Energigiganter vil have fjernet tilskud til stærkt forurenende kraftværker

Shell og Statoil er blandt de virksomheder, der står bag organisationen Make Power Clean og et fælles brev til EU. Budskabet er klart: Det skal ikke kunne betale sig at udlede tonsvis af CO2.

EU-kommissionen har taget et skridt i den rigtige retning ved at foreslå oprettelsen af et kulstofkriterie, mener virksomhederne bag Make Power Clean. Arkivfoto. .

20.07.2017

CSR.dk

En sammenslutning bestående af 13 store energivirksomheder, blandt andre Siemens, Shell og Statoil, har lanceret et nyt initiativ med det formål at begrænse mængden af tilskud, der bliver givet til stærkt forurenende kraftværker i EU. Det skriver Sustainable Brands.

Initiativet hedder Make Power Clean, og er opstået som en reaktion på Europa-kommissionens forslag om at oprette et kulstofberettigelseskriterium. Kriteriet ville betyde, at virksomheder, der modtager økonomisk støtte til at producere el, bliver tvunget til at begrænse deres CO2-udledning.

Og det er et skridt i den rigtige retning, mener medlemmerne i Make Power Clean:

”Vores elregninger burde ikke støtte aktiviteterne hos de mest forurenende kraftværker, når nu renere energiformer er tilgængelige. Det ville i høj grad stride imod EU’s energi- og klimapolitik og ville også gå mod de europæiske forbrugeres interesser”, skriver sammenslutningens medlemmer blandt andet i et fælles brev til EU-kommissionen og EU-parlamentets medlemmer.

Læs også: Apple samarbejder med leverandører om grønnere forsyningskæde

Make Power Clean skriver videre i brevet, at de støtter EU-kommissionens forslag om et loft på 550 gram CO2 per kwh for de elproducenter, der modtager økonomisk støtte fra EU. Samtidig bakker de op om det, de kalder et gennemsigtigt kulstofkriterie, der vil være på linje med den europæiske investeringsbanks investeringsregler. Et kriterie, der også ville harmonere godt med det europæiske handelssystem med CO2-kvoter, mener sammenslutningen:

”Kulstofkriteriet ville komplementere ETS (EU Emission Trading Scheme, red.). Den igangværende ETS-reform er afgørende for at levere et meningsfuldt CO2-prissignal for at skifte til en lavere kulstofproduktion. Europas handel med CO2-kvoter sætter pris på kulstof, mens kriteriet forhindrer kapacitetsmekanismer i at belønne de kraftværker, der udleder mest CO2”, skriver Make Power Clean i brevet.

Læs hele brevet fra Make Power Clean-organisationen her.

-CHM

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle