En grønnere dansk finanssektor vokser frem

Finanssektoren er i gang med at sende penge i retning af grøn omstilling. Men hvor grønt er Finans Danmark og EU's definitioner ikke helt enige om.

20.05.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Resultaterne i Finans Danmarks Bæredygtighedsredegørelse 2023,  som udkom i sidste uge, viser, at finanssektoren allerede har indfriet sin egen forventning til finansiering af klimavenlige aktiviteter i 2030. Sektorens frivillige mål var således 700 mia. kroner i 2030, mens tallet for 2023 var 834 mia. kroner.  

Det er en stigning på 143 mia. kr. i forhold til 2022, en fordobling siden 2019 og svarer til 10,5 procent af penge- og realkreditinstitutternes balance. 

Finans Danmark tilskriver en stor andel af resultaterne i årets redegørelse de senere års intensiverede sektorindsats. Banker, investeringsfonde, realkreditinstitutter etc. har blandt andet investeret i grønt kompetenceløft til næsten samtlige medarbejdere, sektoren er gået sammen om at udvikle en CO2-model, der nu anvendes bredt i branchen, og via aktivt ejerskab, som skal forstås som dialog med virksomhederne, har sektoren bidraget til at understøtte virksomhedernes omstilling i en bæredygtig retning.    

En ikke nærmere bestemt andel af væksten i den samlede finansiering fra sektoren skyldes dog den generelle prisudvikling.   

Hvis man forestiller sig, at de mere end 800 mia. kroner suser rundt i innovationsmiljøer med blikket stift rettet mod nye processer, teknologier og samarbejdsformer i omstillingens navn, så tager man dog fejl. Den største finansieringspost er således 729 mia. kroner til boliglån i boliger i energiklasse A og B. 14 mia. kroner går til nul- eller lavemissionsbiler, mens 91 mia. kroner finansierer “øvrige klimavenlige aktiviteter”. 

EU ødelægger de flotte tal 

I 2024 skal penge- og realkreditinstitutter med over 500 ansatte også for første gang i 2024 offentliggøre deres “Green Asset Ratio" (GAR), som måler, hvor stor en andel af penge- og realkreditinstitutternes samlede udlån der ifølge EU-taksonomien går til grønne aktiviteter. Her benytter man 2022-tal. 

Med de kriterier falder andelen af de samlede investeringer fra 10,5 til 2,5 procent. Ifølge Finans Danmark fordi EU-taksonomien indebærer en betydelig smallere definition af, hvad der er bæredygtigt, og fordi datakvaliteten endnu er for dårlig, og at man ikke regner lån til SMV'er, der ikke er omfattet af EU's rapporteringskrav med. Derfor konkluderer Finans Danmark, at “GAR'en” ikke kan stå alene, men skal ses i en større sammenhæng, f.eks. sammen med de målepunkter, som de præsenterer i årets bæredygtighedsredegørelse.

Det kan f.eks. handle om, hvordan sektorens virksomheder arbejder med sine kunder om grøn omstilling. 

Reduktionsmål indbygget i investeringer og lån

Finans Danmark forklarer i redegørelsen, at der er behov for en omfattende omstilling hos finanssektorens kunder og de virksomheder, som bankerne finansierer og investerer i. De peger på, at banker og kapitalforvaltere  i kraft af den daglige kontakt med deres kunder har mulighed for at understøtte virksomhederne og boligejerne i at træffe grønnere valg. Derfor har banker og kapitalforvaltere også sat drivhusgasreduktionsmål for store dele af bankernes udlån og investeringer på kundernes vegne: 80 procent af bankernes investeringer og 61 procent af udlånet er i 2023 omfattet af reduktionsmål for udledninger af drivhusgasser. 

”Selv om vi som sektor står for en meget lille del af den samlede udledning af drivhusgasser i Danmark, har vi som investor og långiver en mulighed for og en ambition om at bidrage til, at fremtiden bliver grønnere. Med reduktionsmål for udlån og investeringer har finanssektoren forpligtet sig til at understøtte den bæredygtige omstilling, som deres kunder i de kommende år skal igennem, ” siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finans Danmark, og fortsætter: 

”På kreditsiden har fokus i første omgang været på at fastsætte reduktionsmål for erhvervskunder inden for sektorerne shipping, transport, landbrug, energiforsyning og erhvervsejendomme, hvor udledningen eller intensiteten er størst. Forventningen er dog, at flere og flere områder og virksomheder vil blive omfattet af reduktionsmålene i takt med, at bankerne vil få bedre klimadata fra virksomhederne om deres klimaaftryk. Det vigtigste er, at vi har taget de første ambitiøse skridt – og det vil komme hele samfundet til gode!” 

- EHS

Bæredygtighedsredegørelsen 2023 fra Finans Danmark viser et samlet billede af finanssektorens indsats i 2023.. Foto: FinansDanmark

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

12.06.2024CSR.dk

Bliver du ledet af en algoritme? Det gør flere end man tror, viser et nyt dansk-europæisk studie

12.06.2024CSR.dk

Dansk fiskeopdrætter er pilot på natur-rapportering

04.06.2024CSR.dk

Ny aftale stiller nationale klimakrav til byggeri – men ikke til landbruget

03.06.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

E2 - Forurening

03.06.2024CSR.dk

KAB klar med første klimatal og fire indsatsområder

29.05.2024Viegand Maagøe

Sponseret

CSRD: EU-direktiv om bæredygtighedsrapportering

28.05.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Er din virksomhed en SMV? Få her en skabelon til at komme i gang med ESG-rapporteringen

27.05.2024EY

Sponseret

Ny guide vil hjælpe danske bestyrelser gennem CSRD

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København