Flere eksperter klar i mælet: Byggebranchen skal effektiviseres nu

Energieffektiviseringen i byggebranchen er stagneret de seneste år, og de initiativer der er nu, rækker ikke til at vende skuden, lyder det fra flere eksperter.

Indsatsen overfor energieffektivisering i byggebranchen er stagneret, og det går alt for langsomt, hvis vi skal nå vores mål, lyder det fra flere eksperter. Arkivfoto..

20.05.2019

CSR.dk

”Det er tankevækkende, at vi hele tiden støder på ideen om, at vi er super grønne og førende på området. Men faktum er, at det er vi bare ikke. Danmark har rigtignok en grøn førertrøje på, men hvis vi ser hvor udviklingen bærer henad, så ligger vi altså nede i midten af feltet”, siger Katrine Bjerre, direktør i interesseorganisationen Synergi, til Ingeniøren og tilføjer:

”Ambitionerne, virkemidlerne og initiativerne er dalende fremadrettet. Vi har simpelthen ikke lavet nok på området de seneste år”.

Der mangler bindende tiltag
Det store problem er, at der ikke er nogle tiltag, der binder målene i byggebranchen, mener Katrine Bjerre.

”Vi har jo allerede mål på vedvarende energi, og det er super godt. Det skal vi fastholde. Men vi har ingen mål for energieffektivisering. Der er et mål i EU, der ligger på 32,5 procent – men det er ikke bindende. Og faktisk viser en rapport fra Coalition of Energy Savings, der har gennemgået klimaplanerne fra samtlige medlemslande, at hverken EU som helhed eller Danmark lever op til målet” siger hun til Ingeniøren.

Indsatsen går ikke hurtig nok
Byggesektoren er blevet bedre i forhold til energieffektivitet per kvadratmeter, hvis man kigger på tal over en årrække fra Energistyrelsen. Men udviklingen viser også, at det samlede energiforbrug sinde 1990’erne til opvarmning er steget.

”Der tegner sig et billede af, at den positive udvikling, der har været siden 1970’erne, hvor vi samlet set bruger mindre energi til opvarmning pr kvadratmeter, er stagneret. Der findes nogle gode initiativer rundt om i landet, men overordnet set går det bare ikke hurtigt nok”, fortæller Brian Vad Mathiesen, professor ved Institut for Planlægning ved Aalborg Universitet, til Ingeniøren.

DGNB-certificering er ikke nok
Anden forskning viser, at selv bæredygtighedscertificeringen af bygninger, den såkaldte DGNB-certificering, ikke kan sikre 100 procent bæredygtige bygninger. Det er Morten Birkved, professor ved institut for Kemi-, Bio-, og Miljøteknologi ved Syddansk Universitet, der står bag konklusionen.

”Lad os antage, at vi har en jordklode, hvor vi kan forurene op til en vis mængde hvert år uden at den tager nævneværdig skade. Hvis vi ser på størrelsen af den konvolut, så må vi konkludere, at DGNB-certificeringen ikke leverer noget, der kan holde sig indenfor denne konvolut, uanset hvordan man vender og drejer den”, fortæller Morten Birkved til Ingeniøren og fortsætter:

”Vi kan måske godt levere en bygning, der ligger indenfor skiven – men så er der ikke noget rum tilbage til at drive den efterfølgende. Og som vi alle sammen ved, så kommer den overvejende miljøbelastning fra en bygning fra driften”.

Læs også: Byggebranchen skal gå forrest i grøn omstilling

Han fremhæver, at han ikke ytrer kritik overfor certificeringen, men blot at det ikke er nok i sig selv.

- SDN

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

16.07.2024CSR.dk

EU-lovkrav giver dyrere flybilletter

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

08.07.2024BSR

Sponseret

Climate Scenario Analysis: It’s about More than CSRD Compliance

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet