EU-Rådet kunne ikke vedtage due diligence-direktivet

Efter to store landes svigt af en to måneder gammel, forhandlet aftale står EU nu med en svær opgave foran sig. Og virksomhederne ved ikke, hvad de skal regne med. Det ligner noget rod.

Foto: 123rf.com

29.02.2024

CSR.dk

Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD( har været i modvind siden de helt tidlige faser af direktivets tilblivelse. Men i går, d. 28. februar 2024, blev det blæst helt omkuld. 

På trods af en foreløbig aftale mellem Det Europæiske Råd (Rådet) og Europa-Parlamentet, kunne direktivet ikke opnå det nødvendige antal stemmer i Rådet, da det efter flere udsættelser blev sendt til afstemning. 

CSDDD er tænkt som en central del af den EU-lovgivning, der etablerer obligatoriske forpligtelser for virksomheder til at håndtere deres negative indvirkning på miljø og menneskerettigheder. 

To lande trak støtten og et tredje ville lave om

Selv om Rådet vedtog sin holdning til direktivet i slutningen af 2022 og nåede til enighed med Parlamentet i december 2023, blev et af partierne i den tyske koalitionsregering for nylig enig med sig selv om, at de ikke kunne støtte forslaget af frygt for de bureaukratiske og potentielle retlige konsekvenser, den ville få for virksomhederne. Da proppen først var kommet af flasken, begyndte der yderligere at opstå tvivl om Italiens støtte til lovforslaget. Og i sidste øjeblik begyndte Frankrig at argumentere for, at direktivets anvendelsesområde skulle indskrænkes så omkring 80 procent af virksomhederne i det oprindelige forslag ikke længere skulle dækkes af det. 

Det belgiske formandskab for Rådet var til sidst nødt til at give op og har i en erklæring udtalt følgende: 

”På trods af formandskabets indsats blev den nødvendige støtte ikke fundet. Vi er nu nødt til at overveje status og vil se, om det er muligt at løse de bekymringer, som medlemsstaterne har givet udtryk for, i samråd med Europa-Parlamentet."

Dette arbejde skal udføres under det yderligere pres, at Parlamentet mødes for sidste gang i april måned. Herefter begynder valgkampen og efter valget i juni står man med en ny parlamentarisk virkelighed og en ny EU-Kommission, som man endnu ikke kender sammensætningen af. 

Hvad ville CSDDD? 

De vigtigste aspekter af CSDDD omfattede krav til virksomhederne om at integrere due diligence om virkninger i deres politikker og risikostyringssystemer, herunder beskrivelser af deres tilgang, processer og adfærdskodeks, ud over at forpligte virksomhederne til at vedtage planer for klimaomstilling, der sikrer, at deres forretningsmodeller og strategi er i overensstemmelse med Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 °C.

CSDDD indeholdt også krav til selskaberne om at samarbejde med dem, der er berørt af deres forretningsaktiviteter, med forpligtelser, herunder indførelse af en klagemekanisme, samt etablering af et system for tilsyn og sanktioner, hvor medlemsstaterne opretter tilsynsmyndigheder til at overvåge overholdelsen af forpligtelserne og pålægge sanktioner, herunder "naming and shaming", " og bøder på så meget som 5% af den årlige globale omsætning..

Tilbageslaget for direktivet om virksomheders due diligence inden for bæredygtighed (CSDDD) følger efter en fireårig proces for at fremme direktivet, der begyndte med undersøgelser foretaget af Europa-Kommissionen i 2020 om ledelsesmedlemmers pligter og bæredygtig virksomhedsledelse og om due diligence-krav i forsyningskæden. Det førte til Kommissionens foreslåede udkast til FSFDD i februar 2022, der fastsætter forpligtelser for virksomhederne til at identificere, vurdere, forebygge, afbøde, håndtere og afhjælpe indvirkninger på mennesker og planeten – lige fra børnearbejde og slaveri til forurening og emissioner, skovrydning og skader på økosystemer – i deres forudgående forsyningskæde og visse aktiviteter i efterfølgende led såsom distribution og genanvendelse. 

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

Tema: ESG i hotel- og mødebranchen

Forventningen om at hoteller og mødelokationer aktivt integrerer ESG-hensyn er allerede til at tage og føle på. CSR.dk og partnere viser, hvordan det kan gribes an. 

 

Relateret indhold

15.04.2024CSR.dk

To miljømilliarder til bedre vandmiljø, mere skov og rent drikkevand

15.04.2024CSR.dk

Flere elbiler kræver nyt sikkerhedsfokus hos værksteder

04.04.2024Dentsu Danmark A/S

Sponseret

Ny greenwashing: ”Cirkularitet” er et ophedet buzzword

03.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Technicon A/S og Toyota Material Handling Danmark A/S indgår samarbejde

02.04.2024Fristads Kansas

Sponseret

Klar med første cirkulære produkt: - Det har været en lang rejse

01.04.2024CSR.dk

SMV’er har svært ved at følge med ESG-udviklingen

22.03.2024CSR.dk

Udvandet due diligence-lov vedtaget i sidste øjeblik

21.03.2024CSR.dk

ESG er på himmelflugt i alle typer virksomheder

Jobmarked

Se alle

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Seminar
ESG in Value Chains – Strength your competitive advantage through sustainability

We hereby invite you to participate in an exciting event about the ESG in Value Chains project. The event is organized by Dansk Industri and CBS Green Business Forum and focuses on the collaboration on sustainability across value chains.

Dato

17.04.2024

Tid

14:00

Sted

Kilevej 14 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Cognitech A/S
Konference
AI, ESG og den værdiskabende økonomiafdeling

Hvordan kan du bruge AI og digitalisering til at optimere din økonomifunktion, så du bliver en stærkere strategisk samarbejdspartner?

Dato

18.04.2024

Tid

13:00

Sted

Sundkrogsgade 11, 2100 København