Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

Hvordan kan kommunale klimamål omsættes til krav til leverandører om reduktion i udledningerne? Det er omkring en fjerdel af de danske kommuner ved at finde ud af.

Foto: 123rf.com

17.05.2024

CSR.dk

22 ud af 98 kommuner har CO2-reduktionsmål i deres indkøbsstrategier - en stigning fra 12 kommuner i 2022. Det skriver Dansk Erhverv på deres hjemmeside.

Kommunerne køber hvert år ind for ca. 129 milliarder kroner, og det fører et betydeligt klimaaftryk med sig. I 2021 løb kommunernes klimaaftryk op i lige knap 6,8 millioner ton CO2-ækvivalenter, ifølge Energistyrelsen og Økonomistyrelsen. 

Derfor er der et stort potentiale for at reducere kommunernes klimaaftryk på indkøb. 

Reduktionsmål for CO2 fylder mere 

En kortlægning foretaget af Dansk Erhverv i november 2023 viser, at 22 kommuner arbejder med CO2-reduktionsmål for indkøb. I 2022 var det kun 12 kommuner, der havde en CO2-reduktionsmål for deres indkøb. 

”Flere kommuner begynder at arbejde strategisk med at reducere deres klimaaftryk gennem indkøb. Det er positivt. Men ud af 98 kommuner er 22 ikke særlig mange, selvom det er en stigning. En af årsagerne kan være, at det er svært at omsætte intentioner til mål”, forklarer Morten Jung, der er markedschef i Dansk Erhverv for offentlig-privat samarbejde.  

Forskel på reduktionsmål og at anvise vejen derhen 
Til trods for at flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i deres indkøbsstrategier, er der forskel på i hvilken udstrækning reduktionsmålet er konkretiseret. 

”Reduktionsmål er f.eks. at sænke CO2-udledningen med 70 procent i 2030 eller at være klimaneutrale i 2030. Men at gå fra at sætte et mål til at anvise vejen derhen kan være en sværere øvelse”, siger Morten Jung. 

Nogle kommuner arbejder derfor med bæredygtige delmål frem for reduktionsmål, f.eks. mål om 80 pct. økologiske fødevarer i 2025.  

”CO2-reduktionsmål kan være med til at sætte en politisk retning, og derfor mener vi også, at der skal fastsættes et bindende reduktionsmål for offentlige indkøb. Det ændrer dog ikke på, at konkretiseringen kan være en svær opgave, og her kan vi lade os inspirere af hinanden på tværs af de kommuner, der i forvejen arbejder med at anvise vejen derhen”, fortæller Morten Jung. 

Her peger Morten Jung bl.a. på, at en af kommunerne er ved at fastsætte en baseline for den nuværende CO2-belastning og derigennem reducere antallet af leveringer og brug af fossilfri brændstof i varebiler. En anden kommune arbejder med en model for CO2-budgetlægning, der skal anvendes til at lave måltal for reduktion af CO2-forbruget, og det skal danne grundlag for et konkret reduktionsmål for kommunens indkøb.

Stor forskel mellem regionerne 

Der er store forskelle mellem regionerne i forhold til, hvor stor en andel af kommunerne der har CO2-reduktionsmål i deres indkøbsstrategier. I Region Nordjylland har ingen kommuner CO2-reduktionsmål, mens det til sammenligning er omkring 40 pct. af kom-munerne i Region Syddanmark og i Region Midtjylland, der har CO2-reduktionsmål

I marts 2023 udgav Rådgivningsenheden – Statens indkøb under Konkurrence- og For-brugerstyrelsen et overblik over, hvad der menes med miljøfremmende indkøb, hvor også biodiversitet indgår.[i] Selvom fokus på biodiversitet er stigende, viser Dansk Erhvervs kortlægning af de kommunale indkøbsstrategier, at arbejdet med at fremme biodiversitet forsat er relativt nyt i forhold til offentlige indkøb. 

Dansk Erhvervs kortlægning viser, at det kun er fire af landets kommuner, der forholder sig til biodiversitet i deres indkøbsstrategi. Det gøres f.eks. ved at stille krav til leverandører om at dokumentere, hvordan de fremmer biodiversitet.

- EHS

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

17.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro modtager Årets Medlem-pris fra REFOOD-mærket

17.06.2024CSR.dk

Bæredygtighed er den nye trend i danske B2B-indkøb

13.06.2024BESTSELLER

Sponseret

Med stort brancheinitiativ vil BESTSELLER fremme grønne landvindinger gennem finansiel hjælp

05.06.2024Meyers A/S

Sponseret

Nyt fra bælgfronten: Meyers lancerer økologisk burgerbolle med bønner

04.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro udnævnt som Årets medlem af REFOOD mærket 2024

03.06.2024Forenede Service

Sponseret

Kantinevirksomhed omlægger til 100% økologisk dansk mel og korn i nyt strategisk samarbejde

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)