Flere vil bekæmpe affald på Roskilde Festival

Roskilde Festival fører – ud over en masse musikalske oplevelser – store mængder skrald med sig. Det problem tager initiativet Clean Out Loud dog hånd om ud fra en bæredygtig og klimavenlig tankegang. Interessen er større end nogensinde.

Gennem Clean Out Loud-konceptet rydder festivalgæster på Roskilde Festival op efter sig selv og andre. På billedet ses "skraldemænd" fra torsdagens skraldeparade..

30.06.2016

Katrine Larsson Zachariassen, CSR.dk

Amalie Vessel, som er elev på Vallekilde Højskole og redaktør for højskolens pressegruppe, er en del af COL-tiltaget..

På Roskilde Festival, som løber af stablen denne uge, hober affaldet sig naturligt nok op. Men i visse dele af det store campingområde er der langt renere end andre steder. Det er fordi disse områder er indbefattet af Clean Out Loud-politikken: man må gerne høre høj musik og feste til den lyse morgen, men der skal være rent.

Clean Out Loud (COL) er et initiativ, som Vallekilde Højskole har stablet på benene i samarbejde med Roskilde Festival. Det har stået på i seks år, og det hjælper i høj grad med – i hvert fald i visse dele af det store campingområde - at holde gangarealer og teltområder fri for skrald.

To gange om ugen skal de lejre, som er en del af COL, deltage i en såkaldt skraldeparade anført af et ”skraldemonster”. Her skal de til lyden af høj musik fjerne det affald, de møder på deres vej. De får udleveret skraldeposer, og ved siden af triller en ladvogn, som kan fragte større stykker affald væk fra campingområdet.

Et populært initiativ
COL har udvidet til i år både at omfatte campingområde E og noget af område C, hvor det tidligere kun gjaldt E-området. Og i år har der været særlig stor interesse for tiltaget, lyder det.

”Der har været rigtig mange tilmeldte i forhold til de tidligere år – tallet lyder på hele 10.000, så vi har været nødt til at sige nej til nogen, fordi vi simpelthen ikke har haft plads. Der er nemlig kun plads til cirka 7.500”, fortæller Amalie Vessel, elev på Vallekilde Højskole og redaktør for skolens pressegruppe.

Læs også: Virksomheder: Roskilde Festival er et vigtigt bæredygtighedslaboratorium

COL-områderne er selvsagt rene og stort set fri for affald. Derudover giver tiltaget festivalgængerne en helt anden tilgang til det at være gæst på en festival.

”Det er en helt anden Roskilde-følelse, man har hernede. Det handler ikke om, at man skal smadre sin camp. Det er slet ikke det, der tæller – det gør oprydning til gengæld”, lyder det fra Amalie Vessel.

Skraldemonsteret fører an, når skraldeparaderne går gennem to af Roskilde Festivals campingområder..

”Vi vil gerne have en ren festival”
For COL-folkene handler initiativet om, at festivalen skal holdes så ren som muligt. Desuden er der en signalværdi i forhold til, at man ikke behøver smide en masse affald og være ligeglad med at rydde op, ”bare fordi" man befinder sig på en festival.

”Vi vil gerne have en ren festival, og vi vil gerne efterlade festivalen, som den så ud, da vi kom. Vi vil gerne bevise, at man godt kan være fuld og have en god festival, uden at det hele behøver at sejle i makreldåser og meget andet”, siger Vallekilde-redaktøren.

Når man som festivalgænger er blevet ”godkendt” til en plads i et COL-område, er man også forpligtet til at rydde helt op og efterlade sit teltområde pænt og rent, når man tager hjem.

”Når festivalen slutter, skal vi, der er ansvarlige, gå rundt og tjekke, at folk pakker teltene ned – enten kan de tage dem med hjem, eller også kan de donere dem i vores Camp Aid. Derfra donerer vi det til genbrug”, forklarer Amalie Vessel.

Ingen festival uden god musik. Derfor er der også plads til sang, trommer og guitarspil, når paraderne finder sted..

Fremtidens rene Roskilde
Det er tydeligt, at folkene bag COL går meget op i at ændre folks føromtalte Roskilde-følelse og brug-og-smid-væk tankegang. Heldigvis bakkes der op om initiativet, hvilket lover godt for fremtiden.

”Vi kan se, at der er flere og flere, der synes, det er fedt. Vi har oplevet mange, der kommer hen og spørger ind til det og udviser stor interesse for det. Jeg tror, det kunne være noget, som folk bliver mere interesserede i”, lyder det fra Amalie Vessel.

Læs også: Roskilde Festivals største køkkenfest

Målet med Clean Out Loud er, at det skal udvides, så det i fremtiden kommer til at inkludere endnu flere områder og endnu flere mennesker.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

23.07.2024CSR.dk

Regions nej til at bestille oksekød møder kritik

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)