Frederiksberg sætter strøm på renovationen

Frederiksberg Kommune har netop underskrevet en købskontrakt på ni elektriske skraldebiler. På sigt vil kommunen have 20 – det er hele flåden – og fordelene står i kø, selvom det er en stor investering. Også de mindre køretøjer skal skiftes ud.

Frederiksbergs borgmester Simon Aggesen foran en af Frederiksberg Renovations nuværende fem elskraldebiler, der får selskab af ni mere inden udgangen af 2019. Foto: Anders Kampmann.

17.04.2019

Anders Kampmann, CSR.dk

Tømning af skraldespande på Frederiksberg bliver i fremtiden en noget mindre forurenende oplevelse for såvel renovationsarbejderne som byens borgere. Frederiksberg Kommune er således i færd med at udskifte sin flåde af dieseldrevne skraldebiler med elektriske versioner, og torsdag d. 11. april tog man et stort skridt mere i den proces.

Læs også: Volvo leverer sine første fuldt ud elektriske lastbiler i Sverige

Her underskrev kommunen nemlig en kontrakt om indkøb af yderligere ni fuldt elektriske komprimatorbiler, der efter planen skal ankomme til Frederiksberg sidst på efteråret.

Borgmesteren underskrev kontrakten om de ni nye vogne på kommunens vegne. Foto: Anders Kampmann.

Med en stykpris på 4,6 mio. kr. – næsten det tredobbelte af de 1,8 mio. kr. en tilsvarende dieselbil koster – er det en ganske heftig investering, men det kan betale sig på flere fronter, forklarede afdelingschef i Frederiksberg Renovation, Ole Philip.

”Vi får 10 års garanti på de her biler, og vi regner med, at de holder mindst dobbelt så længe, som de konventionelle. Derudover er strøm betydeligt billigere end diesel, ligesom udgifterne til drift og vedligehold er langt lavere”, sagde han og fortsatte:

”Og så er der jo de miljømæssige fordele; bilerne har ingen udstødning og de støjer langt mindre end de gamle, så det er et kæmpe plus, dels for borgerne, fx når vi arbejder tidligt om morgenen, og ikke mindst for vores ansatte, som får et meget bedre arbejdsmiljø i dagligdagen”.

Inspiration til udlandet
Frederiksbergs borgmester Simon Aggesen (C), der kun har siddet i stolen en måneds tid, underskrev kontrakten på kommunens vegne, og han så frem til at ”gå forrest for at skabe bedre byer”, som han sagde, mens borgmester-Teslaen glimtede i solen.

”Vi er glade for at vise vejen og være med til at sikre en bedre hverdag for både vores ansatte i kommunen, og vores borgere, og for at gøre en nødvendig indsats for vores fælles klima. Og så er vi naturligvis også glade for at kunne tjene som inspiration for udlandet”, sagde han, det sidste med henvisning til, at man er i dialog med bystyret i Berlin, der er interesserede i en lignende løsning, og har haft en delegation på besøg i Danmark.

På sigt skal alle Frederiksberg Kommunes 20 komprimatorbiler kører på el. Foto: Anders Kampmann.

Frederiksberg har pt. fem elektriske skraldebiler i drift, hvoraf den første efterhånden har kørt små seks år. Inden 2019 er omme vil man altså nå op på 14, og planen er anskaffe 20 eksemplarer, hvilket vil sige en udskiftning af hele Frederiksberg Renovations flåde af de store vogne. Bilerne, der er fra franske PVI, kommer til at lade op om natten på renovationens egen transformatorstation, som man har fået etableret på pladsen, hvor de hører til.

I tillæg hertil vil man fra kommunens side også gerne bytte renovationsafdelingens øvrige mindre benzin- og dieseldrevne køretøjer ud med elektriske versioner, men når det kommer til kasse- og ladvogne på omkring 3,5 ton, så bliver batteriet en udfordring.

Læs også: MAN klar med elektrisk varevogn til bylevering

Det er nemlig ret tungt, forklarede Ole Philip, og da man gerne vil holde totalvægten under de 3,5 ton, som er grænsen for at der kræves stort kørekort, så efterlader det ikke meget rum til nyttelast. Men der bliver arbejdet på sagen fra diverse producenters side, og det skal nok komme, lød det.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Navigating Corporate Cultures:

Contrasts between Nordic and East/Southern African Companies

Dato

08.12.2023

Tid

09:30

Sted

kortlink.dk/2np2k