Et glas søvand og en dråbe klor

Krüger A/S har i de seneste år stået for etableringen af flere vandværker i Grønland, hvor grundvand er et ukendt begreb, og drikkevandsforsyningen udelukkende består af overfladevand. På grund af forældede rensningsmetoder medfører det i perioder risiko for infektioner.

04.01.2008

CSR.dk

Af Kristina Øby Pedersen

Grundvand eksisterer på Grønland, men er vanskeligt at udnytte. Den grønlandske vandforsyning er derfor baseret på overfladevand som samles i såkaldte vandsøer. Det er dog en problematisk løsning, som kan føre til infektioner, fordi vandet indeholder bakterier og parasitter – mest markant om foråret.

”Hvert forår, når isen smelter, løber der urent vand ned i vandsøerne, og så er der et par uger, hvor der er flere sygdomstilfælde,” siger procesingeniør Peter Borch Nielsen, Krüger A/S.

”Mange grønlandske vandværker er bygget i 50’erne, og den eneste form for rensning, man bruger, er en grov filtrering og tilsætning af klor, uddyber han.” Den manglende rensning betyder, at vandet kan være brunligt og smagen ”kælderagtig”.

Der er dog allerede sket forbedringer nogle steder. Peter Borch Nielsen har således været involveret i to projekter henholdsvis på Thulebasen og i Aasiaat. I begge tilfælde har Krüger dels anvendt egne teknologier og dels teknologier udviklet af søsterselskaber. Han er netop vendt tilbage efter at have undervist på kurser for de medarbejdere (danskere og grønlændere), som står for driften af vandværkerne.

”Mange af dem er udsendte danskere, som typisk bliver der i få år. Så rejser de hjem, og vandværket mister kompetencer, så Grønlands Energiforsyning, Nukissiorfiit, er nødt til at afholde regelmæssige kurser,” siger han.

Mudderfarvede skjorter
Et af de første nye vandværker blev etableret på Thulebasen, hvor beboerne klagede over, at deres skjorter blev brunlige, når de vaskede dem. Her skete der i 2001 en stor oversvømmelse, som fyldte vandsøen med mudder.
I 2002 opførte man det nye 80 m3/time vandværk. Her blev der installeret en membran, som filtrerer vandet og mest af alt ligner et stort bundt kogt spaghetti.

Ifølge afdelingschef Søren Carsten Nielsen danner den en barriere mod mudderpartikler, bakterier og vira.
”Faktisk er et virus for lille til, at vores membran kan standse det, men et virus hæfter sig altid til noget andet, derfor virker det alligevel,” siger han. Han forklarer, at det hele sætter sig fast på ydersiden af membranen, og derefter kan man suge rent vand op gennem membranen der er udformet som en masse spaghetti-rør, der hænger ned i vandet.
Når vandet kommer op, bliver det UV-behandlet, og til sidst tilsættes klor. Rensningen koster alt i alt 4 kr. pr. kubikmeter vand inklusive afskrivning og udskiftning af membraner hver tiende år.

”Det er faktisk ikke nødvendigt at tilsætte klor, for vandet er rent, og smagen er som almindeligt drikkevand. De danske og grønlandske medarbejdere i Greenland Contractors, som driver basen, tapper også vandet, før der tilsættes klor. Når vi overhovedet tilsætter klor, er det kun fordi amerikanerne ikke mener, at vand er rent, hvis ikke det smager af klor,” siger Søren Nielsen.

Alt for mange vandrør
”Anlægget i Thule har nu kørt i fem år helt uden problemer,” siger Peter Borch Nielsen. ”Det eneste problem deroppe er, at rørnettet er alt for stort. Tidligere var der 5.000 soldater på basen, i dag er der 200, og derfor kan vandet komme til at stå for længe i vandrørene. For øjeblikket er vi sammen med Greenland Contractors i gang med at undersøge ledningsnettet og mulighederne for en flytning af vandværket. I dag ligger det ved vandsøen, men der er et stykke vej fra basen, og Greenland Contractors vil gerne have det flyttet tættere på basen, så de kan komme til det i al slags vejr.”
Selve arbejdet kommer dog ikke i gang før til foråret.

”Man kan kun arbejde deroppe mellem maj og september, resten af tiden er det mørkt og meget koldt,” siger Peter Borch Nielsen og tilføjer, at det i det hele taget er yderst besværligt at arbejde på specielt Thulebasen.
”Man må ikke glemme noget, for hvis man gør det, er det utrolig svært at få fat på. Derfor gennemfører vi altid en generalprøve på opstillingen i Danmark, før vi tager af sted.”

Helt nyt vandværk
Også i Aasiaat har Krüger stået for etableringen af et nyt 160 m3/time vandværk. Projektet er afsluttet i år, og teknologien adskiller sig på flere måder fra anlægget i Thule. Og det ligner slet ikke et dansk vandværk.
”I Aasiaat havde de et gammelt anlæg fra 50’erne, akkurat som de fleste steder på Grønland, og også her var den eneste rensning en simpel filtrering og tilsætning af klor. Og det er ikke nok til at undgå sygdomsfremkaldende mikroorganismer,” siger Peter Borch Nielsen.

Opgaven var for så vidt den samme som i Thule, nemlig at fjerne brunfarvning, virus og bakterier, og dermed også den kælderagtige smag.

På det nye anlæg tilsættes kemikalier som opsamler bakterier og misfarvning. Det hele opfanges i et særligt filter, som med mellemrum skal skylles. Det bruger vi ti procent af det rensede vand til. Derefter renser vi skyllevandet, og genbruger det, og tilbage er der en rest på én procent, som ledes ud i havet, for på Grønland findes ikke renseanlæg,” siger Peter Borch Nielsen. Efter denne rensning bliver vandet UV-behandlet, og til sidst tilsættes klor.

Mange flere opgaver venter
”Grønland vil gerne have moderniseret alle sine vandværker, ikke kun af hensyn til befolkningen, for udenlandske importører af grønlandske fødevarer stiller krav om en højere vandkvalitet. Vi arbejder gerne videre for det er spændende at udføre projekter i Grønland både fagligt og personligt for dem der er på projekterne” siger Søren Nielsen.

Kritik af dansk praksis
Søren Nielsen benytter lejligheden til at give udtryk for sin holdning til den danske praksis på drikkevandsområdet.
”Her i Danmark har vi godt drikkevand og er glade for, at vi er så dygtige til at rense vand, men det passer i virkeligheden ikke, for vi behandler stort set ikke vandet, selvom det i nogle tilfælde kunne være nødvendigt. 1000 boringer i Danmark er lukket, fordi de på den ene eller anden måde er forurenede. I fx Hjørring har de store problemer med forurenet grundvand, og de vil gerne have lov til at rense vandet, men det har de endnu ikke fået tilladelse til. Vi vil hellere drikke vand med pesticidrester end rense det,” bemærker han.

”Vi skal også være opmærksomme på, at drikkevand er en knap ressource i nogle områder af landet, og her kunne vi rense i stedet for at lukke boringer, siger han og peger på, at nye boringer desuden er en dyr løsning.

Søren Nielsen mener heller ikke, at vi i Danmark bør acceptere et stort kalkindhold i vandet. Han er ikke i tvivl om, at vi kunne opnå store energibesparelser, hvis vi valgte at fjerne kalken, som man gør det i dele af Sverige.

Også Peter Borch Nielsen er kritisk over for dansk praksis på området. Han påpeger især den manglende kontrol.
”Det søvand, som renses til brug på Novozymes i Nordvestsjælland er mikrobiologisk mere sikkert end det danske drikkevand,” slutter han.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

12.04.2024CSR.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

11.04.2024CSR.dk

Stort skridt fremad for dansk plast-genanvendelse

11.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Lovforslaget om implemen­tering af Rapporterings­direktivet (CSRD)

11.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Ny byggevareforordning vedtaget - Svanemærket og EU Ecolabel kan fortsat benyttes

11.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Klimakampen – Marts 2024

11.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - hvem, hvad, hvor og hvordan?

10.04.2024CSR.dk

Dansk tekstilprojekt baner vej for genanvendelse af tøjaffald

10.04.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Teknikgrossist skærer ned på emballage sammen med producent og installatør

Jobmarked

Se alle

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: EUs kemikaliekrav i forbrugerprodukter

På webinaret den 16. april får importører, fabrikanter og distributører af forbrugerprodukter viden om gældende EU-regler. Derudover sætter vi fokus på deres forpligtelser, hvornår der skal testes og meget mere.

Dato

16.04.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Seminar
ESG in Value Chains – Strength your competitive advantage through sustainability

We hereby invite you to participate in an exciting event about the ESG in Value Chains project. The event is organized by Dansk Industri and CBS Green Business Forum and focuses on the collaboration on sustainability across value chains.

Dato

17.04.2024

Tid

14:00

Sted

Kilevej 14 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online