EU's nye lov mod global skovrydning rammer mange brancher

Med et helt nyt sæt regler forsøger EU at sætte en stopklods for skovrydning på tværs af jorden. Sælgere af en lang række produkter skal demonstrere, at de ikke bidrager til skovforringelse for at kunne markedsføre deres produkter på det indre marked.

Med ny EU-lovgivning skal virksomheder bevise, at forsyningskæder ikke bidrager til ødelæggelse eller nedbrydning af skovene. Foto: 123RF .

03.01.2023

CSR.dk

Hvert minut mister jorden 27 fodboldbaner værd af skov til skovrydning. Det vurderer Food and Agriculture Organization (FAO). Selvom skovene, der ryddes, ikke ligger i Europa, betyder det ikke, at europæiske politikere ikke kan få stor indflydelse på tilstanden af verdens skove.

For gennem forbrug og efterspørgsel kan EU ses som drivkraft bag 10 procent af den samlede globale skovforringelse. På samme måde kan EU gennem regulering blive en drivkraft til beskyttelse af samme andel af skovområder. Derfor har ny skovrydningsregulering været på tegnebrættet i EU, og den endelige aftale faldt på plads i december.

Når de nye regler træder i kraft, skal alle relevante virksomheder udvise streng due diligence og bevise, at deres forsyningskæder ikke bidrager til ødelæggelse eller nedbrydning af skovene.

De må kun markedsføre i og eksportere produkter fra EU, der er fri for skovrydning og er produceret i overensstemmelse med den relevante lovgivning i produktionslandet.

”Denne politiske aftale markerer et vigtigt vendepunkt i den globale bekæmpelse af skovrydning. Når vi gennemfører den grønne omstilling i EU, ønsker vi også at sikre, at også vores værdikæder bliver mere bæredygtige. Bekæmpelse af skovrydning er en påtrængende opgave for denne generation og en tung arv at overlade til den kommende,” siger Frans Timmermans, næstformand i Europa-Kommissionen med ansvar for den europæiske Green Deal, i en pressemeddelelse.

Læs også: Folketinget lander aftale om CO2-lagring

Reguleringen vil gælde palmeolie, soja, kaffe, kakao eller andre afledte produkter såsom chokolade eller oksekød. I sidste øjeblik blev naturlig gummi, der bruges i for eksempel dæk, medicinsk udstyr eller legetøj, også tilføjet til listen.

”Den nye forordning er en glædelig nyhed. Den vil hjælpe med at tackle EU’s bidrag til den globale skovrydning,” lyder det fra David Hadley, der er Senior Manager i Preferred by Nature, en af de i alt 10 NGO’er, som råbte op og bad EU inkludere gummi i den nye lov.

”Men den giver også udfordringer for mange lande, hvor skovødelæggelsen finder sted”, fortsætter han og pointerer, at især gummi produceres af små landbrug, som får i dag, ikke har meget at skulle have sagt i forsyningskæden. De får brug for hjælp i overgangen til som i sidste ende både vil være en miljømæssig og økonomisk gevinst i lokalsamfundene, forudser David Hadley.

Generelt set vil skovrydningsreguleringen kræve, at langt flere virksomheder får et dybere indblik i deres egne forsyningskæder. Når EU kræver sporbarhed i produktionen, kræver det, at virksomheder har præcist kendskab til geolokaliseringskoordinater for, hvor produktet er fremstillet.

Læs også: Ny global biodiversitetsaftale kræver mere af virksomheder 

“Mange virksomheder vil sandsynligvis være nødt til at indføre metoder som satellitovervågning, isotoptest, besøg på produktionssteder og uddannelse af leverandører og give myndighederne adgang til geografiske og andre relevante data, der dokumenterer produkternes oprindelse,” fortæller Christian Sloth, der ligeledes arbejder for Preferred by Nature. Han som direktør for NGO’ens Sustainability Framework Program.

“Kravene til geolokalisering og sporbarhed udgør en meget stor udfordring for mange operatører. At opfylde dem kan kræve betydelige investeringer i tid og kapital for nogle af disse virksomheder,” tilføjer David Hadley.

- KCP

Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

Energi Danmark A/S

Sponseret

Additionalitet i PPA’er: Betydningen af at gøre en forskel

Relateret indhold

29.02.2024CSR.dk

Stort set ingen kvinder med ikke-vestlig herkomst i danske direktørstole

29.02.2024CSR.dk

EU-Rådet kunne ikke vedtage due diligence-direktivet

23.02.2024CSR.dk

Tag temperaturen på din egen ESG

15.02.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Nomineret til Verdens Bedste Indkøber i 2023

07.02.2024CSR.dk

Ny fabrik skal fremtidssikre pantsystemet

05.02.2024CSR.dk

Geopolitik ændrer indkøbsstrategierne i detailsektoren

02.02.2024CSR.dk

IT-genbrug er centralt i at løse affaldsproblem

02.02.2024CSR.dk

Lige om lidt rammer 41.000 virksomheder en stor emballagefrist

Jobmarked

Se alle

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Compliance Manager – develop our risk management strategy

Would you like to unfold and develop your expertise within IT risk management and compliance in a large, growing and global company?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

COOP Danmark A/S

Klimaansvarlig

Coop søger klimaansvarlig til ESG-afdeling

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.02.2024

EY

Konsulent - Sustainable Finance og Risk & Compliance (Frederiksberg)

Tænk! Hvis din karriere kunne have en varig indflydelse på dig og på verden?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.03.2024

Aalborg Kommune

Ambitiøs og knivskarp klimachef, der driver forandringer

Kan du omsætte vores ambitiøse visioner for klimaet til indsatser og handlinger, der skaber konkrete og målbare resultater? Kan du skabe grønne og bæredygtige forandringer? Som chef for vores nye klimaafdeling kommer du til at spille en nøglerolle i Aalborg Kommunes indsats for klimaet.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

28.02.2024

C WorldWide Asset Management

Sustainability/ESG Specialist

As our new Sustainability Specialist, you will contribute to defining, developing, and maintaining our strategic commitments and goals aligned with our overall firm-wide sustainability agenda. This multi-faceted role is organizationally anchored in our Global Clients team.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Semler Gruppen A/S

ESG Controlling & Reporting specialist til Semler Gruppen

Kunne du tænke dig at være med i udviklingen af Bæredygtighedsrapportering- og controlling i Semler Gruppen - og samtidig drive processen som ESG-projektleder?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Sustainable Business Solutions ApS

Kickstart din karriere indenfor bæredygtighed allerede i praktikperioden

Drømmer du om at arbejde med bæredygtighed og skal du eller nogen du kender i praktik i foråret eller efteråret 2024? Så kan en praktik hos Sustainable Business Solutions måske lige være sagen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

14.03.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimahandling og Klimaregnskab i Praksis

Har du det operationelle ansvar for klimaregnskab og handlingsplaner? Så er dette hands-on kursus ideelt til at skabe overblik over klimadagsordenen, arbejde metodisk med klimadata, og udarbejde effektive klimahandlingsplaner baseret på anerkendte standarder.

Dato

29.02.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

01.03.2024

Tid

09:00

Sted

Online