EU's nye lov mod global skovrydning rammer mange brancher

Med et helt nyt sæt regler forsøger EU at sætte en stopklods for skovrydning på tværs af jorden. Sælgere af en lang række produkter skal demonstrere, at de ikke bidrager til skovforringelse for at kunne markedsføre deres produkter på det indre marked.

Med ny EU-lovgivning skal virksomheder bevise, at forsyningskæder ikke bidrager til ødelæggelse eller nedbrydning af skovene. Foto: 123RF .

03.01.2023

CSR.dk

Hvert minut mister jorden 27 fodboldbaner værd af skov til skovrydning. Det vurderer Food and Agriculture Organization (FAO). Selvom skovene, der ryddes, ikke ligger i Europa, betyder det ikke, at europæiske politikere ikke kan få stor indflydelse på tilstanden af verdens skove.

For gennem forbrug og efterspørgsel kan EU ses som drivkraft bag 10 procent af den samlede globale skovforringelse. På samme måde kan EU gennem regulering blive en drivkraft til beskyttelse af samme andel af skovområder. Derfor har ny skovrydningsregulering været på tegnebrættet i EU, og den endelige aftale faldt på plads i december.

Når de nye regler træder i kraft, skal alle relevante virksomheder udvise streng due diligence og bevise, at deres forsyningskæder ikke bidrager til ødelæggelse eller nedbrydning af skovene.

De må kun markedsføre i og eksportere produkter fra EU, der er fri for skovrydning og er produceret i overensstemmelse med den relevante lovgivning i produktionslandet.

”Denne politiske aftale markerer et vigtigt vendepunkt i den globale bekæmpelse af skovrydning. Når vi gennemfører den grønne omstilling i EU, ønsker vi også at sikre, at også vores værdikæder bliver mere bæredygtige. Bekæmpelse af skovrydning er en påtrængende opgave for denne generation og en tung arv at overlade til den kommende,” siger Frans Timmermans, næstformand i Europa-Kommissionen med ansvar for den europæiske Green Deal, i en pressemeddelelse.

Læs også: Folketinget lander aftale om CO2-lagring

Reguleringen vil gælde palmeolie, soja, kaffe, kakao eller andre afledte produkter såsom chokolade eller oksekød. I sidste øjeblik blev naturlig gummi, der bruges i for eksempel dæk, medicinsk udstyr eller legetøj, også tilføjet til listen.

”Den nye forordning er en glædelig nyhed. Den vil hjælpe med at tackle EU’s bidrag til den globale skovrydning,” lyder det fra David Hadley, der er Senior Manager i Preferred by Nature, en af de i alt 10 NGO’er, som råbte op og bad EU inkludere gummi i den nye lov.

”Men den giver også udfordringer for mange lande, hvor skovødelæggelsen finder sted”, fortsætter han og pointerer, at især gummi produceres af små landbrug, som får i dag, ikke har meget at skulle have sagt i forsyningskæden. De får brug for hjælp i overgangen til som i sidste ende både vil være en miljømæssig og økonomisk gevinst i lokalsamfundene, forudser David Hadley.

Generelt set vil skovrydningsreguleringen kræve, at langt flere virksomheder får et dybere indblik i deres egne forsyningskæder. Når EU kræver sporbarhed i produktionen, kræver det, at virksomheder har præcist kendskab til geolokaliseringskoordinater for, hvor produktet er fremstillet.

Læs også: Ny global biodiversitetsaftale kræver mere af virksomheder 

“Mange virksomheder vil sandsynligvis være nødt til at indføre metoder som satellitovervågning, isotoptest, besøg på produktionssteder og uddannelse af leverandører og give myndighederne adgang til geografiske og andre relevante data, der dokumenterer produkternes oprindelse,” fortæller Christian Sloth, der ligeledes arbejder for Preferred by Nature. Han som direktør for NGO’ens Sustainability Framework Program.

“Kravene til geolokalisering og sporbarhed udgør en meget stor udfordring for mange operatører. At opfylde dem kan kræve betydelige investeringer i tid og kapital for nogle af disse virksomheder,” tilføjer David Hadley.

- KCP

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Viegand Maagøe

Sponseret

Digital CO2-beregner viser uddannelsesinstitution vejen til skarpere klimaindsats

Mere fra...

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

30.11.2023CSR.dk

Fynsk virksomhed laver legepladser ud af fiskenet og gamle underbukser

Jobmarked

Se alle

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Sustainable Business Solutions ApS

Student Sustainability Advisor

Brænder du for klima, ESG og bæredygtighed? Har du kompetencer indenfor kommunikation og digitale platforme? Så har du nu muligheden for at blive en del af holdet som Student Sustainability Advisor.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

TotalEnergies Upstream Danmark A/S

Communications Advisor (maternity cover)

Do you want to play a part in the Energy transition? We are looking for a new colleague to help drive our communication, CSR, and employer branding activities in Denmark.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SustainBusiness

Praktikant med fokus på EU Lovgivning herunder CSRD og ESG søges til konsulenthuset SustainBusiness

Vi søger en praktikant som har lyst til at få hands-on erfaring og understøtte vores konsulenter med diverse projekter og analyser i relation til bæredygtighed og EU-lovgivning herunder udvikling i CSRD, ESRS og ESG.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Dansk Standard
Webinar
Sådan gør du din virksomhed mere modstandsdygtig

Verden forandrer sig i dag hurtigere og mere uforudsigeligt end nogensinde før, hvilket skaber øgede krav til virksomheders modstandsdygtighed.

Dato

05.12.2023

Tid

13:00

Sted

Webinar

Valified
Webinar
Webinar: Greenwashing - hvordan kommunikerer du om bæredygtighed

Kom til Valifieds gratis webinar med fokus på hvad du skal forholde dig til når du kommunikerer om bæredygtighed

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online