DTU og Kina kan sammen spare en milliard tons C02

Sammen skal forskere og energisektoren få mere vindenergi ind i det kinesiske elnet og lave resten om til gas og varme. Lykkes det at øge kapaciteten, kan man potentielt reducere de globale CO2-udledninger med op mod 3,5%.

Kina har investeret massivt i opsætningen af vindmøller i store dele af landet. .

04.10.2016

CSR.dk

DTU Elektro har søsat et samarbejde med Kina, der skal øge andelen af grøn vindenergi i landets elnet og udnytte, at overskydende vindenergi kan omformes til gas og varme. Det kan i praksis mindske presset på klimaet. Innovationsfonden har investeret 6,3 mio. kr. i projektet.

"Det er godt nyt for det globale klima at Danmarks Tekniske Universitet er kommet på hold med dele af den kinesiske energisektor. Hvis det lykkes at omlægge 30 % af Kinas energiproduktion til vindenergi i 2030, vil det spare kloden for 1,1 gigatons C02 om året,” siger Henrik Bindner, som er forsker på DTU og projektleder for den danske del af projektet.

Projektet hedder EPIMES og blev skudt i gang 1. oktober 2016. Det kombinerer den forskningsmæssige ekspertise inden for indlemming af vind i elnettet, som Danmark og DTU er i besiddelses af, med Kinas vindmølleparker, som er den største kapacitet i verden.

Det har åbnet muligheden for samarbejdet mellem DTU Elektro, det kinesiske eliteuniversitet Tsinghua, den kinesiske version af Energistyrelsen, Kinas største energiselskab, og Bejings lokale energiselskab.

Nyt energisystem og afprøvning i praksis

På den danske side står DTU for at udvikle koncepter og metoder til at imødekomme udfordringerne i det man kan kalde et ”multienergisystem”, hvor energien kommer fra mange forskellige kilder. Den kinesiske indsats består bl.a. i at undersøge, hvordan enkeltdelene som varmepumper og brændselsceller kan styres, og vil desuden bygge prototyper for både gas- og varmesystemer.

”Vi forventer at få betydelig bedre indsigt i og flere værktøjer til, hvordan vi kan omforme og lagre vindenergi som gas og varme i Danmark. Det er unikt for projektet, at vi kan få afprøvet løsningerne i virkeligheden. Derved finder vi ud af, hvor gode vores modeller er i praksis, hvor tæt vi er på at kunne lagre vindenergi som gas og varme i Danmark, og hvordan vi gør det bedst,” siger Henrik Bindner.

-CHM

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle