EU fastsætter klimamål frem mod COP21

En halvering af CO2-udledningen inden 2050 sammenlignet med 1990, det er ambitionen EU vil drage til klimatopmøde med sidst på året. Klimaministeren er tilfreds, mens oppositionen er mere skeptisk og kalder ham økonomisk uansvarlig.

EU har fremlagt sin klimamålsætning frem mod COP21. Foto: Flickr/Thijs ter Haar.

24.09.2015

Anders Kampmann, CSR.dk

I fredags holdt EU's miljøministre møde i Bruxelles for at fastsætte unionens klimamål frem mod decembers store klimakongres, COP21 i Paris. På mødet besluttede ministrene et mandat, der fastholder EU's ambition om at nedbringe sine CO2-udledninger med 40 procent i 2030 i forhold til niveauet i 1990, og på længere sigt en halvering i 2050, skriver Politiko.

Læs også: Dansk Energi: Bekymring frem mod COP21

"Vi er klar til at indgå en ambitiøs, omfattende og bindende global klimaaftale, og vi går efter intet mindre," siger EU's klimakommissær og forhandlingsleder på Parisertopmødet, Miguel Arias Cañete, i en pressemeddelelse.

Danmark var på mødet repræsenteret af Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), og han er tilfreds med resultatet; for selvom målet – ifølge hans egen udlægning – måske ikke er voldsomt ambitiøst, så er det realistisk.

”"Det er ikke bare en målsætning om, at vi vil en hel masse, som ingen vil kunne nå - og som det vil være svært at samle verden omkring. Med den her aftale er EU kommet med et udspil, der burde kunne gennemføres. Vi ved, at grøn omstilling ikke er gratis. Derfor skal der være en form for realisme i vores målsætning",” siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Økonomisk uansvarlig
Den fremgangsmåde er SFs formand og klimaordfører, Pia Olsen Dyhr, dog ikke helt enig i. SR-regeringen ville have reduceret den danske udledning med 40 procent allerede inden 2020, og derfor falder de mindre ambitiøse mål fra ministerens side ikke i god jord.

"”Lilleholts udtalelser viser, at han ganske enkelt ikke har læst på lektien. Tal fra hans eget ministerium viser sort på hvidt, at vores 40 procents målsætning er en samfundsøkonomisk gevinst for Danmark. Og en global reduktion på 50 procent i 2050 er for lidt til at undgå en temperaturstigning på to grader. Lilleholt siger, at det er dyrt at være mere ambitiøs, men det er omvendt: Det er dyrt ikke at være ambitiøs –- tænk bare på stormen Bodil og monsterregnen i 2011, der kostede Danmark over 10 mia. kr. Lilleholt er økonomisk uansvarlig",” siger hun i en mail til CSR.dk.

Dermed kan regeringen givetvis se frem til yderligere udfordringer fra oppositionen i forhold til sine klimaudspil, og det generelt sænkede ambitionsniveau.

Læs også: Avis: Regeringen vil spare 340 millioner på miljøet

Et andet vigtigt aspekt i EU's forhandlingsstrategi er målet om at levere en bindende aftale, noget tidligere topmøder, eksempelvis COP15 i København i 2009, ikke har været i stand til.

»Vi ved godt, det er en udfordring. Men skal en aftale have effekt, er det helt afgørende for os, at landene er forpligtet til at leve op til de målsætninger, man bliver enige om. Derfor mener vi fra EU, at man løbende skal tjekke, at landene leverer det, de skal,« siger Lars Christian Lilleholt.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

21.06.2024CSR.dk

Survey: CSRD har konkrete forretningsfordele

21.06.2024CSR.dk

Nestlé vil at politikere fremmer regenerativt landbrug

20.06.2024CSR.dk

Danske forskere opfinder 100 procents nedbrydeligt ’byg-plastik’

20.06.2024CSR.dk

Dansk Erhverv: Biodiversitetsindsatsen skal styrkes hos de danske virksomheder

18.06.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Textilia Rønne er første og eneste virksomhed med Svanemærket på Bornholm

18.06.2024CSR.dk

Rapport: Det globale fødevaresystem belaster klimaet, slider på naturen og er hårdt ved vores sundhed

17.06.2024BSR

Sponseret

1.5°C Targets: The Business Case for a Climate Transition Plan

17.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sådan finder du et klimafællesskab

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
WEBINAR: LÆR AT TALE ESG 27. JUNI

Ønsker du at få styr på “bogstavssuppen”, så du kan forstå og tale med om de nye spilleregler for at drive en bæredygtig forretning? Deltag i vores live webinar for at få styr på hvad der ligger bag både bogstavsforkortelser og nøglebegreber. Så du kan lære at tale ESG.

Dato

27.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)