En skattepolitik giver sikkerhed
Et centralt element i åbenhed om skat er at have en skattepolitik. De førende virksomheder i Danmark rykker fra hovedfeltet, hvoraf halvdelen tilsyneladende står helt stille.
Ønsket om større åbenhed om hvordan virksomheder betaler skat lyder fra både NGO'er, OECD og EU. .
Med oplysningerne om virksomheder der har modtaget lønkompensation, men hvis endelige ejere er hjemmehørende i kendte skattely-lande, er diskussionen om virksomheders skatteforhold igen blusset op.
Mens det for bare ti år siden var helt normalt at afvise overvejelser af skat som en del af virksomhedernes samfundsansvar, er det andre toner, man hører fra f.eks. energivirksomheden Ørsted.
"Skat spiller en nøglerolle i de samfund, hvor vi driver vores forretning, og en ansvarlig tilgang til skat fra vores side er nødvendig for at sikre en langsigtet holdbarhed i de samfund, hvor vi har aktiviteter. Dermed sikrer vi også den langsigtede holdbarhed af vores forretning," siger Karl Berlin, skattechef i Ørsted i en artikel i Berlingske og fortsætter:
"Som virksomhed kan man blive ramt af mistillid, hvis man ikke vil fremlægge oplysninger om, hvad man betaler i skat i de forskellige lande. Tingene er ofte komplekse, og tallene store. Det betyder, at folk kan begynde at gætte og spekulere. Der er ingen grund til, at vi behøver at komme ud i den situation. Derfor siger vi – hvorfor ikke bare fremlægge de oplysninger?”
Af samme grund har Ørsted en skattepolitik, som er godkendt af selskabets bestyrelse og kommunikeret i årsberetningen, i tråd med de nuværende anbefalinger for ansvarlig skat.
Kun hver anden har en skattepolitik
Ser man på de hundrede største virksomheder i Danmark, som Økonomisk Ugebrev gør i deres ”Tax Governance Rating 2020”, er det dog kun godt halvdelen, som har en skattepolitik. Hele 47 virksomheder får slet ingen point i ratingen. Konklusionen fra Økonomisk Ugebrev er, at ”… omkring hver anden virksomhed, som i forvejen har en skattepolitik, fortsat udvikler den og øger kvaliteten”.
Nogle af de virksomheder, som gør det bedst ift oplysninger om skat, er Ørsted, Salling Group og Mærsk blandt andet ISS, Vestas, Lego og Carlsberg.
Det er lidt af et sats af de 53 andre virksomheder ifølge skatterådgiver Ole Bendixen til Berlingske. Ifølge artiklen mener han, at hvis en virksomhed ikke har en skattepolitik, så skal de i stedet hensætte penge til en konto for omdømmerisiko, for det kan være dyrt at blive hængt ud som en, der bevidst undrager sig at betale skat.