Et spørgsmål om god ledelse

Selvom CSR defineres som virksomheders frivillige arbejde med miljømæssige og sociale initiativer, er det så som så med frivilligheden ifølge Dansk Industris CSR-koordinator AnneMarie Meisling. Ikke fordi, at der nu kommer rapporteringskrav for de 1000 største virksomheder, men fordi virksomhederne i forvejen er markeds-tvungne til arbejde med CSR for at tiltrække kunder, medarbejdere og investorer.

CSR-koordinator i Dansk Industri AnneMarie Meisling mener, at virksomheder skal være indstillet på at arbejde seriøst med CSR, før de melder sig ind i Global Compact. .

12.12.2008

CSR.dk

I Dansk Industri har man valgt at tilrettelægge CSR-arbejdet, så det er en integreret del af de forskellige afdelinger med en ankermand i hver. Oven over vandene svæver CSR-koordinator AnneMarie Meisling, som den der samler CSR-trådene. Dansk Industris definition af CSR lægger sig tæt op af Global Compacts: ”Vi definerer CSR som virksomhedernes frivillige arbejde med sociale, miljømæssige og antikorruptions-relaterede emner. Det er det, der ligger ud over lovgivningen. Global Compact er et godt udgangspunkt, fordi det er internationalt funderet. Så har den enkelte virksomhed pludselig et reelt sammenligningsgrundlag med virksomheder verden over.” siger AnneMarie Meisling.

Det næste efter klima?
Indenfor CSR-verdenen vil der, ifølge AnneMarie Meisling, altid være en vis variation i de temaer, der er ”oppe i tiden”. Lige nu er der således meget fokus på klima. AnneMarie Meisling har da også allerede gjort sig overvejelser over, hvad det næste ”CSR-hit” bliver: ”Jeg har kig på to temaer. Det ene er vand. I forbindelse med klimaforandringerne vil der komme meget større vandmangel. Nogle steder vil der også komme for meget vand og nogle steder snavset vand – så jeg tror, at man får fokus på, hvor stort vandforbruget er i virksomheden. Det er der ikke så meget opmærksomhed omkring lige nu. Et andet tema, som vi har snakket meget om efter klimaet, er ”cradle to cradle”-dimensionen. Altså den idé, at virksomheder fra begyndelsen designer et produkt, som kan genanvendes 100 %. I stedet for, at man som nu tænker produktet fra vugge til grav; altså: Hvor mange ressourcer går der ind i produktet og hvornår skal det på en losseplads – og hvordan kan vi begrænse spildet mest muligt? Så begynder man i højere grad at tænke på, hvordan kan alting genanvendes 100 % fra starten.”

Ikke lovgivning, men marked bestemmer
Selvom CSR forstås som virksomheders frivillige arbejde med samfundsansvar kan der godt sættes spørgsmålstegn ved, om det reelt er det: ”I udgangspunktet er det lidt spøjst at kalde virksomheders arbejde med CSR for frivilligt. For det er jo i virkeligheden ikke frivilligt for virksomhederne. De gør det jo fordi, de får krav af deres kunder - enten privatkunder eller erhvervskunder. Derfor er begrebet frivilligt CSR ikke et spørgsmål om lovgivning eller ikke lovgivning. Det er spørgsmål om, hvordan markedet ser ud og hvad virksomheden gør, for at tiltrække kunderne, de bedste medarbejdere og investorer. På den måde er det ikke frivilligt på markedet. Men det er frivilligt i den forstand, at der ikke er en lovgivning.”
Men med regeringens handlingsplan for danske virksomheders samfundsansvar, som blev lanceret i maj i år, er også princippet om frivillighed under forandring. Et af handlingsplanens væsentligste elementer er, at de 1000 største virksomheder + alle de store institutionelle investorer skal rapportere om deres arbejde med CSR. Hvor omfattende er det så? AnneMarie Meisling: ”Virksomhederne skal fortælle, hvilke politikker de har på området og hvordan politikkerne implementeres i praksis. Og så foregår der en diskussion af, om virksomheden også skal vurdere deres resultater og berette om de fremtidige planer på området. Det synes vi egentlig er meget omfattende og måske også for omfattende i forhold til hvad der er behov for. For de virksomheder der har behov for at rapportere disse ting, gør det jo i forvejen. Nogle bruger det, der hedder Global Rapporting Initiative og hvis de ikke rapporterer, har langt de fleste gode historier, de kan bruge som dokumentation. Risikoen ved at lave et rapporteringskrav, som regeringen foreslår, er jo, at virksomhederne tænker; ”åh nej, nu skal vi rapportere igen” i stedet for, at man gør det, fordi man føler, at der er en reel efterspørgsel efter det. Derfor håber jeg, at virksomhederne, når de nu skal rapportere, tænker over, hvordan de kan gøre det relevant for deres egen virksomhed, kunder og medarbejdere. De skal begynde med de emner, hvor de har en stor udfordring eller hvor de har en stor påvirkning.”

Strategi ikke spredehagl
Ifølge AnneMarie Meisling er det altså ekstremt vigtigt, at virksomheden tager udgangspunkt i, hvad der er relevant for netop den virksomhed. For der er en næsten uendeligt mange emner, som virksomheden kan arbejde med. ”Virksomheden skal se på, hvad deres kerneydelser er. Hvis du arbejder med et drikkeprodukt f.eks., jamen så er det måske vand, der er dit kerneområde. Virksomheden må se på, hvad der er virksomhedens påvirkning på samfundet og hvordan den kan gøre en forskel - både positivt og negativt - og så starte der – i stedet for at skyde med spredehagl. Og det er da også i den retning, at AnneMarie Meisling ser, at udviklingen går hen - at CSR bliver integreret i virksomhedens forretningsstrategi: ”I stedet for alle mulige små projekter eller nogle sponsorpenge her og der, så bliver det en naturlig del af det professionelle strategiske ledelses-arbejde.”

Global Compact
De fleste danske virksomheder kan ifølge Meisling melde sig ind i FNs Global Compact, som er verdens største initiativ for virksomheders samfundsmæssige ansvar. Det kan de, fordi de fleste allerede lever op til mange af de krav, der stilles på de sociale og miljømæssige områder. Alligevel synes hun, at det kræver omtanke, før virksomheden melder sig ind. ”Hvis man melder sig ind, så skal det være fordi, at man gerne vil arbejde strategisk med CSR. At melde sig ind er et vigtigt signal udadtil og de danske virksomheder, der er med, tager medlemskabet meget seriøst og arbejder målrettet for at se, hvordan de lever op til de 10 principper, der er.” Der er dog ingen tvang i initiativet. Det er op til den enkelte virksomhed at implementere de enkelte principper og så skal man rapportere en Communications on Progress (en ”COP”). ”Hvis man ikke gør det, kan man faktisk blive smidt ud. Den sanktion har ikke altid været der, men det er den nu. Så på den måde, har initiativet fået en smule mere tænder.”
Selvom de fleste store danske virksomheder går langt videre i arbejdet end det, der er beskrevet i Code of Conduct, så er Global Compact ifølge AnneMarie Meisling en vigtig ramme for samtalen om CSR-arbejdet de forskellige lande imellem. Hun fortæller, at det var FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan, som sagde, at hvis vi skal tage hånd om de problemer, globaliseringen skaber i udviklingslandene, så bliver vi nødt til at engagere den private sektor ellers vil det ikke lykkes. Og det er på den baggrund, at Global Compact er skabt. ”For at sætte det i perspektiv er der jo virksomheder, der har en omsætning der er større end et helt lands BNP.”

Et spørgsmål om god ledelse
For AnneMarie Meisling er CSR simpelthen et et spørgsmål om god ledelse. ”Det handler om at tænke fremadrettet. Der er jo et klassisk eksempel mellem Ford og Toyota, hvor Ford blev ved med at lobbie for, at der ikke skulle være højere afgifter på biler og transport, mens Toyota lavede Prius’en – hybridbilen. Forskellen er, at hvis du tænker CSR ind i hele organisationen, så kan du udvikle nogle helt nye produkter, som bliver store produkter på sigt. Det gælder om, at bruge udfordringerne positivt – hvordan imødekommer vi udfordringerne bedst på lang sigt for vores kunder, medarbejdere, investorer og i sidste instans vores omverden?”

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024CSR.dk

Stort skridt fremad for dansk plast-genanvendelse

11.04.2024BSR

Sponseret

So, You’ve Completed a Materiality Assessment. Now What?

10.04.2024Troldtekt A/S

Sponseret

Troldtekt skærper cirkulært fokus med ny bæredygtighedsafdeling

09.04.2024CSR.dk

Alle ledelsesstandarder har fået klimakrav

09.04.2024SustainBusiness

Sponseret

Sustainable Finance i Danske Bank

09.04.2024Industriens Fond

Sponseret

Vi skal gribe markedet for cirkulær forretning

08.04.2024Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Jobmarked

Se alle

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: EUs kemikaliekrav i forbrugerprodukter

På webinaret den 16. april får importører, fabrikanter og distributører af forbrugerprodukter viden om gældende EU-regler. Derudover sætter vi fokus på deres forpligtelser, hvornår der skal testes og meget mere.

Dato

16.04.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Seminar
ESG in Value Chains – Strength your competitive advantage through sustainability

We hereby invite you to participate in an exciting event about the ESG in Value Chains project. The event is organized by Dansk Industri and CBS Green Business Forum and focuses on the collaboration on sustainability across value chains.

Dato

17.04.2024

Tid

14:00

Sted

Kilevej 14 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online