Fleksibelt elforbrug er vejen til den grønne omstilling

Fleksibelt elforbrug er en oplagt måde at sikre integreringen af vedvarende energi i elsystemet, mener forskere og virksomhedsledere. Det kræver blot en omlægning af afgiftssystemet.

I løbet af ti år kan man gøre 50 procent af elforbruget fleksibelt i forskellige grader, vurderer DTU-professor Henrik Madsen. Og det kan videre sikre indpasningen af el fra vedvarende energikilder. .

21.08.2017

CSR.dk

Siden 2014 har de 30 deltagere bag det danskledede projekt undersøgt, hvordan man kan forudsige, styre og optimere et fremtidigt energisystem ud fra en tankegang om fleksibilitet, ved brug af blandt andet avanceret dataanalyse, planlægning og statistiske metoder. Det skriver Ingeniøren.

En af deltagerne er DTU-professor Henrik Madsen. Han fortæller, at det blandt andet er udviklingen inden for digitalisering, IKT, big data, kunstig intelligens og IoT, der gør potentialet i fleksibelt elforbrug væsentligt større, end mange tror.

”Jeg vurderer, at man i løbet af en tiårs periode kan gøre 50 procent af elforbruget fleksibelt i forskellige grader – og dermed være med til at sørge for at indpasse de store mængder vedvarende energi, som fremtiden vil bringe. Og tilmed billigere end ved etablering af batterier og andre former for fysisk lagring”, siger Henrik Madsen til Ingeniøren.

Nyt afgiftssystem skal fremme fleksibilitet og grøn el
Der er dog en vigtig faktor, der skal ændres, for at fleksibiliteten kan fungere optimalt, mener Henrik Madsen og resten af holdet bag Cities.

”Det er en afgørende forudsætning for at kunne høste dette potentiale, at energiafgifterne ændres basalt, så der bliver stor forskel for forbrugerne på at anvende fossil eller grøn el og varme. På den måde vil det kunne betale sig for forbrugere af alle slags at gøre deres energi­forbrug fleksibelt”, siger Henrik Madsen til Ingeniøren.

Samtidig mener gruppen af forskere og virksomhedsledere, at myndighederne med fordel kan gøre det muligt at etablere frizoner, fx i regionerne Midt- og Syddanmark. Frizonerne skal bruges til, at kommuner, forsyningsselskaber og private virksomheder kan teste og forretningsmodellers potentiale.

Læs også: Bæredygtighed og kunstig intelligens – potentiale og (mulige) problemer

Hos Energinet.dk, der også er en af partnerne i Cites, ser man også vigtigheden af at fremme et fleksibelt elforbrug:

”Det er positivt, at projekterne – i takt med at vi får mere vind og sol ind i systemet – kan levere fleksibilitet til op- og nedregulering både inden for driftstimen og i døgnet. Det betyder også, at det fleksible forbrug kan bidrage mere til de balancerings­ydelser, som vi i dag typisk får fra el-produktionsanlæg”, siger chefkonsulent Anders Bavnhøj til Ingeniøren.

Læs mere om forskningsprojektet Cities her.

-CHM

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Jorden under pres: “De Planetære Grænser”

10.12.2024Plastic Change

Sponseret

EU vil gøre op med engangsemballage, men ny lov er fyldt med huller

10.12.2024Lübech Living ApS

Sponseret

6 gourmet stjerner i samspil med bæredygtighed

Bæredygtighed og digital transformation går hånd i hånd

10.12.2024Schneider Electric

Sponseret

09.12.2024KLS Grafisk Hus A/S

Sponseret

Biodiversitet: Sådan kan I gøre en forskel

09.12.2024CSR.dk

Milliarderne fosser ind i skovbruget

06.12.2024CSR.dk

Genbrugsbutikker betænkelige ved nyt EU-direktiv

06.12.2024CSR.dk

Byggeriets påvirkning af biodiversitet skal sættes på standard

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om CSRD

Stil dine spørgsmål om CSRD eller lyt med, når Senior ESG Advisor og CSRD-specialist i SustainX, Malte Øster, åbner op for spørgetime d. 12. november kl. 11.05.

Dato

12.12.2024

Tid

11:05

Sted

Online