Frankrig tager stort opgør med engangsemballage

Miljørigtighed handler ikke kun om genbrug og sortering, men også om at nedbringe mængderne af affald. Det har nu fået Frankrig til at forbyde engangsemballage på spisesteder. Det kan vi lære af i Danmark, mener ekspert.

McDonald's klassiske burgeræsker af pap nu fortid i Frankrig, når man sætter sig ind på restauranten for at spise. Foto: Alena Shapran/123RF.

17.01.2023

CSR.dk

Forestil dig du sætter dig ind på en McDonalds restaurant. Du bestiller din burger og pommes fritter og får det hele serveret i papæsker.

I Frankrig skal det nu være fortid, så længe du spiser på restauranten, på grund af et nyt statsligt forbud mod engangsemballage på spisesteder. I stedet skal papir og genanvendeligt plastik overtage på for eksempel fastfoodrestauranter.

”Forbuddet hjælper med at reducere den enorme affaldsproduktion i fastfoodsektoren – omkring 180.000 tons emballageaffald om året. Selvom engangsplastik allerede var blevet forbudt, var det blevet erstattet af store mængder engangsprodukter som pap, træ, bambus, som vi betragter som et uacceptabelt ressourcespild,” siger Alice Elfassi, der er juridisk ansvarlig hos NGO’en Zero Waste France, til Verdens Bedste Nyheder.

Læs også: Green Power Denmark: Lad teknologier bygge bro mellem grøn energi og naturhensyn

Men selvom der i den grad arbejdes for en cirkulær økonomi i Danmark, har Frankrig alligevel fat i den lange ende i dette tilfælde, vurderer Nana Winkler, som er specialkonsulent hos Dansk Affaldsforening.

”I Danmark har vi langt mere fokus på at sortere til genanvendelse end på at nedbringe affaldsmængderne, selvom der er et politisk ønske for det. Seneste affaldsstatistik med tal for 2020 viser for eksempel fortsat stigende affaldsmængder, og vi kan altså ikke sortere os til mindre affald. Selve affaldsproduktionen må nedbringes,” fortæller hun.

Europæisk storproducent af affald

I EU har Frankrig inspireret til flere tiltag blandt andet i Kommissionens udkast til en emballageforordning, hvor det netop forbydes at anvende engangsservice i indendørs serveringssteder.

Da Danmark er et af de EU-lande, som producerer mest affald pr. indbygger, håber Louise Lerche-Gredal, som er adm. direktør i NGO’en Plastic Change, at den seneste franske emballagelov også inspirerer danske politikere:

”Vi har også foreslået det til politikere herhjemme i Danmark: At vi enten indfører et decideret forbud mod engangsemballage på restauranter eller som minimum stiller krav om, at der findes et alternativ til engangsmaterialer. Vi kan kun håbe, at den franske lov inspirerer”.

I Frankrig opfordrer Alice Elfassi fra Zero Waste France til, at den franske regering sikrer, at der løbende bliver tjekket op på, hvor godt det nye forbud mod engangsemballage overholdes og laves miljømæssigt regnskab, hvilket Louise Lerche-Gredal er enig i, er nødvendigt.

”Det er klart, at når vi laver genbrugssystemer, hvor f.eks. bestik og tallerkener vaskes igen, så skal vi være sikre på, at de er bedre i forhold til transport og vandforbrug end et engangsmateriale. Der findes dog rigtig mange undersøgelser der viser, at gode genbrugssystemer, hvor vi vasker og bruger igen og igen er langt bedre for miljøet end engangsbrug,” afslutter hun.

- KCP

Bureau Veritas

Sponseret

Understand Climate Footprint Calculations – LCA, EPD, PEF and the GHG Protocol Explained

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

15.09.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Nostalgi i smukt nyt design

12.09.2025CSR.dk

Ramaskrig om producentansvar midlertidigt slukket af Regeringen

11.09.2025Klimaklar

Sponseret

Sidder du alene med klimaregnskab? Få en klimasparringspartner.

11.09.2025Dagrofa aps

Sponseret

Ny digital løsning skal lette klimarapportering og bekæmpe madspild i danske professionelle køkkener

11.09.2025Fristads Kansas

Sponseret

Fristads Kansas tager næste skridt i udfasningen af PFAS

09.09.2025Lübech Living ApS

Sponseret

OOhh tilføjer varme og elegance til julen med farven Wine

09.09.2025CSR.dk

Rekordstor skovpulje er nu åben for ansøgninger

08.09.2025JUC SERVICE ApS

Sponseret

Miljøkonferencen 2025 sætter retning for fremtidens miljølovgivning

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Ligestilling, Diversitet og Ledelsessystemet Introduktion til DS 5001 og ISO 30415

Ligestilling og diversitet er for alvor kommet på virksomhedernes dagsorden og flere studier peger på, at et strategisk fokus på emnet skaber robuste virksomheder, tilfredse medarbejdere og bedre bundlinjer. Med andre ord er der god grund til at have et stærkt fokus på diversitet, men hvordan får man hjulpet udviklingen og virksomhedskulturen i den rigtige retning.

Dato

17.09.2025

Sted

Odense

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 Foundation

Lær hvordan direktivets krav implementeres effektivt med afsæt i ledelsesstandarderne ISO 27001 og ISO 22301

Dato

17.09.2025

Sted

København

Bureau Veritas
Kursus
CSRD - bæredygtighedsrapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG). I første omgang omfatter CSRD større virksomheder, men det forventes, at direktivet ligeså vil påvirke små- og mellemstore, idet de store virksomheder vil søge information i deres leverandørkæde.

Dato

17.09.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

17.09.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – stå stærkere og skab større værdi!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

17.09.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

17.09.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København