Endnu en undersøgelse efterlyser transparens i tøjindustrien

Gennemsigtighed er stadig en udbredt mangelvare på de ellers bugnende hylder i den internationale beklædningsbranche, fastslår en ny undersøgelse. Selv de bedste er ikke gode nok.

Fashion Revolution har blandt andet prøvet at skabe opmærksomhed om de ugennemsigtige produktions- og forsyningskæder i beklædningsindustrien via kampagnen ”I made your clothes”, hvor man satte ansigt på tøjarbejdere verden over. Foto: Fashion Revolution.

02.05.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

Den globale tøjindustri er en milliardforretning, som flere og flere holder stadig mere intents øje med. Det være sig både kunder, medier, politikere, med- og modspillere i sektoren, og ikke mindst landskabets mange NGO’er, der søger at kaste lys over forholdene for de mange millioner ansatte, ikke mindst i Sydøstasien.

Læs også: Rapport: Tekstilproduktion i Myanmar langt fra fair

Så sent som i sidste uge fortalte vi her på CSR.dk om en rapport fra en gruppe arbejdstager- og menneskerettighedsgrupper med Human Rights Watch i spidsen, der rettede spotlyset mod gennemsigtigheden – eller manglen på samme – i industrien, og i den forbindelse delte ris ud til både tingenes tilstand generelt og til enkelte brands, herunder danske Bestseller.

Nu er den så gal igen, fristes man til at sige. I hvert fald er organisationen Fashion Revolution (FR) klar med en undersøgelse, der i sine konklusioner minder meget om rapporten fra HRW. I sit Fashion Transparency Index 2017 har FR bedømt og rangeret 100 af de største globale mode- og tøjmærker og forhandlere ift. hvor meget information, de frigiver om deres leverandører, forsyningskædepolitikker og -praksisser, og deres sociale og miljømæssige impact.

Den græske modedesigner Athena Korda afsluttede præsentationen af en kollektion i april 2015 til med sloganet ‘who made my clothes’. Foto: Fashion Revolution..

De bedste er under halvvejs
På samme måde som HRW, så konkluderer FR i sin undersøgelse, at transparens er en udbredt mangelvare blandt langt de fleste selskaber på listen, og at selv de bedste kan gøre det endnu bedre.

De forskellige brands er blevet tildelt point på fem forskellige områder, som kan give dem en samlet score på 250 som maksimum. Og når selv topvirksomhederne ikke når over halvdelen af vejen derop, så er der ”stadig meget arbejde, der skal gøres”, som FR formulerer det.

Læs også: H&M’s ambitioner kan flytte hele branchen

Kun otte brands scorer over 40 procent, med Adidas og Reebok i top på 121,5 point, efterfulgt af Marks&Spencer med 120 og H&M, der ellers har haft udfordringer i Myanmar, med 119,5. Resten af top-8 bliver udgjort af Banana Republic, Gap, Old Navy og Puma, mens en langt større gruppe, omkring hver tredje brand i undersøgelsen, lander på under 10 procent. Her finder vi luksusmærker som Ralph Lauren, Georgio Armani og Michael Kors samt netgiganten Amazon.

Bestseller er i denne undersøgelse repræsenteret ved Jack&Jones, der scorer 15 procent. Blandt andre mærker kan nævnes Zara og Nike (begge 36 procent), The North Face (24), Walmart (22), Zalando (16) og Mango (13). Endelig får tre brands, Dior, Heilan Home og s.Oliver et rundt 0, fordi de ikke offentliggør nogen information overhovedet.

Visse fremskridt, men meget vi ikke ved
Der er dog også fremskridt at spore, noterer FR sig. Ifølge undersøgelsen offentliggør 32 ud af de 100 brands nu deres leverandørlister, i hvert fald på det øverste niveau, hvor tøjet bliver klippet, syet og trimmet. Det er en væsentlig fremgang i forhold til sidste års undersøgelse, hvor kun fem ud af 40 undersøgte selskabet gjorde disse informationer bredt tilgængelige.

14 ud af de 100 virksomheder offentliggør information om, hvor deres tøj bliver behandlet når det kommer til farvning, print og færdiggørelse. Til gengæld er der ingen af selskaberne, der deler viden om deres råmaterialeleverandører. Derudover, bemærker FR, er der en lang række mellemled involveret i industrien i form af grossister, agenter og distributører, som spiller væsentlige roller, men ikke desto mindre er stort set usynlige for forbrugerne.

Læs også: Tøjbrands giver Black Friday-omsætning til velgørenhed

På den baggrund konkluderer FR, at der ”stadig er så meget vi ikke ved om, hvem der laver vores tøj”. Derfor beder FR virksomhederne om ikke alene at offentliggøre mere information – fx i form af et komplet transparent produkt eller en hel gennemsigtig forsyningskæde – men også at give kunderne mere viden om priser og strukturer, ligesom de, ifølge FR, bør være mere åbne i deres kommunikation, bl.a. ved at give mere konkrete svar på spørgsmål på området, og ved at have nemt tilgængelige CSR-afdelinger, der kan håndtere disse henvendelser.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

16.06.2024CSR.dk

Grønne organisationer: Danske pensionsselskaber bør droppe nye investeringer i intensiv animalsk fødevareproduktion

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

17.05.2024Verdo

Sponseret

Verdo indgår samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp: Vil støtte træplanting i Uganda

16.05.2024Blind Coffee

Sponseret

SAMLET OM KAFFEN

09.05.2024BSR

Sponseret

Driving Forward Human Rights in Transport & Logistics

08.05.2024Semler Gruppen A/S

Sponseret

Semler Gruppen certificeret som læse- og skrivevenlig arbejdsplads

08.05.2024CSR.dk

Supermarkedsgigant får ny pensionsaftale med fokus på klima og sundhed

02.05.2024BSR

Sponseret

Building an Effective Supply Chain Data Ecosystem to Prevent Forced Labor

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C