EU-Parlamentet stemmer stor klimapakke igennem

I en ny klimapakke fra EU-Parlamentet skal gratis CO2-kvoter udfases, og i stedet skal der indføres en klimatold for import af varer som gødning og jern. Aftalen er afgørende for, at EU når sin klimamålsætning, mener dansk EU-parlamentariker, mens Enhedslisten gerne så endnu højere ambitioner.

Klimatolden omfatter import af varer som cement. Arkivfoto..

19.04.2023

CSR.dk

EU-Parlamentet har tirsdag vedtaget en ny lov om handel med CO2-kvoter i EU, som skal sikre, at EU når sin 2030-målsætning om at reducere udledningen af drivhusgasser med 55 procent.

I loven har EU’s system for handel med CO2-kvoter, Emissions Trading System (ETS), blandt andet fået en overhaling – senest i 2030 skal de sektorer, der er omfattet af ETS, have reduceret udslippet med 62 procent i forhold til 2005.

Og det er helt essentielt, hvis EU skal nå sin klimamålsætning. Det siger det danske medlem af EU-Parlamentet Christel Schaldemose (S).

Læs også: EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav

”ETS er kernen i hele vores klimapolitik. Det må ikke kunne betale sig at forurene, og vi skal helst gøre det så dyrt, at virksomheder er nødt til at gå i gang med den grønne omstilling,” siger hun.

De gratis kvoter, som nogle virksomheder hidtil har fået, skal også udfases. Det skal ske fra 2026 til 2034.

Som noget nyt bliver søtransport nu også inkluderet i kvotesystemet – her etableres der et separat handelssystem kaldet ETS II for brændstof til vejtransport og bygninger. Det skal indføres i 2027.

Loven indeholder en undtagelse, som betyder, at etableringen kan skubbes til 2028, hvis energipriserne er meget høje.

Akut brug for handling
Klimapakken blev stemt igennem tirsdag med 413 parlamentsmedlemmer, der stemte for, mens 167 var imod.

Parlamentet, der i denne uge er samlet i Strasbourg, har også vedtaget en række andre love, som ligesom ETS blev forhandlet på plads med medlemslandene i december sidste år.

Det omhandler blandt andet en CO2-told – officielt kaldet CO2-grænsetilpasningsmekanisme – for import af varer som jern, stål, cement, aluminium, gødning, elektricitet og brint.

Det betyder helt konkret, at importører skal betale den prisforskel, der er mellem CO2-prisen i produktionslandet og prisen i EU’s kvotesystem.

Læs også: Ny klimaaftale faldet på plads: EU strammer op i sit kvotesystem

Klimatolden møder dog kritik fra Enhedslistens ene mand i parlamentet, Nikolaj Villumsen. Han så gerne, at den dækkede langt flere sektorer.

”Det ville have lagt et øget pres på andre dele af verden, så der ikke er nogen, der kan køre på frihjul i den grønne omstilling,” siger han.

På trods af at både klimatolden og revisionen af ETS i Nikolaj Villumsens øjne er uambitiøse, har han tirsdag stemt ja til begge. For der er akut brug for handling, siger han.

Klimatolden indfases fra 2026 til 2034. Det skal ske i samme tempo, som de gratis kvoter udfases
af ETS.

Den hellige treenighed
Parlamentet har også givet grønt lys til oprettelsen af en social klimafond. Den igangsættes 2026 og skal sikre hjælp til de europæere, der rammes hårdest af omkostningerne ved den grønne omstilling.

Fonden skal finansieres af salg af ETS II-kvoter på op til 65 milliarder euro - eller 484 milliarder danske kroner.

Dertil kommer nationale ressourcer. Det samlede beløb, der anslås at være til rådighed, er op til 86,7 milliarder euro. Det svarer til knap 646 milliarder kroner.

Læs også: EU vil sælge CO2-kvoter til finansiering af grøn energi

Tilsammen danner de tre love en hellig treenighed, siger den tyske konservative politiker Peter Liese smilende, da han tager ordet i salen efter afstemningen.

”Vi har nu fået en hjørnesten i Fit for 55-pakken på plads. Vi taler om den hellige treenighed: ETS, klimatolden og den sociale klimafond. Det er godt for klimaet, det er godt for mennesker, og det er godt for vores arbejdspladser og industri,” siger Peter Liese.

Fit for 55 dækker over en stor bunke tiltag, som tilsammen skal gøre det muligt at nå reduktionsmålet på 55 procent i 2030.

Derefter er det ambitionen, at EU skal være klimaneutralt i 2050.

- HCL

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K