Forskningsprojekt skal lave madaffald om til flybrændstof

Nature Energy, DTU og SDU starter d. 1. marts et forskningsprojekt, der med støtte fra SAS, Maersk og Lego skal undersøge biogas som et grønt alternativ til flytrafikken. Efterspørgslen er stor og håbet er resultater inden for et par år.

Nature Energy har ni biogasanlæg rundt om i Danmark, her ved Korskro ved Esbjerg, hvor man producerer den biogas, der skal indgå i forskningsprojektet. Foto: Nature Energy.

21.02.2019

CSR.dk

Der kan være en grøn håndsrækning på vej til den notorisk forurenende flybranche. I næste uge, fredag d. 1. marts, tager Nature Energy, Danmarks Tekniske Universitet (DTU), og Syddansk Universitet (SDU) officielt hul på et forskningsprojekt, der har klimavenligt flybrændstof for øje, skriver DR.

Læs også: KLM vil have miljøvenlige fly

Nature Energy er verdens største producent af biogas med ni anlæg i Danmark, herunder et økologisk, og man eksperimenter allerede nu med at bruge gassen som brændstof til tunge køretøjer som lastbiler og busser. Det nye projekt skal således afklare, om biogassen også vil kunne bruges i flyindustrien, hvilket flere peger på er den eneste vej til en grøn branche.

"Når man begynder at flyve på brændstof, der er lavet af biogas, kan man rejse med helt god samvittighed”, siger Ole Hvelplund. Foto: Nature Energy.

”Formålet er at finde alternative anvendelsesmuligheder for biogas. Her er flybrændstof et godt emne at tage fat i”, siger adm. direktør for Nature Energy, Ole Hvelplund, der også pilot for projektet, til DR.

Projektet er støttet af SAS, Maersk og Lego og er sat til at løbe i fire år, men fra Ole Hvelplunds side er forhåbningen dog, at der vil være konkrete resultater at vise frem inden da. Behovet er der i hvert fald.

”Der er kæmpe efterspørgsel. Vi hører rigtig meget om, at flytrafik er et problem for klimaet og at man ikke har en løsning”, siger han til DR og fortsætter:

”Det brændstof er fuldstændig grønt. Den baseres på affaldsstoffer, som vi samler op rundt omkring i samfundet, og produktet, vi får ud af det, er CO2-neutralt. Når man begynder at flyve på brændstof, der er lavet af biogas, kan man rejse med helt god samvittighed.”

Biogas som dansk eksportsucces
Netop SAS har for nylig annonceret et ambitiøst mål om at reducere koncernens samlede CO2-udledning med 25 procent i 2030 sammenlignet med 2005. Det vil ifølge selskabet bl.a. kræve, at man opkøber de mængder af biobrændstof, der er tilgængelige på det danske marked pt. I 2030 vil SAS benytte nok biobrændstof til at dække samtlige af selskabets indenrigsflyvninger.

I 2030 har SAS en ambition om at bruge en mængde biobrændstof, der svarer til forbruget på alle selskabets indenrigsflyvninger. Foto: SAS.

Den strategi vækker begejstring hos Nature Energy, hvor Ole Hvelplund kalder biobrændstofambitionen ”… den helt rigtige vej at gå for flybranchen og for Danmark”, og understreger at ”… vi er klar til at levere den biogas, der skal til for at gøre ambitioner og planer til virkelighed.”

Og det er ikke kun miljøet og klimaet, der kan se frem til bedre tider med et øget forbrug af biogas, også de danske aktører på området vil nyde godt af udviklingen, mener Ole Hvelplund.

”Biogassen kan blive Danmarks næste store grønne eksportsucces. Det kræver, at vi satser på biogas og den grønne omstilling, og det kræver, at vi investerer nu, hvis vi også skal være en grøn vindernation i fremtiden. Det er SAS et glimrende eksempel på, og vi håber, at andre virksomheder og politikere nu følger trop”, siger han og fortsætter:

Læs også: Eksperter: Biogas kan bane vejen for grøn transport

”Hvis vi i Danmark skal leve op til det store potentiale, der er i den grønne omstilling og indenfor biogas, er det afgørende, at vi står sammen – borgere, virksomheder og de politiske beslutningstagere,” slutter Ole Hvelplund.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

16.04.2024Topsoe A/S

Sponseret

Navigating the routes to decarbonized shipping

16.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

CO2-kreditter: Måske en del af løsningen

16.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024CSR.dk

85 procent ønsker globalt forbud mod engangsplastik

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus