Forventninger til havmøller drosles ned

Træg myndighedsbehandling samt utilstrækkelig infrastruktur og netudbygning skaber tilbageholdenhed hos investorerne. Trods voldsomme forventninger om vækst, tror Vindmølleindustrien derfor ikke længere på, at der i 2020, som oprindeligt forudset, vil være opført 60.000 MW havmøller i europæisk farvand. En realistisk vurdering er snarere mellem 20.000 og 40.000 MW.

25.01.2008

CSR.dk

Tekst: Peter Jürgensen
Foto: Vindmølleindustrien

Udbygningen af havvindmøller forløber meget langsommere, end Vindmølleindustrien håbede på for blot få år siden. Forventningerne til havvinds bidrag frem mod 2020, hvor 20 procent af EU’s energiforbrug efter planen skal være dækket af vedvarende energi, er derfor blevet neddroslet. For tre-fire år siden skønnede industriens egen brancheorganisation således, at der i 2020 ville blive opstillet 60.000 MW havmøller i europæisk farvand. I dag er forventningen nedjusteret til 20.000-40.000 MW.

Ifølge chefkonsulent Jakob Lau Holst fra Vindmølleindustrien skyldes den langsomme udvikling et sammenfald af flere omstændigheder.

”Den træge myndighedsbehandling i andre lande end Danmark vedrørende planlægning af nye mølleparker, miljøgodkendelser samt ikke mindst net-godkendelser betyder, at investorerne har ventet. Samtidig er priserne på vindmøller og tilhørende energianlæg steget. Det betyder, at det er blevet vanskeligere at få projekterne i søen,” forklarer Jakob Lau Holst, som alligevel sporer en stor optimisme blandt rådgivere, installationsvirksomheder, udviklere og fabrikanter.

”Selv om forventningerne til resultatet i 2020 er sænket, skal der i løbet af de kommende 12 år trods alt sættes op til 40 gange så mange møller op i europæisk farvand, som der i alt er blevet opstillet indtil dato. Branchen vokser derfor stærkt. Samtidig er nye producenter gradvis ved at komme ind på offshore-markedet. Eksempelvis forventer en oprindeligt dansk virksomhed, Nordex, således i 2009 at opføre en havvindmøllepark i tysk farvand. De to virksomheder Vestas og Siemens Wind Power, som begge opererer fra Damark, er imidlertid fortsat dominerende hvad angår havvindmøller, og de vil givetvis bevare deres stærke position mange år frem i tiden - og vil derfor også være med til at drive det frem,” vurderer Vindmølleindustriens chefkonsulent.

Stort behov for infrastruktur
”Branchen kan levere møllerne, men det kniber med den fysiske planlægning samt med udbygningen af nettet, lige som de teknologiske og logistiske udfordringer er store.

”Det er endnu forholdsvis nyt at bygge havvindmøller. Hver vindmøllepark på havet skal levere mellem 150 og 250 MW, hvilket kræver en meget omfattende infrastruktur. Presset er nu så stort, at f.eks. installationsfartøjer meget snart kan forventes at blive en mangelvare.”

Jakob Lau Holst savner derfor en mere strømlinet myndighedsbehandling, fordi noget sådant er en forudsætning for, at der på længere sigt vil blive investeret mere i fødekæden til at producere havvindmøller.

”Den dag markedet kan se det langsigtede marked, så vil vi investere i den nødvendige infrastruktur. Hvis vi skal nå de 40.000 MW i 2020, kan vi ikke nøjes med at sætte 500 MW op om året, som er planen for de kommende to-tre år. Tallet skal snarere være mellem 3.000 og 5.000 MW pr. år, og frem til 2020 er både industrien selv og den nødvendige infrastruktur nødt til at vokse, hvis målet skal nås. Der er jo en vis tidsforskydning. For tiden vokser industrien med 30 procent om året, hvilket i sig selv er en meget stor udfordring, men om 10 år skal vi være fem-seks gange større end i dag,” siger Jakob Lau Holst.

Mit bud er derfor, at der trods en kraftig vækst allerede i dag, vil gå omkring fem år, før industrien for alvor er gearet til en stor ekspansion på de nordeuropæiske have. Jo før vi kommer op i gear, des mere kan vi levere i 2020.”

Udlandet ved at overhale Danmark
Danmark er indtil videre det land, som har opstillet flest havvindmøller, (ca. 420 MW) og Horns Rev 2 og - med forsinkelse - Rødsand 2 er undervejs. Men både Storbritannien og Sverige er med henholdsvis 360 MW og 110 MW stærkt på vej til at overhale os.

”Det er helt sikkert, at Storbritannien vil overhale os de kommende år”, mener Jakob Lau Holst. ”Selvom de danske havvindmølleparker fortsat vil udgøre en meget betydelig del af den danske forsyning, så vil de i fremtiden blive en mindre brik i forhold til den samlede europæiske energiforsyning frem til 2020. Og det er fint nok, for det er jo danske virksomheder, som stiller møllerne op i f.eks. England.

I den forbindelse bliver det helt afgørende, hvem der skal varetage nettilslutningen.

Her i landet er det kun Energistyrelsen, der som en central offentlig myndighed forhandler med Energinet.dk om tilslutning til nettet. I Tyskland har projektudvikleren været nødt til selv at løbe fra Herodes til Pilatus for at forhandle med såvel energimyndighederne, netselskaber og kommunerne vedrørende al form for planlægning, hvilket har været en meget stor byrde. Det var et problem. Derfor har Tyskland nu planer om at indføre den mere centralt styrede og dermed ukomplicerede danske model”, siger Jakob Lau Holst.

Fælles system kan testes på havet
Også afregningspriserne for strøm fra havvindmøller har indflydelse på, hvordan markedet udvikler sig. Investeringerne rykker derhen, hvor mulighederne for fortjeneste er størst. I øjeblikket modtager en britisk havmøllepark omkring det dobbelte af en dansk. Også danske virksomheder som f.eks. DONG Energy foretrækker derfor at investere på den anden side af Nordsøen. Dansk Energi argumenterer for fælleseuropæisk afregning via et certifikatsystem for vedvarende energi, men det forslag køber Vindmølleindustrien ikke umiddelbart.

”På lang sigt er vi enige i, at afregningen skal være markedsorienteret, så alle, der byder, handler med el og oprindelsescertifikater. I praksis kan det ikke lade sig gøre endnu, for der er meget stor forskel på et avanceret marked som det danske, der er præget af store investorer, og det tyske, der har mange små-investorer. Anderledes er det igen med de andre lande, hvor VE-andelen er under én procent”, påpeger Jakob Lau Holst.

Vindmølleindustrien mener imidlertid, at netop offshore rummer muligheder for at teste idéerne om et fælleseuropæisk system. For eksempel med ”udbud” som i Danmark – eller i form af en åben-dør-model og finansiering via VE-beviser eller en helt tredje model”, som Jacob Lau Holst formulerer det.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

03.05.2024CSR.dk

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

02.05.2024Dagrofa aps

Sponseret

Dagrofa: Fokus på energibesparelser reducerer klimaaftryk med 14 %

01.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Danica Pension dropper olieinvesteringer efter opråb fra kunder

01.05.2024CSR.dk

Regeringsrapport konkluderer at klimamål er inden for rækkevidde

30.04.2024CSR.dk

Forbedret sikkerhed på danske skibe

30.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

100% genbrugsglas frem for nyt glas

29.04.2024Solar Danmark A/S

Sponseret

Solar er klar til at rådgive kunder om tsunami af nye regler om bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus