Frankrig tager stort opgør med engangsemballage

Miljørigtighed handler ikke kun om genbrug og sortering, men også om at nedbringe mængderne af affald. Det har nu fået Frankrig til at forbyde engangsemballage på spisesteder. Det kan vi lære af i Danmark, mener ekspert.

McDonald's klassiske burgeræsker af pap nu fortid i Frankrig, når man sætter sig ind på restauranten for at spise. Foto: Alena Shapran/123RF.

17.01.2023

CSR.dk

Forestil dig du sætter dig ind på en McDonalds restaurant. Du bestiller din burger og pommes fritter og får det hele serveret i papæsker.

I Frankrig skal det nu være fortid, så længe du spiser på restauranten, på grund af et nyt statsligt forbud mod engangsemballage på spisesteder. I stedet skal papir og genanvendeligt plastik overtage på for eksempel fastfoodrestauranter.

”Forbuddet hjælper med at reducere den enorme affaldsproduktion i fastfoodsektoren – omkring 180.000 tons emballageaffald om året. Selvom engangsplastik allerede var blevet forbudt, var det blevet erstattet af store mængder engangsprodukter som pap, træ, bambus, som vi betragter som et uacceptabelt ressourcespild,” siger Alice Elfassi, der er juridisk ansvarlig hos NGO’en Zero Waste France, til Verdens Bedste Nyheder.

Læs også: Green Power Denmark: Lad teknologier bygge bro mellem grøn energi og naturhensyn

Men selvom der i den grad arbejdes for en cirkulær økonomi i Danmark, har Frankrig alligevel fat i den lange ende i dette tilfælde, vurderer Nana Winkler, som er specialkonsulent hos Dansk Affaldsforening.

”I Danmark har vi langt mere fokus på at sortere til genanvendelse end på at nedbringe affaldsmængderne, selvom der er et politisk ønske for det. Seneste affaldsstatistik med tal for 2020 viser for eksempel fortsat stigende affaldsmængder, og vi kan altså ikke sortere os til mindre affald. Selve affaldsproduktionen må nedbringes,” fortæller hun.

Europæisk storproducent af affald

I EU har Frankrig inspireret til flere tiltag blandt andet i Kommissionens udkast til en emballageforordning, hvor det netop forbydes at anvende engangsservice i indendørs serveringssteder.

Da Danmark er et af de EU-lande, som producerer mest affald pr. indbygger, håber Louise Lerche-Gredal, som er adm. direktør i NGO’en Plastic Change, at den seneste franske emballagelov også inspirerer danske politikere:

”Vi har også foreslået det til politikere herhjemme i Danmark: At vi enten indfører et decideret forbud mod engangsemballage på restauranter eller som minimum stiller krav om, at der findes et alternativ til engangsmaterialer. Vi kan kun håbe, at den franske lov inspirerer”.

I Frankrig opfordrer Alice Elfassi fra Zero Waste France til, at den franske regering sikrer, at der løbende bliver tjekket op på, hvor godt det nye forbud mod engangsemballage overholdes og laves miljømæssigt regnskab, hvilket Louise Lerche-Gredal er enig i, er nødvendigt.

”Det er klart, at når vi laver genbrugssystemer, hvor f.eks. bestik og tallerkener vaskes igen, så skal vi være sikre på, at de er bedre i forhold til transport og vandforbrug end et engangsmateriale. Der findes dog rigtig mange undersøgelser der viser, at gode genbrugssystemer, hvor vi vasker og bruger igen og igen er langt bedre for miljøet end engangsbrug,” afslutter hun.

- KCP

Genan A/S

Sponseret

Livscyklusanalyser: et afgørende værktøj i miljøpåvirkningsvurdering

The 0-Mission ApS

Sponseret

Bæredygtighed i Fokus: Esmark Feriehuse har fundet melodien

Mere fra...

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

29.11.2023CSR.dk

Hvad vil COP28 handle om?

29.11.2023CSR.dk

Klimakompasset udvides

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SUSTAINX ApS

Sæt et stort aftryk på den grønne omstilling som Senior ESG Advisor i SustainX

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Global Compact Network Denmark
Webinar
Information webinar on the Business & Human Rights Accelerator in Denmark

Join our webinar December 4th from 15.30-16.15 where we will unfold the Business & Human Rights Accelerator in Denmark.

Dato

04.12.2023

Tid

15:30

Sted

Online via Zoom

Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J