fiskeopdræt muligt langt fra de normalt påkrævede vandressourcer, og som tilmed sørger for en optimal udnyttelse af de nødvendige ingredienser.

”Med RAS kan du groft sagt blive fiskeproducent midt i ørkenen. Der skal selvfølgelig vand i systemet, men ellers så er det hele tænkt ind. Vandet cirkulerer rundt i tanken, hvilket sørger for sunde fisk, samtidig med at det kan bruges til at dyrke alger og anden foder til dyrene. Og så samler vi deres ekskrementer sammen og bruger som gødning, så det er et helt lukket kredsløb”, forklarede ansvarlig for service og aftersales, Yuri Skov.

Udvikling i Afrika, registrering af madspild og bionedbrydeligt bestik
Også det sociale ansvar vejede tungt for mange af udstillerne. Det gjaldt blandt andet danske Social Foodies, der var mødt frem med et udvalg af chokolader og nødder, alt sammen produceret med råvarer sourcet i Afrika, hvor man engagerer sig i en lang række projekter, der skaber arbejdspladser, uddannelse og stærkere lokal økonomi.

”Det handler om at forbedre livet for bønderne og deres familier, og det gør vi bedst, synes vi, ved at hjælpe dem med at opbygge forretninger i form af små landbrug, hvor fra vi så kan aftage nogle råvarer til en fornuftig og fair pris”, fortalte social business coordinator Jonas Corfitz Broustbo.

Greenway var på plads med en mængde forskellige eksempler på bionedbrydelig service fremstillet på basis af fx plantefibre, sukkerrørsstrå eller palmeblade. Foto: Anders Kampmann.

Derudover var forhindring af madspild et stort tema på messen. Danske eSmiley var eksempelvis på plads for at fremvise sin FoodWaste-løsning, der er et simpelt registreringsværktøj med mulighed for integreret vægt, der gør det nemt at veje og registrere madspildet i det professionelle køkken.

Læs også: Bæredygtig vegetarhotdog er endnu et skridt i Ikeas omstilling

Endelig skal al den klimavenlige mad naturligvis også serveres på ansvarlig vis, og til det formål var producenter som bl.a. Greenway og Duni til stede med en stribe produkter, der efter endt anvendelse kan vende fuldt ud tilbage til naturen.

Det gælder eksempelvis engangsservice og andre cateringartikler fremstillet på basis af fx plantefibre, sukkerrørsstrå eller palmeblade, der er bionedbrydelige og certificeret komposterbare, ligesom Greenway også tilbyder biologisk nedbrydeligt pakkefyld og andre typer emballage.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.05.2024CSR.dk

Nyt liv til ridsede alufælge sparer tonsvis af CO2

24.05.2024CSR.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

25.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

Jobmarked

Se alle

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

CABI
Webinar
Webinar | Bliv en attraktiv arbejdsplads for seniorer

Flere og flere medarbejdere over 60 år vil gerne fortsætte på arbejdsmarkedet. Men deres ønsker, behov og muligheder for at kunne det er meget forskellige og kalder på fleksible løsninger. På dette webinar får du inspiration til, hvordan I udvikler en attraktiv seniorpraksis.

Dato

28.05.2024

Tid

08:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Kursus
2-dages intensivt kursus i bæredygtighed for freelancekonsulenter

Er du selvstændig konsulent og vil du gerne vide, hvordan den bæredygtige omstilling påvirker virksomheder, og hvad den betyder for dig som rådgiver, projektleder eller forandringsleder?

Dato

28.05.2024

Tid

08:30

Sted

VIBENSHUS Lyngbyvej 2, 2100 Østerbro

Dansk Energi Management
Kursus
Bæredygtig konkurrencekraft, modul 1

DEM A/S er i samarbejde med Næstved Erhverv A/S, stolte af at præsentere det første modul af workshop-serien Bæredygtig konkurrencekraft.

Dato

29.05.2024

Tid

08:30

Sted

Sparekassen Sjælland-Fyns lokaler. Grønnegade 20, 4700 Næstved

Aros Business Academy
Kursus
Få overblik over CSRD-rapportering

Tag på kursus i EU’s nye rapporteringsdirektiv om bæredygtighed! Og kom godt i gang med CSRD-arbejdet allerede nu.

Dato

29.05.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Hvornår skaber et klimaregnskab værdi?

Et indblik i CO2-reduktioner, risikostyring og lederskab

Dato

29.05.2024

Tid

11:00

Sted

Online