Europæerne ved for lidt om tabet af biologisk mangfoldighed

Europa-Kommissionen har offentliggjort en Eurobarometer-undersøgelse, som viser, at mange europæere ikke forstår, hvad der menes med biologisk mangfoldighed (biodiversitet), og ikke føler, at de er tilstrækkeligt informeret om tabet af biologisk mangfoldighed. Kommissionen har samtidig lanceret en kampagne til oplysning af offentligheden om tabet af biologisk mangfoldighed i EU.

12.04.2010

CSR.dk

Den nylige Eurobarometer-undersøgelse viser, at størstedelen af europæerne ikke føler sig tilstrækkeligt informeret om den biologiske mangfoldighed. Den nye undersøgelse af holdningerne til den biologiske mangfoldighed viser, at kun 38 % af europæerne ved, hvad der forstås ved begrebet, mens andre 28 % nok har hørt om det, men ikke forstår, hvad det betyder. Et flertal føler, at tabet af biologisk mangfoldighed er et alvorligt problem, selv om de ikke regner med, at det vil berøre dem selv. Kun 17 % af de adspurgte erklærede, at de allerede er berørt af dette tab. Som de alvorligste trusler mod den biologiske mangfoldighed pegede 27 % på forurening og 26 % på menneskeskabte katastrofer. På spørgsmålet om, hvorfor folk gjorde så lidt for at standse tabet i den biologiske mangfoldighed, blev hovedårsagen angivet som manglende viden om, hvad der kan gøres.

Kommissionens oplysningskampagne
EU-kampagnen, der falder sammen med FN's internationale biodiversitetsår i 2010, skal gøre folk mere opmærksomme på problemet gennem et websted, et videoklip, PR-fremstød, gadekunst og medier, herunder sociale medier. Kampagnen skal især vise folk, hvad disse tab vil betyde for dem i deres hverdag, med særligt fokus på, hvad de selv kan gøre for at forhindre tabene. Kampagnens slogan er "vores fælles ansvar".

Kampagnen skal først og fremmest udbrede kendskabet til truslerne mod den biologiske mangfoldighed og sikre, at borgerne forstår de potentielle følger af tabet, og indser, at de selv kan hjælpe med til at bringe det til ophør.
Kampagnen er bygget om omkring sloganet "Biologisk mangfoldighed – vores fælles ansvar". Den vil have et undervisningsislæt, hvor der gøres rede for de fordele, den biologiske mangfoldighed betyder, og som navnlig fremhæver økosystemtjenesternes store betydning og de farer, der er forbundet med tabet heraf. Målet vil være at vise borgerne, hvad de selv kan gøre for at bremse og standse dette tab. Det stadig tilbagevendende tema er, at alt hænger sammen og er indbyrdes afhængigt.

"Den biologiske mangfoldighed er den naturens motor, som vores fremtid afhænger af, og vi må lære at behandle den varsomt. Jeg håber, at denne kampagne vil hjælpe os på rette vej og gøre os klart, at vi må behandle den natur, vi er afhængige af, bedre,” siger EU's miljøkommissær, Janez Poto?nik.

Hvad er problemet?
Den biologiske mangfoldighed er alvorligt truet globalt - tabet af arter finder sted 100 til 1000 gange hurtigere end normalt. Over en tredjedel af de vurderede arter er udryddelsestruede, og det anslås, at 60 % af jordens økosystemtjenester er forringet i løbet af de seneste 50 år. Dette tab skyldes menneskelige aktiviteter: ændringer i arealanvendelsen, overudnyttelse, ubæredygtige landbrugsmetoder, forurening og indførelse af invasive arter, som fører til ødelæggelse, fragmentering og forringelse af levesteder og arter. Klimaændringerne spiller også en rolle i denne sammenhæng.

EU's miljøministre drøftede fastsættelsen af et nyt mål for den biologiske mangfoldighed i midten af marts og nåede frem til, at tabet i den biologiske mangfoldighed og forringelsen af økosystemtjenesterne så vidt muligt skulle standses og økosystemtjenesterne genoprettes inden 2020. De opstillede også en langsigtet vision for 2050, hvor den biologiske mangfoldighed skulle være beskyttet, værdsat og genoprettet på passende måde, og opfordrede til, at biodiversitetsmålene integreres tydeligere i EU's forskellige politikker og strategier. EU's stats- og regeringschefer tilsluttede sig Rådets konklusioner den 26. marts.

-KPE

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

07.05.2025Plastic Change

Sponseret

Nye EU-regler skal stoppe forurening med plastik-pellets

02.05.2025CSR.dk

Politiske beslutninger årsag til langsom udbygning af vedvarende energi

02.05.2025CSR.dk

Klimaforandringerne rammer Danmark: I forreste række står boligejerne

30.04.2025Dagrofa aps

Sponseret

SPAR styrker lokal indsats for en renere natur – nu kan kunderne også være med

29.04.2025Nilfisk

Sponseret

Nilfisk forpligter sig til Net-Zero-mål inden 2040

28.04.2025BSR

Sponseret

Climate and Nature Integration 101: In Conversation with Helen Crowley

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

30.04.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

Klimaklar
Gå-hjem-møde
Stå stærkere med din ESG-profil - Søg støtteprogrammer og udnyt VSME

Hør Kohberg fortælle om sine erfaringer med ESG-rapportering og mød tre støtteprogrammer, der kan hjælpe din virksomhed i gang med bæredygtighedsrapportering og grøn omstilling

Dato

06.05.2025

Tid

16:00

Sted

Folkehjem, Haderslevvej 7, 6200 Aabenraa

Bureau Veritas
Kursus
Grundlæggende miljølovgivning

Dette kursus om grundlæggende miljølovgivning giver dig, der arbejder med ledelsessystemer en indføring i lovgivning angående miljøbeskyttelse, som er relevant, når du for eksempel udfører audits i henhold til ISO 14001. Du får en indføring i centrale love, bekendtgørelser og vejledninger samt disses indbyrdes samspil – det hele tilsat praktiske eksempler

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA): Find årsagen og undgå gentagelser

Root Cause Analysis (RCA) er et vigtigt værktøj, når vi taler om ledelsessystemer og risikostyring. Som navnet antyder, er det en systematisk tilgang til at analysere sig frem til roden af problemet, så du undgår at gentage de samme afvigelser igen og igen.

Dato

08.05.2025

Sted

Fredericia

MäRK
Workshop
Forandring starter indefra: En formiddag med Inner Development Goals

Kom til en inspirerende formiddag, hvor vi arbejder med Inner Development Goals og ser indad for at skabe en stærkere, kærligere og mere ansvarlig verden. Prøv det nye Inner Development Kit og mød svenske Icebug, der er aktuel med bogen: Inner Growth as a Team Sport.

Dato

08.05.2025

Tid

08:30

Sted

KLUB, Linnésgade 25, 1361 København K