Foreslår halm og træ i stedet for vind

Danmark kan nå langt i omstillingen til vedvarende energi ved at producere mere strøm og varme ved hjælp af halm og træ. Potentialet er meget stort, siger ny rapport. Samtidig er afbrænding af biomasse ifølge regeringen billigere end vindkraft. Men beregningsgrundlaget er ukendt og modargumenterne stærke.

22.02.2008

CSR.dk

Råvaren for en stor del af fremtidens vedvarende energi vokser ude i den danske natur. Skovene og landbrugets afgrøder findes i rigelige mængder. Og brugen af biomasse som halm og træ til energiproduktion kan mangedobles, uden at det ændrer dansk landbrugs hovedrolle som producent af foder og fødevarer. Det fremgår af en ny rapport fra Fødevareministeriet.

Sammen med et notat fra Energistyrelsen om samfundsøkonomien i forskellige typer af vedvarende energiteknologier, tegner rapporten et billede af et Danmark, hvor biomasse kommer før vindkraften, når regeringens mål om meget mere vedvarende energi skal forfølges.

Rapporten fra Fødevareministeriet peger på, at afbrænding af biomasse giver et højt energiudbytte, hvis der kommer både strøm og varme ud af det, hvilket er tilfældet i kraftvarmeværkerne. Og notatet fra Energistyrelsen sætter tal på nytten af biomasse som vedvarende energikilde set i relation til andre teknologier. Afbrænding af halm i kraftvarmeværker giver to-tre gange lavere meromkostninger end vindmøllerne, lyder det hovedresultat, som nu får regeringen til at fokusere på biomasse - i vidt omfang på bekostning af vindkraft.

Civilingeniør Hans Henrik Lindboe fra det private konsulentfirma Ea Energianalyse, har set Energistyrelsens notat, og er enig i at biomasse til kraftvarme kan være billigere end vindkraft.

”Selv om Danmark er et af de lande i verden, som bruger mest bioenergi, er denne energikilde generelt undervurderet. Afbrænding af biomasse giver et højt energiudbytte, såfremt det bruges til at fremstille strøm og varme. Hvis vi tager udgangspunkt i de nuværende priser på halm og flis - og forudsat at biomassen skal brændes af på de eksisterende kraftværker - så er der afgjort talt om en billigere måde at få energi på end ved brug af vindmøller.”

Ikke et enten-eller
Rapporten fra fødevareministeriet kommer imidlertid ikke rigtig ind på, hvad det koster, at øge udbudet af biomasse, tilføjer Hans Henrik Lindboe.

”Biomasse-ressourcer i form af restprodukter fra landbrug og skovbrug er ikke tilstrækkelig til, at vi udelukkende med disse energikilder kan nå de fastsatte mål for vedvarende energi”, siger han. Lindboe tvivler derfor stærkt på, at vi kan komme uden om også at anvende andre vedvarende energikilder.

I en verden med stigende efterspørgsel efter såvel fødevarer som energi, er biomasse vigtig. Men vi må ikke tro, at biomasse kan løfte hele opgaven. Og hvis investeringer i nye kraftværker regnes med, er vindkraft ofte det billigste. Derfor er det ikke et enten-eller. Vi er nødt til fortsat at satse på vindkraft. Fødevareministeriets rapport kalkulerer med, at 15 procent af Danmarks eksisterende kornareal skal omlægges til energiafgrøder. Der lægges således op til en betydelig omlægning af landbruget. I så fald bliver prisen på biomasse væsentlig højere. Landmændene vil kun dyrke energiafgrøder, såfremt prisen er højere end den pris, de får for korn, hvilket rapporten slet ikke kommer ind på”, konstaterer Hans Henrik Lindbo.

”For mig at se, er der ingen tvivl om, at vi skal bruge meget mere bioenergi end tilfældet er i dag, og jeg synes under alle omstændigheder, det er tankevækkende, at Fødevareministeriet selv kommer med en rapport, som peger på, at landbruget skal omlægges fra fødevareproduktion til energiproduktion,” siger han.

Vindmøllefolk i defensiven
Tallene for potentialet i biomasse, ligner endnu et gok i nøden til den vindkraftindustri, som har ligget noget underdrejet de senere år. Efter en lang årrække, hvor vindmøllerne, godt hjulpet af daværende miljøminister Svend Aukens (S) politiske medvind, i stor hast er skudt op i landskabet, har oppositionen klandret den nuværende regering for at svigte vindkraften og dermed det danske forspring på den vedvarende energiteknologi.

Selv om regeringen allerede i 2004 aftalte med det meste af oppositionen, at der inden 2009 skal opføres omkring 150 store effektive vindmøller til erstatning for 1.000 små, er der kun rejst meget få gigantmøller i landskabet. Nu tyder regeringens tal på, at vindkraften heller ikke får nogen central betydning for den langsigtede energipolitik, der skal fordoble Danmarks anvendelse af vedvarende energi i 2025.

Hos brancheorganisationen Vindmølleindustrien undrer man sig over tendensen. Organisationens direktør, Bjarne Lundager Jensen mener da heller ikke, at det er rimeligt at sammenligne omkostningerne til biomasse med vindmøller.
”Kraftværkerne er jo af staten betalt og afskrevet for lang tid siden. Derfor synes jeg, at man skal holde sig for øje, at det ikke er et enten-eller, når det gælder valg af energiteknologi. Der er både behov for biomasse, vindenergi og andre nye energiteknologier, hvis Danmark skal leve op til kravene om en fordobling af anvendelsen af vedvarende energi. Under alle omstændigheder synes jeg, det er vigtigt, at vi nu får indblik i de beregninger, som ligger til grund for Fødevareministeriets rapport”, siger Bjarne Lundager Jensen.

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

06.12.2024CSR.dk

Kommunerne får udvidet værktøjskassen til den grønne omstilling

06.12.2024TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Sponseret

Ny biodiversitetsportal samler unik viden om havmiljøet i Nordsøen

05.12.2024Lübech Living ApS

Sponseret

En julestjerne med historie – 2nd generation

04.12.2024CSR.dk

Klimaforandringer skubber boligejere mod klimasikring

03.12.2024Dansk Industri

Sponseret

Regenerativ turisme: Kan arkitektur hjælpe os gentænke måden, vi rejser på?

02.12.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Agil planlægning sparer 470 ton CO2e

02.12.2024Plastic Change

Sponseret

Problematisk type af plastik bør forbydes

29.11.2024Plastic Change

Sponseret

Verdens lande misser nødvendigt opgør med plastikforurening under FN-møde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

09.12.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K