EU fastsætter klimamål frem mod COP21

En halvering af CO2-udledningen inden 2050 sammenlignet med 1990, det er ambitionen EU vil drage til klimatopmøde med sidst på året. Klimaministeren er tilfreds, mens oppositionen er mere skeptisk og kalder ham økonomisk uansvarlig.

EU har fremlagt sin klimamålsætning frem mod COP21. Foto: Flickr/Thijs ter Haar.

24.09.2015

Anders Kampmann, CSR.dk

I fredags holdt EU's miljøministre møde i Bruxelles for at fastsætte unionens klimamål frem mod decembers store klimakongres, COP21 i Paris. På mødet besluttede ministrene et mandat, der fastholder EU's ambition om at nedbringe sine CO2-udledninger med 40 procent i 2030 i forhold til niveauet i 1990, og på længere sigt en halvering i 2050, skriver Politiko.

Læs også: Dansk Energi: Bekymring frem mod COP21

"Vi er klar til at indgå en ambitiøs, omfattende og bindende global klimaaftale, og vi går efter intet mindre," siger EU's klimakommissær og forhandlingsleder på Parisertopmødet, Miguel Arias Cañete, i en pressemeddelelse.

Danmark var på mødet repræsenteret af Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), og han er tilfreds med resultatet; for selvom målet – ifølge hans egen udlægning – måske ikke er voldsomt ambitiøst, så er det realistisk.

”"Det er ikke bare en målsætning om, at vi vil en hel masse, som ingen vil kunne nå - og som det vil være svært at samle verden omkring. Med den her aftale er EU kommet med et udspil, der burde kunne gennemføres. Vi ved, at grøn omstilling ikke er gratis. Derfor skal der være en form for realisme i vores målsætning",” siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Økonomisk uansvarlig
Den fremgangsmåde er SFs formand og klimaordfører, Pia Olsen Dyhr, dog ikke helt enig i. SR-regeringen ville have reduceret den danske udledning med 40 procent allerede inden 2020, og derfor falder de mindre ambitiøse mål fra ministerens side ikke i god jord.

"”Lilleholts udtalelser viser, at han ganske enkelt ikke har læst på lektien. Tal fra hans eget ministerium viser sort på hvidt, at vores 40 procents målsætning er en samfundsøkonomisk gevinst for Danmark. Og en global reduktion på 50 procent i 2050 er for lidt til at undgå en temperaturstigning på to grader. Lilleholt siger, at det er dyrt at være mere ambitiøs, men det er omvendt: Det er dyrt ikke at være ambitiøs –- tænk bare på stormen Bodil og monsterregnen i 2011, der kostede Danmark over 10 mia. kr. Lilleholt er økonomisk uansvarlig",” siger hun i en mail til CSR.dk.

Dermed kan regeringen givetvis se frem til yderligere udfordringer fra oppositionen i forhold til sine klimaudspil, og det generelt sænkede ambitionsniveau.

Læs også: Avis: Regeringen vil spare 340 millioner på miljøet

Et andet vigtigt aspekt i EU's forhandlingsstrategi er målet om at levere en bindende aftale, noget tidligere topmøder, eksempelvis COP15 i København i 2009, ikke har været i stand til.

»Vi ved godt, det er en udfordring. Men skal en aftale have effekt, er det helt afgørende for os, at landene er forpligtet til at leve op til de målsætninger, man bliver enige om. Derfor mener vi fra EU, at man løbende skal tjekke, at landene leverer det, de skal,« siger Lars Christian Lilleholt.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

24.03.2025CSR.dk

Fire ud af fem nybyggerier skal stoppes, mener danske forskere

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

access2innovation
Webinar
Virtual A2i Talk: Financing for Projects in Africa: EIFO’s Role and Strategy

In this A2i Talk, EIFO—The Export and Investment Fund of Denmark—will discuss both the opportunities and challenges associated with doing business in Africa.

Dato

28.03.2025

Tid

09:30

Sted

Teams

Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

31.03.2025

Tid

08:30

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighed & ESG – kom godt i gang!

Kom godt i gang med jeres bæredygtige transformation! På dette lynkursus lærer du, hvad bæredygtig omstilling betyder for din branche og organisation, og hvordan I kan tænke bæredygtighed ind i jeres strategier og mål – og samtidig styrke forretningen!

Dato

31.03.2025

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online