Første spadestik til Danmarks mest klimavenlige bygning taget

Byggeriet af Danmarks mest bæredygtige beboelsesejendom blev i dag sat i gang. Deet skal på en og samme tid være test- og demonstrationscenter for Danfoss’ energieffektive teknologier og beboelse for udstationerede Danfoss-medarbejdere.

Ved ceremonien var Peter Mads Clausen, bestyrelsesformand i Bitten & Mads Clausens Fond, til stede. Derudover tog Danfoss’ bestyrelsesformand Jørgen Mads Clausen (længst til venstre) første spadestik sammen med og Per Have, direktør i Bitten & Mads Clausens Fond (i midten) og Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen. Foto: Danfoss.

03.12.2021

CSR.dk

Danfoss og Bitten & Mads Clausens Fond tog i dag første spadestik til et af verdens mest bæredygtige boligbyggerier med gængse byggematerialer og allerede udviklede energieffektive teknologier. Danfoss House opføres i fire etager, og rummer 15 lejligheder for udstationerede Danfoss medarbejdere.

Danfoss House vil sætte en helt ny og førende standard for fremtidens bæredygtige beboelsesejendomme og bliver samtidig test- og demonstrationscenter for Danfoss’ energibesparende løsninger til fremtidens grønne boliger. Ambitionen er, at Danfoss House skal opnå den højeste bæredygtighedscertificering inden for den globalt anerkendte DGNB-standard, hvilket vil betyde en platin-certificering.

I DGNBs vurdering måler man et byggeri på fem faktorer; miljømæssig kvalitet, økonomisk kvalitet, social kvalitet, teknisk kvalitet og proceskvalitet. Kun 12 boligbyggerier i verden har opnået DGNB platin-certificering. 

Et vigtigt projekt for Danfoss

”Danfoss House er ikke bare et flot byggeri, men også et vigtigt projekt for Danfoss og en integreret del af Sønderborg Kommunes Project Zero. Danfoss House er endnu en brik som kan være med til at udstille Sønderborg, som en af verdens mest energieffektive byer, og vil også use vil være et af de tiltag, som vi fremhæver, når IEA næste år afholder sit topmøde i Sønderborg, fordi huset viser omverdenen, at man med eksisterende teknologier og integrerede løsninger kan bygge til fremtiden,” sagde Jørgen Mads Clausen til ceremonien fredag eftermiddag. 

"Mange glemmer ofte, at den grønne omstilling langt hen ad vejen, hverken kræver nye teknologiske gennembrud eller revolutioner. Den kræver bare, at vi sætter de grønne løsninger, der allerede eksisterer, i spil. Danfoss House bliver et konkret eksempel på, hvor meget man kan reducere energiforbruget og CO2 udledningen i bygninger med vores energieffektive løsninger. Og dermed det synlige bevis på, at den grønneste energi er den, vi ikke bruger." fortsatte han.

Test af energiløsninger og højt arkitektonisk niveau
Ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) står bygninger for over en tredjedel af verdens samlede energiforbrug og 40% af alle CO2-udledninger. Ambitionen er, at Danfoss House skal være så tæt på CO2-neutralt som muligt og et levende test- og demonstrationscenter, hvor Danfoss løbende kan videreudvikle og teste nye teknologiske energieffektive løsninger sammen med beboerne. 

F.eks. får Danfoss House både centralt og decentralt varmesystem for at kunne sammenligne de to systemer. Huset får også gulvvarme- og køling fra henholdsvis fjernvarme og havvandskøling. Derudover bliver ejendommen et smart-home, hvor alle elementer taler sammen. Det er også planen at installere Danfoss Leanheat, som med kunstig intelligens forudsiger energibehovet, og dermed kan sikre indkøb af strømmen, når den er billigst. Derudover fremtidssikres huset teknologisk med store teknikskakte, der gør det muligt løbende at opgradere alle installationer og løsninger.

Ud over sådanne byggetekniske forhold, kræver en DGNB platin-certificering også ”social kvalitet” og ”menneskelig kvalitet”, og Danfoss House opføres efter en arkitektonisk plan, der sætter mennesket i centrum og fremmer socialt samvær og ligeværd. Udover platin-certificeringen går byggeriet også efter at blive diamant-certificeret, som er en udmærkelse byggeriet kan opnå for høj arkitektonisk kvalitet. Der har i den forbindelse været et audit-team bestående af 3 eksterne arkitekter fra DGNB til at evaluere huset.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle