Due diligence-krav kræver omstilling

Ikke flere hjemmestrikkede krav til leverandører. Nu handler det om at få styr på sin egen indvirkning på andres rettigheder og at gøre noget ved det.

13.08.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

EU-regulering vil inden for få år kræve, at virksomheder gennemfører obligatorisk due diligence i deres værdikæder. CSR.dk har spurgt ekspert og rådgiver inden for netop dette, Sune Skadegaard Thorsen fra Global CSR, hvad det kommer til at betyde for virksomheders arbejde med leverandører og andre forretningsforbindelser.

Sune Skadegaard Thorsen er ejer og stifter af Global CSr og ekspert i menneskerettigheder og virksomheder. Foto: Global CSR.

Sune Skadegaard Thorsen forklarede i en artikel på CSR.dk i sidste uge, hvad forskellen er mellem de Code of Conduct og audit-systemer, som virksomheder typisk har i dag, og et due diligence-system baseret på FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv (FN’s retningslinjer), som den kommende EU-regulering efter al sandsynlighed vil blive baseret på.

I denne artikel fortsætter vi samtalen med fokus på hvordan virksomhederne skal forberede sig?

Hvad skal virksomhederne gøre anderledes, ift. hvad de gør i dag?
FN’s retningslinjer skal opfattes som en minimumsstandard, man arbejder ud fra. Så den skal virksomhederne sætte sig ind i og følge, hvilket vil sige at de vedtager en politik, der opfylder kravene i standarden, etablere et due diligence system, hvor de jævnligt udfører indvirkningsanalyser for alle deres egne forretningsenheder og er i stand til at kommunikere resultatet. Desuden skal de etablere eller deltage i klagemekanismer, hvor personer eller grupper kan rejse og få behandlet oplevelser af negative indvirkninger.

Hertil skal virksomhederne som minimum stille krav til deres forretningsrelationer, om at de også skal møde standarden, samt handle aktivt i forhold til kendte væsentlige negative indvirkninger i hele værdikæden, uanset hvem, der gør opmærksom på dem. Det er her begrebet ’leverage’ (påvirkningskraft) bliver relevant.

Hvordan kan man sikre sig, at ens leverandører faktisk har et udført due diligence hos deres leverandører?
Leverandøren skal udføre due diligence hos sig selv og skal kunne dokumentere det. De skal ikke udføre due diligence hos deres leverandører, men kræve af deres leverandører og andre forretningsrelationer, at de også udfører due diligence, og kræver det af deres forretningsrelationer.

Hvordan får man kontrol i sådan et set-up, hvor man ikke tager ud og efterser, at f.eks. leverandører gør, som man har bedt dem om?
Kontrol er en illusion. Hvis vi følger de gamle systemer, skulle alle virksomheder hele tiden udføre audits hos alle deres forretningsrelationer, der tilsvarende skulle udføre audits alle forretningsrelationer; også hos dig som køber. Det er for mig åbenbart, at den eneste pragmatiske løsning er, at vi får mere tillid i forretningsrelationerne, og den tillid kan altid blive underbygget af en adgang til at se enhver virksomheds egne indvirkningsanalyser. Den store udfordring for tiden vil være at få fastlagt niveauet af den information, der skal fremgå af virksomhedens indvirkningsanalyser; altså virksomhedens ’CSR-selvangivelse’. Men her er mange danske virksomheder rigtig godt med.

Hvor langt, hvor meget og hvordan skal man indstille sig på at hjælpe sine leverandører med at komme på plads?
Man kan starte med, som FN’s retningslinjer kræver, at give leverandøren adgang til virksomhedens egen politik, indvirkningsanalyser og oplysning om klagemekanismer. Og så må det forventes, at der kommer rigeligt med vejledning i de kommende år.

Hvad sker der med de audit-systemer og -samarbejder, vi har i dag?
De kendte audit-systemer, som SEDEX SMETA, BSCI, FLA, ETI, SA 8000, World Favour, Eco Vadis etc, skal hjælpe deres medlemmer og kunder med at følge de nye krav fra f.eks. EU, og det vil så vidt vides sige at de skal følge FN’s retningslinjer. Hvis de formår at ændre deres Code of Conduct og uddanne deres personale til at forstå og implementere denne standard, i stedet for deres hjemmestrikkede løsninger, har de en god mulighed for at overleve, når man betænker, at alle virksomheder i først EU skal implementere standarden. Men det kræver, at de omstiller og ikke hårdnakket holder fast på de alt for dyre og ikke virksomme løsninger.

Kan due diligence-kravet endda blive en slags foræring til dem og omstilling ske med fordele for alle?
Jeg mener jo, at FN’s retningslinjer er en foræring til alle virksomheder. I 20 år op til 2011 sukkede virksomhederne efter noget, som kunne hjælpe dem med at forme deres arbejde med f.eks. menneskerettigheder. Men barren er sat relativt højt og den gør op med en række klassiske misforståelser omkring ansvarlig virksomhedsadfærd i forhold til menneskerettighederne. F.eks. at det er en utopisk vision. 

Efterhånden som en række danske virksomheder ’bare gør det’ og viser, at implementeringen skaber værdi, tryghed og forudsigelighed, desto mere uholdbare, bliver undskyldningerne for ikke selv at gå i gang.

Rådet herfra er klart; just do it. For i forhold til leverandørsamarbejdet er der mange penge og frustrationer at spare.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

08.12.2023CSR.dk

Ny koalition vil skabe både handling og håb for biodiversitet

08.12.2023CSR.dk

Tilskud til klimafond kommer fra ulandsbistanden: Man sender regningen til dem, man hjælper, mener aktører

08.12.2023CSR.dk

Ny IEA-rapport prikker huller i Danmarks klimaplaner

07.12.2023CSR.dk

Dansk modevirksomhed pumper millionbeløb i udenlandsk vindmølleprojekt

07.12.2023CSR.dk

Ældre generationer slår den yngre i møbelbæredygtighed

06.12.2023CSR.dk

Nedrivningsvirksomheder får central rolle i nyt materialepas

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

Jobmarked

Se alle

Events

Se alle
CABI
Webinar
Kort og godt om fleksjob

Få de væsentligste pointer i lovgivningen om fleksjob og bliv klædt på til at kunne ansætte medarbejdere i fleksjob og håndtere reglerne for fleksjob. Du får det kort og godt på 35 minutter.

Dato

06.02.2023

Tid

08:20

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

11.12.2023

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Webinar
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Dec. 11

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

11.12.2023

Tid

12:15

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

12.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - København, 12.-13. december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

12.12.2023

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel & Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V