EU's nye lov mod global skovrydning rammer mange brancher

Med et helt nyt sæt regler forsøger EU at sætte en stopklods for skovrydning på tværs af jorden. Sælgere af en lang række produkter skal demonstrere, at de ikke bidrager til skovforringelse for at kunne markedsføre deres produkter på det indre marked.

Med ny EU-lovgivning skal virksomheder bevise, at forsyningskæder ikke bidrager til ødelæggelse eller nedbrydning af skovene. Foto: 123RF .

03.01.2023

CSR.dk

Hvert minut mister jorden 27 fodboldbaner værd af skov til skovrydning. Det vurderer Food and Agriculture Organization (FAO). Selvom skovene, der ryddes, ikke ligger i Europa, betyder det ikke, at europæiske politikere ikke kan få stor indflydelse på tilstanden af verdens skove.

For gennem forbrug og efterspørgsel kan EU ses som drivkraft bag 10 procent af den samlede globale skovforringelse. På samme måde kan EU gennem regulering blive en drivkraft til beskyttelse af samme andel af skovområder. Derfor har ny skovrydningsregulering været på tegnebrættet i EU, og den endelige aftale faldt på plads i december.

Når de nye regler træder i kraft, skal alle relevante virksomheder udvise streng due diligence og bevise, at deres forsyningskæder ikke bidrager til ødelæggelse eller nedbrydning af skovene.

De må kun markedsføre i og eksportere produkter fra EU, der er fri for skovrydning og er produceret i overensstemmelse med den relevante lovgivning i produktionslandet.

”Denne politiske aftale markerer et vigtigt vendepunkt i den globale bekæmpelse af skovrydning. Når vi gennemfører den grønne omstilling i EU, ønsker vi også at sikre, at også vores værdikæder bliver mere bæredygtige. Bekæmpelse af skovrydning er en påtrængende opgave for denne generation og en tung arv at overlade til den kommende,” siger Frans Timmermans, næstformand i Europa-Kommissionen med ansvar for den europæiske Green Deal, i en pressemeddelelse.

Læs også: Folketinget lander aftale om CO2-lagring

Reguleringen vil gælde palmeolie, soja, kaffe, kakao eller andre afledte produkter såsom chokolade eller oksekød. I sidste øjeblik blev naturlig gummi, der bruges i for eksempel dæk, medicinsk udstyr eller legetøj, også tilføjet til listen.

”Den nye forordning er en glædelig nyhed. Den vil hjælpe med at tackle EU’s bidrag til den globale skovrydning,” lyder det fra David Hadley, der er Senior Manager i Preferred by Nature, en af de i alt 10 NGO’er, som råbte op og bad EU inkludere gummi i den nye lov.

”Men den giver også udfordringer for mange lande, hvor skovødelæggelsen finder sted”, fortsætter han og pointerer, at især gummi produceres af små landbrug, som får i dag, ikke har meget at skulle have sagt i forsyningskæden. De får brug for hjælp i overgangen til som i sidste ende både vil være en miljømæssig og økonomisk gevinst i lokalsamfundene, forudser David Hadley.

Generelt set vil skovrydningsreguleringen kræve, at langt flere virksomheder får et dybere indblik i deres egne forsyningskæder. Når EU kræver sporbarhed i produktionen, kræver det, at virksomheder har præcist kendskab til geolokaliseringskoordinater for, hvor produktet er fremstillet.

Læs også: Ny global biodiversitetsaftale kræver mere af virksomheder 

“Mange virksomheder vil sandsynligvis være nødt til at indføre metoder som satellitovervågning, isotoptest, besøg på produktionssteder og uddannelse af leverandører og give myndighederne adgang til geografiske og andre relevante data, der dokumenterer produkternes oprindelse,” fortæller Christian Sloth, der ligeledes arbejder for Preferred by Nature. Han som direktør for NGO’ens Sustainability Framework Program.

“Kravene til geolokalisering og sporbarhed udgør en meget stor udfordring for mange operatører. At opfylde dem kan kræve betydelige investeringer i tid og kapital for nogle af disse virksomheder,” tilføjer David Hadley.

- KCP

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

11.10.2024CSR.dk

Bæredygtighed er også genbrug af gode ideer

11.10.2024CSR.dk

Festen er forbi. Det er crunch time

11.09.2024Erhvervsakademi Aarhus

Sponseret

Bæredygtig, cirkulær værdikæde, indkøb og leverandørkortlægning – dit arbejdsområde?

10.09.2024CSR.dk

Sådan kan indkøbere bidrage til mere bære- og modstandsdygtige værdikæder – del 1

09.09.2024CSR.dk

Stort gennembrud for grøn langturskørsel

28.08.2024Forenede Service

Sponseret

Grøn overbygning i Storkøbenhavn: Stensdal Group udvider samarbejdet med Kokkenes Køkken

22.08.2024CSR.dk

Millioner til cirkulært værdikædesamarbejde

19.08.2024CSR.dk

Carl Ras udvider populær værktøjsindsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.10.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Webinar: Lær at tale ESG

Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

14.10.2024

Tid

10:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 14. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

14.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 21. oktober: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

21.10.2024

Tid

12:15

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Grøn omstilling i praksis

Når vi taler om grøn omstilling i værdikæden er det vigtigt, at bæredygtighed tænkes ind i en helhed i hele værdikæden. Det får du styr på med kurset 'grøn omstilling i praksis'. 8 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

22.10.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J