Foreslår halm og træ i stedet for vind

Danmark kan nå langt i omstillingen til vedvarende energi ved at producere mere strøm og varme ved hjælp af halm og træ. Potentialet er meget stort, siger ny rapport. Samtidig er afbrænding af biomasse ifølge regeringen billigere end vindkraft. Men beregningsgrundlaget er ukendt og modargumenterne stærke.

22.02.2008

CSR.dk

Råvaren for en stor del af fremtidens vedvarende energi vokser ude i den danske natur. Skovene og landbrugets afgrøder findes i rigelige mængder. Og brugen af biomasse som halm og træ til energiproduktion kan mangedobles, uden at det ændrer dansk landbrugs hovedrolle som producent af foder og fødevarer. Det fremgår af en ny rapport fra Fødevareministeriet.

Sammen med et notat fra Energistyrelsen om samfundsøkonomien i forskellige typer af vedvarende energiteknologier, tegner rapporten et billede af et Danmark, hvor biomasse kommer før vindkraften, når regeringens mål om meget mere vedvarende energi skal forfølges.

Rapporten fra Fødevareministeriet peger på, at afbrænding af biomasse giver et højt energiudbytte, hvis der kommer både strøm og varme ud af det, hvilket er tilfældet i kraftvarmeværkerne. Og notatet fra Energistyrelsen sætter tal på nytten af biomasse som vedvarende energikilde set i relation til andre teknologier. Afbrænding af halm i kraftvarmeværker giver to-tre gange lavere meromkostninger end vindmøllerne, lyder det hovedresultat, som nu får regeringen til at fokusere på biomasse - i vidt omfang på bekostning af vindkraft.

Civilingeniør Hans Henrik Lindboe fra det private konsulentfirma Ea Energianalyse, har set Energistyrelsens notat, og er enig i at biomasse til kraftvarme kan være billigere end vindkraft.

”Selv om Danmark er et af de lande i verden, som bruger mest bioenergi, er denne energikilde generelt undervurderet. Afbrænding af biomasse giver et højt energiudbytte, såfremt det bruges til at fremstille strøm og varme. Hvis vi tager udgangspunkt i de nuværende priser på halm og flis - og forudsat at biomassen skal brændes af på de eksisterende kraftværker - så er der afgjort talt om en billigere måde at få energi på end ved brug af vindmøller.”

Ikke et enten-eller
Rapporten fra fødevareministeriet kommer imidlertid ikke rigtig ind på, hvad det koster, at øge udbudet af biomasse, tilføjer Hans Henrik Lindboe.

”Biomasse-ressourcer i form af restprodukter fra landbrug og skovbrug er ikke tilstrækkelig til, at vi udelukkende med disse energikilder kan nå de fastsatte mål for vedvarende energi”, siger han. Lindboe tvivler derfor stærkt på, at vi kan komme uden om også at anvende andre vedvarende energikilder.

I en verden med stigende efterspørgsel efter såvel fødevarer som energi, er biomasse vigtig. Men vi må ikke tro, at biomasse kan løfte hele opgaven. Og hvis investeringer i nye kraftværker regnes med, er vindkraft ofte det billigste. Derfor er det ikke et enten-eller. Vi er nødt til fortsat at satse på vindkraft. Fødevareministeriets rapport kalkulerer med, at 15 procent af Danmarks eksisterende kornareal skal omlægges til energiafgrøder. Der lægges således op til en betydelig omlægning af landbruget. I så fald bliver prisen på biomasse væsentlig højere. Landmændene vil kun dyrke energiafgrøder, såfremt prisen er højere end den pris, de får for korn, hvilket rapporten slet ikke kommer ind på”, konstaterer Hans Henrik Lindbo.

”For mig at se, er der ingen tvivl om, at vi skal bruge meget mere bioenergi end tilfældet er i dag, og jeg synes under alle omstændigheder, det er tankevækkende, at Fødevareministeriet selv kommer med en rapport, som peger på, at landbruget skal omlægges fra fødevareproduktion til energiproduktion,” siger han.

Vindmøllefolk i defensiven
Tallene for potentialet i biomasse, ligner endnu et gok i nøden til den vindkraftindustri, som har ligget noget underdrejet de senere år. Efter en lang årrække, hvor vindmøllerne, godt hjulpet af daværende miljøminister Svend Aukens (S) politiske medvind, i stor hast er skudt op i landskabet, har oppositionen klandret den nuværende regering for at svigte vindkraften og dermed det danske forspring på den vedvarende energiteknologi.

Selv om regeringen allerede i 2004 aftalte med det meste af oppositionen, at der inden 2009 skal opføres omkring 150 store effektive vindmøller til erstatning for 1.000 små, er der kun rejst meget få gigantmøller i landskabet. Nu tyder regeringens tal på, at vindkraften heller ikke får nogen central betydning for den langsigtede energipolitik, der skal fordoble Danmarks anvendelse af vedvarende energi i 2025.

Hos brancheorganisationen Vindmølleindustrien undrer man sig over tendensen. Organisationens direktør, Bjarne Lundager Jensen mener da heller ikke, at det er rimeligt at sammenligne omkostningerne til biomasse med vindmøller.
”Kraftværkerne er jo af staten betalt og afskrevet for lang tid siden. Derfor synes jeg, at man skal holde sig for øje, at det ikke er et enten-eller, når det gælder valg af energiteknologi. Der er både behov for biomasse, vindenergi og andre nye energiteknologier, hvis Danmark skal leve op til kravene om en fordobling af anvendelsen af vedvarende energi. Under alle omstændigheder synes jeg, det er vigtigt, at vi nu får indblik i de beregninger, som ligger til grund for Fødevareministeriets rapport”, siger Bjarne Lundager Jensen.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

12.06.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Sådan arbejder du strategisk med dit klimaregnskab

12.06.2024Dansk Retursystem

Sponseret

NTO skal levere automatiseret optælleanlæg til ny pantfabrik

12.06.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

12.06.2024CSR.dk

Viden om CO2-belastning påvirker hvad der ender i indkøbskurven

11.06.2024CSR.dk

Miljøbekymringer får næsten halvdelen af forbrugere til at skifte kostvaner

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København