Et glas søvand og en dråbe klor

Krüger A/S har i de seneste år stået for etableringen af flere vandværker i Grønland, hvor grundvand er et ukendt begreb, og drikkevandsforsyningen udelukkende består af overfladevand. På grund af forældede rensningsmetoder medfører det i perioder risiko for infektioner.

04.01.2008

CSR.dk

Af Kristina Øby Pedersen

Grundvand eksisterer på Grønland, men er vanskeligt at udnytte. Den grønlandske vandforsyning er derfor baseret på overfladevand som samles i såkaldte vandsøer. Det er dog en problematisk løsning, som kan føre til infektioner, fordi vandet indeholder bakterier og parasitter – mest markant om foråret.

”Hvert forår, når isen smelter, løber der urent vand ned i vandsøerne, og så er der et par uger, hvor der er flere sygdomstilfælde,” siger procesingeniør Peter Borch Nielsen, Krüger A/S.

”Mange grønlandske vandværker er bygget i 50’erne, og den eneste form for rensning, man bruger, er en grov filtrering og tilsætning af klor, uddyber han.” Den manglende rensning betyder, at vandet kan være brunligt og smagen ”kælderagtig”.

Der er dog allerede sket forbedringer nogle steder. Peter Borch Nielsen har således været involveret i to projekter henholdsvis på Thulebasen og i Aasiaat. I begge tilfælde har Krüger dels anvendt egne teknologier og dels teknologier udviklet af søsterselskaber. Han er netop vendt tilbage efter at have undervist på kurser for de medarbejdere (danskere og grønlændere), som står for driften af vandværkerne.

”Mange af dem er udsendte danskere, som typisk bliver der i få år. Så rejser de hjem, og vandværket mister kompetencer, så Grønlands Energiforsyning, Nukissiorfiit, er nødt til at afholde regelmæssige kurser,” siger han.

Mudderfarvede skjorter
Et af de første nye vandværker blev etableret på Thulebasen, hvor beboerne klagede over, at deres skjorter blev brunlige, når de vaskede dem. Her skete der i 2001 en stor oversvømmelse, som fyldte vandsøen med mudder.
I 2002 opførte man det nye 80 m3/time vandværk. Her blev der installeret en membran, som filtrerer vandet og mest af alt ligner et stort bundt kogt spaghetti.

Ifølge afdelingschef Søren Carsten Nielsen danner den en barriere mod mudderpartikler, bakterier og vira.
”Faktisk er et virus for lille til, at vores membran kan standse det, men et virus hæfter sig altid til noget andet, derfor virker det alligevel,” siger han. Han forklarer, at det hele sætter sig fast på ydersiden af membranen, og derefter kan man suge rent vand op gennem membranen der er udformet som en masse spaghetti-rør, der hænger ned i vandet.
Når vandet kommer op, bliver det UV-behandlet, og til sidst tilsættes klor. Rensningen koster alt i alt 4 kr. pr. kubikmeter vand inklusive afskrivning og udskiftning af membraner hver tiende år.

”Det er faktisk ikke nødvendigt at tilsætte klor, for vandet er rent, og smagen er som almindeligt drikkevand. De danske og grønlandske medarbejdere i Greenland Contractors, som driver basen, tapper også vandet, før der tilsættes klor. Når vi overhovedet tilsætter klor, er det kun fordi amerikanerne ikke mener, at vand er rent, hvis ikke det smager af klor,” siger Søren Nielsen.

Alt for mange vandrør
”Anlægget i Thule har nu kørt i fem år helt uden problemer,” siger Peter Borch Nielsen. ”Det eneste problem deroppe er, at rørnettet er alt for stort. Tidligere var der 5.000 soldater på basen, i dag er der 200, og derfor kan vandet komme til at stå for længe i vandrørene. For øjeblikket er vi sammen med Greenland Contractors i gang med at undersøge ledningsnettet og mulighederne for en flytning af vandværket. I dag ligger det ved vandsøen, men der er et stykke vej fra basen, og Greenland Contractors vil gerne have det flyttet tættere på basen, så de kan komme til det i al slags vejr.”
Selve arbejdet kommer dog ikke i gang før til foråret.

”Man kan kun arbejde deroppe mellem maj og september, resten af tiden er det mørkt og meget koldt,” siger Peter Borch Nielsen og tilføjer, at det i det hele taget er yderst besværligt at arbejde på specielt Thulebasen.
”Man må ikke glemme noget, for hvis man gør det, er det utrolig svært at få fat på. Derfor gennemfører vi altid en generalprøve på opstillingen i Danmark, før vi tager af sted.”

Helt nyt vandværk
Også i Aasiaat har Krüger stået for etableringen af et nyt 160 m3/time vandværk. Projektet er afsluttet i år, og teknologien adskiller sig på flere måder fra anlægget i Thule. Og det ligner slet ikke et dansk vandværk.
”I Aasiaat havde de et gammelt anlæg fra 50’erne, akkurat som de fleste steder på Grønland, og også her var den eneste rensning en simpel filtrering og tilsætning af klor. Og det er ikke nok til at undgå sygdomsfremkaldende mikroorganismer,” siger Peter Borch Nielsen.

Opgaven var for så vidt den samme som i Thule, nemlig at fjerne brunfarvning, virus og bakterier, og dermed også den kælderagtige smag.

På det nye anlæg tilsættes kemikalier som opsamler bakterier og misfarvning. Det hele opfanges i et særligt filter, som med mellemrum skal skylles. Det bruger vi ti procent af det rensede vand til. Derefter renser vi skyllevandet, og genbruger det, og tilbage er der en rest på én procent, som ledes ud i havet, for på Grønland findes ikke renseanlæg,” siger Peter Borch Nielsen. Efter denne rensning bliver vandet UV-behandlet, og til sidst tilsættes klor.

Mange flere opgaver venter
”Grønland vil gerne have moderniseret alle sine vandværker, ikke kun af hensyn til befolkningen, for udenlandske importører af grønlandske fødevarer stiller krav om en højere vandkvalitet. Vi arbejder gerne videre for det er spændende at udføre projekter i Grønland både fagligt og personligt for dem der er på projekterne” siger Søren Nielsen.

Kritik af dansk praksis
Søren Nielsen benytter lejligheden til at give udtryk for sin holdning til den danske praksis på drikkevandsområdet.
”Her i Danmark har vi godt drikkevand og er glade for, at vi er så dygtige til at rense vand, men det passer i virkeligheden ikke, for vi behandler stort set ikke vandet, selvom det i nogle tilfælde kunne være nødvendigt. 1000 boringer i Danmark er lukket, fordi de på den ene eller anden måde er forurenede. I fx Hjørring har de store problemer med forurenet grundvand, og de vil gerne have lov til at rense vandet, men det har de endnu ikke fået tilladelse til. Vi vil hellere drikke vand med pesticidrester end rense det,” bemærker han.

”Vi skal også være opmærksomme på, at drikkevand er en knap ressource i nogle områder af landet, og her kunne vi rense i stedet for at lukke boringer, siger han og peger på, at nye boringer desuden er en dyr løsning.

Søren Nielsen mener heller ikke, at vi i Danmark bør acceptere et stort kalkindhold i vandet. Han er ikke i tvivl om, at vi kunne opnå store energibesparelser, hvis vi valgte at fjerne kalken, som man gør det i dele af Sverige.

Også Peter Borch Nielsen er kritisk over for dansk praksis på området. Han påpeger især den manglende kontrol.
”Det søvand, som renses til brug på Novozymes i Nordvestsjælland er mikrobiologisk mere sikkert end det danske drikkevand,” slutter han.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

03.05.2024CSR.dk

3 veje til at dekarbonisere den tunge godstransport

03.05.2024CSR.dk

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

02.05.2024CSR.dk

JYSK stopper kæmpe plastikforbrug med nyt tiltag

02.05.2024Dagrofa aps

Sponseret

Dagrofa: Fokus på energibesparelser reducerer klimaaftryk med 14 %

01.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Danica Pension dropper olieinvesteringer efter opråb fra kunder

01.05.2024CSR.dk

Regeringsrapport konkluderer at klimamål er inden for rækkevidde

30.04.2024CSR.dk

Forbedret sikkerhed på danske skibe

30.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

100% genbrugsglas frem for nyt glas

Jobmarked

Se alle

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus