EU-Kommissionen vil øge elektrificeringen til 32 procent og sænke elafgifter

EU-Kommissionen foreslår at indføre et europæisk elektrificeringsmål på 32 procent i 2030. Samtidig opfordrer EU-Kommissionen, at EU-landene skal reducere elafgifterne, så forbrugerne får en lavere elregning.

”Danmark er desværre et af de europæiske lande med den højeste elafgift. En gennemsnitlig dansk familie kan spare over 3.000 kroner om året, hvis politikerne vælger at sænke elafgiften til EU’s minimumsniveau”, siger Ole Rydahl Svensson, afdelingschef for public affairs, EU og presse i Green Power Denmark. Foto: 123rf.com

05.03.2025

CSR.dk

EU-Kommissionen har fremlagt sine længe ventede planer for at nedbringe de europæiske energipriser og øge konkurrenceevnen - ”Clean Industrial Deal” og ”Affordable Energy Action Plan”.  Planerne rummer blandt andet et mål om, at 32 procent af den energi, der bliver brugt i EU i 2030, skal komme fra strøm. I dag er kun 23 procent af Europas energiforbrug elektrificeret, og i Danmark er det kun omkring 20 procent.

Elektrificering giver arbejdspladser

”Det har vi kæmpet længe for. Når man skifter naturgas, olie og kul ud med grøn strøm fra solceller og vindmøller, får man energi, der er billigere, mere sikkert, og som vi selv kan producere i stedet for at skulle købe det fra tredjelande, som vi måske ikke deler verdenssyn med”, siger Ole Rydahl Svensson, afdelingschef for public affairs, EU og presse i Green Power Denmark.

”Over 100.000 tjener deres månedsløn ved at arbejde i energibranchen. To ud af tre bor og arbejder vest for Storebælt, og flertallet er enten faglærte eller ufaglærte. Der er mulighed for endnu flere arbejdspladser, når Europa nu skal i gang med en massiv elektrificering”, siger han.

EU-Kommissionen har også fokus på at sænke den samlede energiregning for de europæiske forbrugere. Det kan ske ved at udbygge elnettet, så det bliver lettere af flytte elektricitet fra områder med høj produktion af billig vedvarende energi til områder med mindre produktion.

Afgifterne skal ned

Kommissionen opfordrer også medlemslandene til at reducere afgifterne.

”Statslige afgifter på elektricitet er et levn fra den fossile fortid. Når vi skal bruge mere grøn elektricitet af hensyn til klimaet og vores sikkerhed, virker afgifterne mod hensigten”, siger Ole Rydahl Svensson.

I Danmark er elafgiften på 90 øre pr. kWh inklusive moms. Der er dog kun afgift på husholdningernes forbrug af strøm – virksomhederne er undtaget. Green Power Denmark har længe foreslået politikerne gradvist at sænke afgiften og har anvist en konkret finansieringsmodel.

”Danmark er desværre et af de europæiske lande med den højeste elafgift. En gennemsnitlig dansk familie kan spare over 3.000 kroner om året, hvis politikerne vælger at sænke elafgiften til EU’s minimumsniveau”, siger Ole Rydahl Svensson.

En hel del kanel - men også lidt skidt

EU-Kommissionen lægger også op til at gennemføre en 3. auktion i den europæiske brintbank. Green Power Denmark glæder sig over, at Kommissionen fortsat har fuld fokus på grøn brint som et afgørende element i den grønne omstilling.

Der er enkelte elementer i Kommissionens plan, som kan skubbe udviklingen i den forkerte retning, mener Green Power Denmark.

”Kommissionen vil gøre det muligt at yde statsstøtte til naturgas i tilfælde af høje prisudsving. Det vil vi advare kraftigt imod. Det er uklogt at støtte og fastholde et stort forbrug af fossile brændsler, som vi i stort omfang importerer. Det vil formentlig også føre til højere elpriser på længere sigt”, siger Ole Rydahl Svensson.

Kilde: Green Power Denmark

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

18.03.2025Mars Danmark

Sponseret

Mars reducerer sit forbrug af plastik til emballage med ny simuleringsteknologi

18.03.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Danmark har nu brugt sin del af klodens ressourcer for 2025

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI IRCA-certificeret)

17.03.2025CSR.dk

Ny opgørelse: Danica poster millioner i olie og gas

17.03.2025CSR.dk

Ansvarlig rengøring – hvad skal du holde øje med?

17.03.2025DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

HVAD HAR LØFTEVOGNE AF KOLDT STÅL AT GØRE MED VILD NATUR?

13.03.2025CSR.dk

Dansk cementgigant får penge til CO2-fangst

13.03.2025CSR.dk

Ny opgørelse: 36 virksomheder ansvarlige for over halvdelen af globale udledninger

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

18.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Comwell Hotel Aarhus

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Forår 25 - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Preparing for a nature strategy

Webinar 2: Preparing for a nature strategy In this webinar we will take a closer look at tools and frameworks which can be used to structure the work on nature and prioritize topics.

Dato

19.03.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark.

Dato

19.03.2025

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Livscyklusanalyser

Opnå en helhedsforståelse af produktets vej igennem hele værdikæden og bliv klogere på et produkts livscyklus og miljøbelastning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

20.03.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus Ringvej Syd 104 8260 Viby J