EU-Parlamentet stemmer stor klimapakke igennem

I en ny klimapakke fra EU-Parlamentet skal gratis CO2-kvoter udfases, og i stedet skal der indføres en klimatold for import af varer som gødning og jern. Aftalen er afgørende for, at EU når sin klimamålsætning, mener dansk EU-parlamentariker, mens Enhedslisten gerne så endnu højere ambitioner.

Klimatolden omfatter import af varer som cement. Arkivfoto..

19.04.2023

CSR.dk

EU-Parlamentet har tirsdag vedtaget en ny lov om handel med CO2-kvoter i EU, som skal sikre, at EU når sin 2030-målsætning om at reducere udledningen af drivhusgasser med 55 procent.

I loven har EU’s system for handel med CO2-kvoter, Emissions Trading System (ETS), blandt andet fået en overhaling – senest i 2030 skal de sektorer, der er omfattet af ETS, have reduceret udslippet med 62 procent i forhold til 2005.

Og det er helt essentielt, hvis EU skal nå sin klimamålsætning. Det siger det danske medlem af EU-Parlamentet Christel Schaldemose (S).

Læs også: EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav

”ETS er kernen i hele vores klimapolitik. Det må ikke kunne betale sig at forurene, og vi skal helst gøre det så dyrt, at virksomheder er nødt til at gå i gang med den grønne omstilling,” siger hun.

De gratis kvoter, som nogle virksomheder hidtil har fået, skal også udfases. Det skal ske fra 2026 til 2034.

Som noget nyt bliver søtransport nu også inkluderet i kvotesystemet – her etableres der et separat handelssystem kaldet ETS II for brændstof til vejtransport og bygninger. Det skal indføres i 2027.

Loven indeholder en undtagelse, som betyder, at etableringen kan skubbes til 2028, hvis energipriserne er meget høje.

Akut brug for handling
Klimapakken blev stemt igennem tirsdag med 413 parlamentsmedlemmer, der stemte for, mens 167 var imod.

Parlamentet, der i denne uge er samlet i Strasbourg, har også vedtaget en række andre love, som ligesom ETS blev forhandlet på plads med medlemslandene i december sidste år.

Det omhandler blandt andet en CO2-told – officielt kaldet CO2-grænsetilpasningsmekanisme – for import af varer som jern, stål, cement, aluminium, gødning, elektricitet og brint.

Det betyder helt konkret, at importører skal betale den prisforskel, der er mellem CO2-prisen i produktionslandet og prisen i EU’s kvotesystem.

Læs også: Ny klimaaftale faldet på plads: EU strammer op i sit kvotesystem

Klimatolden møder dog kritik fra Enhedslistens ene mand i parlamentet, Nikolaj Villumsen. Han så gerne, at den dækkede langt flere sektorer.

”Det ville have lagt et øget pres på andre dele af verden, så der ikke er nogen, der kan køre på frihjul i den grønne omstilling,” siger han.

På trods af at både klimatolden og revisionen af ETS i Nikolaj Villumsens øjne er uambitiøse, har han tirsdag stemt ja til begge. For der er akut brug for handling, siger han.

Klimatolden indfases fra 2026 til 2034. Det skal ske i samme tempo, som de gratis kvoter udfases
af ETS.

Den hellige treenighed
Parlamentet har også givet grønt lys til oprettelsen af en social klimafond. Den igangsættes 2026 og skal sikre hjælp til de europæere, der rammes hårdest af omkostningerne ved den grønne omstilling.

Fonden skal finansieres af salg af ETS II-kvoter på op til 65 milliarder euro - eller 484 milliarder danske kroner.

Dertil kommer nationale ressourcer. Det samlede beløb, der anslås at være til rådighed, er op til 86,7 milliarder euro. Det svarer til knap 646 milliarder kroner.

Læs også: EU vil sælge CO2-kvoter til finansiering af grøn energi

Tilsammen danner de tre love en hellig treenighed, siger den tyske konservative politiker Peter Liese smilende, da han tager ordet i salen efter afstemningen.

”Vi har nu fået en hjørnesten i Fit for 55-pakken på plads. Vi taler om den hellige treenighed: ETS, klimatolden og den sociale klimafond. Det er godt for klimaet, det er godt for mennesker, og det er godt for vores arbejdspladser og industri,” siger Peter Liese.

Fit for 55 dækker over en stor bunke tiltag, som tilsammen skal gøre det muligt at nå reduktionsmålet på 55 procent i 2030.

Derefter er det ambitionen, at EU skal være klimaneutralt i 2050.

- HCL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

23.07.2024CSR.dk

Regions nej til at bestille oksekød møder kritik

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

15.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Alliance mellem Schneider Electric og Eltel skal løse kapacitetsproblemer på elnettet

10.07.2024Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Bæredygtighed på byggepladsen

Flere mikrobryggerier forvandler CO₂ til øl-skum

10.07.2024CSR.dk

09.07.2024CSR.dk

Danske Bank giver rådgivning om klimasikring til boliger

09.07.2024CSR.dk

Eksperter: Lejebaseret model kan accelerere grøn it-håndtering i alle virksomheder

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)