Fagforeninger vil forhindre stress med lovgivning

Der er behov for en ny regulering, hvis man man i fremtiden skal ligestille det fysiske og psykiske arbejdsmiljø, lyder det fra FTF og ekspert bag ny afhandling om arbejdsmiljølovgivning.

Det er svært at sikre et sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt arbejdsmiljø, når der ikke findes nogen detaljeret regulering af det psykiske arbejdsmiljø, lyder det fra postdoc Marlene Louise Buch Andersen. Arkivfoto..

23.01.2018

CSR.dk

Frem til sommerferien skal et ekspertudvalg i regeringen gentænke hele den danske arbejdsmiljøindsats. Det skal munde ud i nye lovkrav til arbejdsgiverne, som ligestiller det fysiske og psykiske arbejdsmiljø.

Læs også: De mange ting medarbejderinvolvering kan

Sådan lyder det fra hovedorganisationen FTF, som sidder med i udvalget. Men ifølge Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der også sidder med i udvalget, er det endnu for tidligt at konkludere noget som helst:

”Det er klart, at vi må forholde os til det, når så mange føler sig belastede, men hvad skyldes arbejdet, og hvad skyldes måden, som folk lever deres liv på? Det er ikke for at fralægge os ansvar, men der er mange ting, som vi mangler at blive klogere på”, siger viceadm. Direktør i DA, Pernille Knudsen, til finans.dk.

Resultater er stik imod regeringens mål
Regeringens ekspertudvalg blev nedsat sidste år efter en række kedelige resultater fra en undersøgelse foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Her viste resultaterne, at det går den forkerte vej med både det psykiske og dele af det fysiske arbejdsmiljø i Danmark. Således rapporterer 17 procent flere af de danskere, der går på arbejde, om væsentlig psykisk overbelastning – et resultat, der ikke stemmer overens med et politisk fastsat mål om en 20 procents forbedring i 2020:

”Stress og depression er en tikkende bombe under arbejdsmiljøet”, siger FTF-formand Bente Sorgenfrey til finans.dk.

Læs også: Undersøgelse: Ansatte med psykiske lidelser føler sig svigtet på arbejdet

Behov for detaljeret regulering
Mens der findes en række bekendtgørelser, som i detaljer regulerer, hvordan arbejdsgivere skal agere i forbindelse med et godt fysisk arbejdsmiljø, findes der kun ganske få regler for det psykiske arbejdsmiljø.

Derfor ønsker man hos FTF en redegørelse, der blandt andet stiller krav om lovpligtig uddannelse i psykisk arbejdsmiljø til ledere med personaleansvar, skriver finans.dk.

Det er noget, postdoc Marlene Louise Buch Andersen kan se en pointe i. I sin ph.d. afhandling konkluderer hun nemlig, at det fysiske og psykiske arbejdsmiljø ikke er ligestillet, selvom man i Folketinget har vedtaget, at det skal være sådan.

Hun mener, at problemet er, at der ikke findes nogen detaljeret regulering af det psykiske arbejdsmiljø:

”Det gør det sværere for arbejdsgiverne at vide, hvad de skal stille op med lovens hovedbogstav om at sikre et sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt arbejdsmiljø, og det gør det også sværere for Arbejdstilsynet at gribe ind”, siger hun til finans.dk.

- EL

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

16.05.2024Blind Coffee

Sponseret

SAMLET OM KAFFEN

09.05.2024BSR

Sponseret

Driving Forward Human Rights in Transport & Logistics

08.05.2024Semler Gruppen A/S

Sponseret

Semler Gruppen certificeret som læse- og skrivevenlig arbejdsplads

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

02.05.2024BSR

Sponseret

Building an Effective Supply Chain Data Ecosystem to Prevent Forced Labor

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 3. jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 3

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

03.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online