Et spørgsmål om god ledelse

Selvom CSR defineres som virksomheders frivillige arbejde med miljømæssige og sociale initiativer, er det så som så med frivilligheden ifølge Dansk Industris CSR-koordinator AnneMarie Meisling. Ikke fordi, at der nu kommer rapporteringskrav for de 1000 største virksomheder, men fordi virksomhederne i forvejen er markeds-tvungne til arbejde med CSR for at tiltrække kunder, medarbejdere og investorer.

CSR-koordinator i Dansk Industri AnneMarie Meisling mener, at virksomheder skal være indstillet på at arbejde seriøst med CSR, før de melder sig ind i Global Compact. .

12.12.2008

CSR.dk

I Dansk Industri har man valgt at tilrettelægge CSR-arbejdet, så det er en integreret del af de forskellige afdelinger med en ankermand i hver. Oven over vandene svæver CSR-koordinator AnneMarie Meisling, som den der samler CSR-trådene. Dansk Industris definition af CSR lægger sig tæt op af Global Compacts: ”Vi definerer CSR som virksomhedernes frivillige arbejde med sociale, miljømæssige og antikorruptions-relaterede emner. Det er det, der ligger ud over lovgivningen. Global Compact er et godt udgangspunkt, fordi det er internationalt funderet. Så har den enkelte virksomhed pludselig et reelt sammenligningsgrundlag med virksomheder verden over.” siger AnneMarie Meisling.

Det næste efter klima?
Indenfor CSR-verdenen vil der, ifølge AnneMarie Meisling, altid være en vis variation i de temaer, der er ”oppe i tiden”. Lige nu er der således meget fokus på klima. AnneMarie Meisling har da også allerede gjort sig overvejelser over, hvad det næste ”CSR-hit” bliver: ”Jeg har kig på to temaer. Det ene er vand. I forbindelse med klimaforandringerne vil der komme meget større vandmangel. Nogle steder vil der også komme for meget vand og nogle steder snavset vand – så jeg tror, at man får fokus på, hvor stort vandforbruget er i virksomheden. Det er der ikke så meget opmærksomhed omkring lige nu. Et andet tema, som vi har snakket meget om efter klimaet, er ”cradle to cradle”-dimensionen. Altså den idé, at virksomheder fra begyndelsen designer et produkt, som kan genanvendes 100 %. I stedet for, at man som nu tænker produktet fra vugge til grav; altså: Hvor mange ressourcer går der ind i produktet og hvornår skal det på en losseplads – og hvordan kan vi begrænse spildet mest muligt? Så begynder man i højere grad at tænke på, hvordan kan alting genanvendes 100 % fra starten.”

Ikke lovgivning, men marked bestemmer
Selvom CSR forstås som virksomheders frivillige arbejde med samfundsansvar kan der godt sættes spørgsmålstegn ved, om det reelt er det: ”I udgangspunktet er det lidt spøjst at kalde virksomheders arbejde med CSR for frivilligt. For det er jo i virkeligheden ikke frivilligt for virksomhederne. De gør det jo fordi, de får krav af deres kunder - enten privatkunder eller erhvervskunder. Derfor er begrebet frivilligt CSR ikke et spørgsmål om lovgivning eller ikke lovgivning. Det er spørgsmål om, hvordan markedet ser ud og hvad virksomheden gør, for at tiltrække kunderne, de bedste medarbejdere og investorer. På den måde er det ikke frivilligt på markedet. Men det er frivilligt i den forstand, at der ikke er en lovgivning.”
Men med regeringens handlingsplan for danske virksomheders samfundsansvar, som blev lanceret i maj i år, er også princippet om frivillighed under forandring. Et af handlingsplanens væsentligste elementer er, at de 1000 største virksomheder + alle de store institutionelle investorer skal rapportere om deres arbejde med CSR. Hvor omfattende er det så? AnneMarie Meisling: ”Virksomhederne skal fortælle, hvilke politikker de har på området og hvordan politikkerne implementeres i praksis. Og så foregår der en diskussion af, om virksomheden også skal vurdere deres resultater og berette om de fremtidige planer på området. Det synes vi egentlig er meget omfattende og måske også for omfattende i forhold til hvad der er behov for. For de virksomheder der har behov for at rapportere disse ting, gør det jo i forvejen. Nogle bruger det, der hedder Global Rapporting Initiative og hvis de ikke rapporterer, har langt de fleste gode historier, de kan bruge som dokumentation. Risikoen ved at lave et rapporteringskrav, som regeringen foreslår, er jo, at virksomhederne tænker; ”åh nej, nu skal vi rapportere igen” i stedet for, at man gør det, fordi man føler, at der er en reel efterspørgsel efter det. Derfor håber jeg, at virksomhederne, når de nu skal rapportere, tænker over, hvordan de kan gøre det relevant for deres egen virksomhed, kunder og medarbejdere. De skal begynde med de emner, hvor de har en stor udfordring eller hvor de har en stor påvirkning.”

Strategi ikke spredehagl
Ifølge AnneMarie Meisling er det altså ekstremt vigtigt, at virksomheden tager udgangspunkt i, hvad der er relevant for netop den virksomhed. For der er en næsten uendeligt mange emner, som virksomheden kan arbejde med. ”Virksomheden skal se på, hvad deres kerneydelser er. Hvis du arbejder med et drikkeprodukt f.eks., jamen så er det måske vand, der er dit kerneområde. Virksomheden må se på, hvad der er virksomhedens påvirkning på samfundet og hvordan den kan gøre en forskel - både positivt og negativt - og så starte der – i stedet for at skyde med spredehagl. Og det er da også i den retning, at AnneMarie Meisling ser, at udviklingen går hen - at CSR bliver integreret i virksomhedens forretningsstrategi: ”I stedet for alle mulige små projekter eller nogle sponsorpenge her og der, så bliver det en naturlig del af det professionelle strategiske ledelses-arbejde.”

Global Compact
De fleste danske virksomheder kan ifølge Meisling melde sig ind i FNs Global Compact, som er verdens største initiativ for virksomheders samfundsmæssige ansvar. Det kan de, fordi de fleste allerede lever op til mange af de krav, der stilles på de sociale og miljømæssige områder. Alligevel synes hun, at det kræver omtanke, før virksomheden melder sig ind. ”Hvis man melder sig ind, så skal det være fordi, at man gerne vil arbejde strategisk med CSR. At melde sig ind er et vigtigt signal udadtil og de danske virksomheder, der er med, tager medlemskabet meget seriøst og arbejder målrettet for at se, hvordan de lever op til de 10 principper, der er.” Der er dog ingen tvang i initiativet. Det er op til den enkelte virksomhed at implementere de enkelte principper og så skal man rapportere en Communications on Progress (en ”COP”). ”Hvis man ikke gør det, kan man faktisk blive smidt ud. Den sanktion har ikke altid været der, men det er den nu. Så på den måde, har initiativet fået en smule mere tænder.”
Selvom de fleste store danske virksomheder går langt videre i arbejdet end det, der er beskrevet i Code of Conduct, så er Global Compact ifølge AnneMarie Meisling en vigtig ramme for samtalen om CSR-arbejdet de forskellige lande imellem. Hun fortæller, at det var FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan, som sagde, at hvis vi skal tage hånd om de problemer, globaliseringen skaber i udviklingslandene, så bliver vi nødt til at engagere den private sektor ellers vil det ikke lykkes. Og det er på den baggrund, at Global Compact er skabt. ”For at sætte det i perspektiv er der jo virksomheder, der har en omsætning der er større end et helt lands BNP.”

Et spørgsmål om god ledelse
For AnneMarie Meisling er CSR simpelthen et et spørgsmål om god ledelse. ”Det handler om at tænke fremadrettet. Der er jo et klassisk eksempel mellem Ford og Toyota, hvor Ford blev ved med at lobbie for, at der ikke skulle være højere afgifter på biler og transport, mens Toyota lavede Prius’en – hybridbilen. Forskellen er, at hvis du tænker CSR ind i hele organisationen, så kan du udvikle nogle helt nye produkter, som bliver store produkter på sigt. Det gælder om, at bruge udfordringerne positivt – hvordan imødekommer vi udfordringerne bedst på lang sigt for vores kunder, medarbejdere, investorer og i sidste instans vores omverden?”

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

26.07.2024CSR.dk

Landsdækkende klimasamarbejde tættere på EU-millioner

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

24.07.2024CSR.dk

Power to X-brændstoffer kan nu blive certificeret som grønne i Danmark

BeWo introducerer deres automatiserede CO2- beregnings integration til Microsoft Dynamics 365 Business Central

22.07.2024BEWO ApS

Sponseret

16.07.2024CSR.dk

EU-lovkrav giver dyrere flybilletter

12.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til AVEVA World 2024

08.07.2024Schneider Electric

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)