Diktatur har hvidvasket 18 mia. kr. gennem Danske Bank

I går kom det frem, at regimet i Aserbajdsjan har sendt milliarder gennem Danske Bank. Banken erkender sin fejl, men vil indtil videre ikke kommentere på, om det betyder noget for selskabets CSR-arbejde.

Danske Bank erkender sine fejl i forbindelse med hvidvaskningssagen i Estland. Foto: Danske Bank.

06.09.2017

CSR.dk

Det fremgår af 16.000 transaktioner, som Berlingske har gennemgået sammen med blandt andet britiske The Guardian, tyske Süddeutsche Zeitung en lang række andre medier i Europa og USA. Til business.dk siger ekspert i hvidvaskreglerne og direktør i Revisorjura.dk, Jakob Dedenroth Bernhoft, at ”Danske Bank bryder alle grundlæggende regler i hvidvaskloven med denne sag”.

CSR.dk har spurgt Head of Corporate Responsibility i Danske Bank, Dorte Eckhoff, om – og i så fald hvordan – sagen vil påvirke bankens CSR-arbejde, men hun henviser blot til koncernens pressechef, Kenni Leth, der i et skriftlig svar siger, at man ikke vil give så mange kommentarer på nuværende tidspunkt, da man dels ikke må kommentere på ”konkrete kundehenvendelser”, og man derudover er ”i gang med egne undersøgelser”, som man gerne vil have overstået, før man udtaler sig yderligere.

”Vi har ikke været gode nok
I stedet peger han på den generelle kommentar, som banken har givet via chefjurist Flemming Pristed, der bl.a. slår fast, at ”vores filial i Estland ikke var gode nok til at forhindre, at vi kunne blive misbrugt til hvidvask eller andre ulovlige aktiviteter”.

Videre understreger han, at man ”samarbejder fuldt ud med myndighederne, da vi alle har en fælles interesse i at bekæmpe hvidvask og andre ulovlige aktiviteter”. I tråd med Kenni Leths svar forklarer han, at banken er ”i gang med at genbesøge forholdene i Estland i perioden op til 2014. Der er tale om flere forskellige undersøgelser, der har til formål at afklare, hvad der foregik i perioden og at lære af det”.

Til Ritzau siger erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen (K), at Danske Bank "groft [har] forsømt sit ledelsesansvar" i sagen, og at den i hans optik viser, at Danske Bank ikke har taget udfordringen med hvidvask alvorligt nok. 

"Jeg kan undre mig over, at man har ladet det her passere. Og jeg er rystet over det, fordi det er så mange milliarder kroner, der er kommet igennem en dansk bank, uden at man har noteret det. Det er meget kritisabelt", siger Brian Mikkelsen.

Ledelsen har handlet ansvarligt
Ifølge bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, Lars Krull, er det dog lidt for nemt at gå direkte efter Danske Banks ledelse, som han mener handlede ansvarligt i sagen.

”Jeg er slet ikke i tvivl om, at ledelsen i Danske Bank anmelder det til myndighederne med det samme, da de opdager, hvad der er sket i den estiske afdeling. Men de må ikke fortælle, at de her anmeldt det på grund af deres tavshedspligt, for så bryder de rent faktisk loven, og det kan give en bøde”, siger Lars Krull til DR og fortsætter:

”En sådan sag er så slem, at alle medarbejdere i en bank kryber til korset med det samme, og anmelder det, når det bliver opdaget”.

Læs også: Partnerskab giver hjemløse finansiel frihed

Regimet i Aserbajdsjan, der har karakter af et diktatur, er berygtet for omfattende korruption, brud på menneskerettighederne og undertrykkelse af ytringsfriheden, hvilket hvidvaskningssagen har været til at understrege. Ifølge DR er den internationale journalistorganisation OCCPR, som Berlingske har delt materialet med, blevet blokeret for landets borgere.

-AK

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Stor stigning i antallet af svanemærkede kantiner

Lidl Danmark

Sponseret

Lidl vinder med strategi for plantebaseret kost

Mere fra...

06.12.2023CSR.dk

S og G mangler i dansk erhvervslivs fokus på ESG

05.12.2023CSR.dk

Politisk klimaforslag er effektløst, vurderer økonomer

04.12.2023CSR.dk

COP28: Lande underskriver aftale om tredobling af kapacitet til vedvarende energi

01.12.2023CSR.dk

Vigtig aftale lander på første COP28-dag

01.12.2023CSR.dk

Migrantarbejdere får det farligste arbejde på danske byggepladser

01.12.2023CSR.dk

Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

01.12.2023CSR.dk

Global undersøgelse: Der er døvt - ikke koldt - på toppen

30.11.2023CSR.dk

Professor: Markedsføring kan få os til at spise insekter

Jobmarked

Se alle

Erhvervsakademi Aarhus

Underviser inden for bæredygtighed og grøn omstilling

Erhvervsakademi Aarhus søger en ny kollega til undervisning på vores kurser og efter-/videreuddannelser indenfor virksomhedernes grønne omstilling og bæredygtighed. Jobstart er 1. marts.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Miljømærkning Danmark

Kommunikationskonsulent med fokus på forbrugere og presse til Miljømærkning Danmark

Synes du, der er brug for at sætte tempoet op på den grønne omstilling, og vil du gerne bidrage? Kan du komme ud over rampen med at tilpasse sprog og budskaber til de mange forskellige forbrugermålgrupper og -kanaler? Og er du klar til at opsøge og servere gode historier til medierne? Så er det måske dig, vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

07.12.2023

Etisk Handel Danmark

Praktikant

Vil du være med til at sætte fart på den grønne og ansvarlige omstilling? Så er det nu vi søger praktikanter til forårssemesteret 2024.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.12.2023

Viegand Maagøe

Studentermedhjælper med interesse og kompetencer inden for livscyklusanalyser

Interesserer du dig for livscyklusanalyser (LCA) og andre miljøanalyser, og vil du gerne udbygge din viden om, hvordan de bruges i praksis? Så er det dig, vi leder efter! Viegand Maagøe søger en studerende, der er i gang med en relevant videregående uddannelse inden for Miljøteknologi eller lign., og som brænder for at arbejde med grøn omstilling, cirkulær økonomi, livscyklusanalyser og bæredygtighed.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

30.12.2023

Events

Se alle
Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

06.12.2023

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Global Compact Network Denmark
Morgenmøde
Morgenmøde: Erhvervsstyrelsens nye Bæredygtighedsvejledning

Til dette morgenmøde for vores medlemmer har vi inviteret Erhvervsstyrelsen til at præsentere deres nye vejledning om bæredygtighed på Virksomhedsguiden.dk, som skal hjælpe virksomhederne med at finde rundt i eksisterende og kommende krav og regler,

Dato

06.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
Temadag: Bæredygtighed i bestyrelsesarbejdet

Kom med på denne temadag og lær hvordan du styrker bestyrelsens kompetencer inden for bæredygtighed og grøn omstilling.

Dato

07.12.2023

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Forum for Bæredygtige Indkøb
Webinar
Gå-hjem-møde: Biodiversitet i indkøb

Forum for Bæredygtige Indkøb inviterer til et gå-hjem-møde, som giver dig indsigt i, hvordan det er muligt at medtænke biodiversitet i indkøb og udbud.

Dato

07.12.2023

Tid

10:00

Sted

Online

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i december

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

07.12.2023

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet.

Dato

08.12.2023

Tid

09:00

Sted

Online