Det stinker af kattepis

Arbejdet med oprensning af Danmarks største jordforurening i Kærgaard Klitplantage er nu i gang. Arkil Miljøteknik, som står for oprensningen, har sørget for at medarbejderne er iført kemiske beskyttelsesdragter og forsynes med ren luft gennem slanger.

04.04.2008

CSR.dk

I 1964 rullede de sidste badegæster håndklædet sammen og forlod stranden ud for Kærgaard Klitplantage, men først i 1973 stoppede deponeringen af giftigt affald fra Grindstedværket. Siden har området ligget øde hen. Badeforbud har sammen med stanken holdt de fleste væk.

I dag, mere and 50 år efter giftlossepladsens ”etablering” i 1956, er Arkil Miljøteknik i gang med oprensningen af de to ældste depoter.

Forud er gået en lang række forundersøgelser, som skulle identificere forureningens art og kompleksitet. Og det viste sig at være værre end først antaget, ingen havde nemlig regnet med at finde kviksølv. COWI stod for undersøgelserne, mens Grontmij Carl Bro er rådgiver på oprensningens udførelse.

Uhørte mængder af klorerede opløsningsmidler
Opgaven med oprensning af den værste forurening – grube 1 og 2 – blev udbudt i licitation i 2007. efter at Region Syd havde indgået en aftale med Miljøministeriet om finansiering. Aftalen indebærer en ligelig fordeling af udgifterne mellem de to parter.

Opgavens omfang sættes i perspektiv af projektleder og geolog Jørgen Fjeldsø Christensen fra jordforureningsafdelingen i Region Syddanmark.

"Det er en helt usædvanlig opgave det her. I de godt 20 år, jeg har arbejdet med jordforurening, har vi ikke været i nærheden af en oprydning i den her størrelsesorden. Vi fjerner op mod 210 tons klorerede opløsningsmidler fra området. Til sammenligning er vi i gang med en oprensning ved et gammelt renseri i Odense, hvor vi fjerner et halvt ton klorerede opløsningsmidler," siger han.

Han forklarer, at man med den igangsatte rensning af de to depoter fjerner op mod halvdelen af den samlede mængde af klorerede opløsningsmidler i området.

”Oprydningen vil fjerne meget af den kattepis-lignende lugt, der er i området. Der vil dog fortsat være advarselskilte om kontakt med sand og vand på stranden, da forholdene her først vil blive forbedret på lang sigt".

Han pointerer desuden, at oprydningen af de to første depoter giver en værdifuld erfaring, som kan bruges, hvis der bliver taget politisk beslutning om at fjerne forureningen i de resterende fire depoter.

Kviksølvet var en overraskelse
”Vi fik opgaven den 1. november, men vi fortsatte forhandlingerne helt frem til den 20. november, fordi det efter vores første tilbud havde vist sig, at gruberne også indeholdt kviksølv,” siger Steffen Larsen, Arkil Miljøteknologi. Han fortæller, at kviksølv ikke kunne måles i grundvand og havvand, fordi det var bundet i jorden og derfor først blev fundet ved graveprøver.

Der er afsat i alt 50 millioner kroner til oprensningen, og de første ca. 20 millioner bliver brugt på den første del af opgaven. Ifølge Steffen Larsen handler det om opgravning af de øverste 2-3 meter jord og ifyldning af ny jord. De områder, der skal renses på denne måde, er hver især på 600-800 kvm. I alt skal der fjernes 5000 tons forurenet sand og slam.

”Bygherren ønsker selvfølgelig den størst mulige effekt for pengene, og de mener, at man med den løsning fjerner den værste del af problemet. Så skal det senere vurderes, om det er tilstrækkeligt. Hvis det er nødvendigt at rense dybere kan det ske ved såkaldt in situ-rensning med damp og kemisk oxydation. Det tager længere tid, men det er ret effektivt,” siger han og nævner, at COWI i forbindelse med sine forundersøgelser har peget på tre eller fire metoder. Denne opgave indgår dog ikke i den nuværende licitation.

”Håbet er, at effekten er så god, at badeforbudet kan ophæves inden for overskuelig tid, men resultaterne kender vi først senere,” siger han.

De fire øvrige gruber ligger længere fra Vadehavet, og ifølge Steffen Larsen regner man ikke med, at forureningen her er så slem som i de to ældste. ”Men man kan selvfølgelig blive klogere,” tilføjer han.

Sand og slam skal genanvendes
Jorden skal graves op, køres væk og sendes til rensning i henholdsvis Holland og Tyskland. Det øverste lag er sand, som sendes til Holland, hvor det gennemgår en termisk rensning, det vil sige, at det varmes op til ca. 1000 grader, herefter kan det bruges til digebyggeri.

”Vi har lige sendt en skibsladning sand til virksomheden ATM i Holland, senere sender vi det mere giftige slam til SITA GmbH i Ruhr, som kan rense det så godt, at det kan genanvendes. Hvis ikke det kan genanvendes må vi slet ikke sende det ud af landet,” siger han.

Det betyder, at det mest giftige slam skal renses på kommunekemi. De kunne imidlertid ikke stå for hele rensningsopgaven.

”Hvis de skulle have klaret hele opgaven, ville det tage tre år, fordi der er grænser for, hvor meget de må lede ud af deres skorstene,” forklarer Steffen Larsen.

Store sikkerhedsforanstaltninger
”Det stinker helt ubeskriveligt. Stanken minder om lugten af kattepis, bare meget kraftigere,” siger Steffen Larsen, som fortæller, at folk der boede tre til fire kilometer væk ringede og klagede, da opgravningen begyndte.

Under hele oprensningen kører Arkil Miljøteknik da også på aller-, allerhøjeste sikkerhedsniveau, som Steffen Larsen udtrykker det..

”Alle gravemaskiner er forsynet med frisk luft, og de folk, der skal gå på grunden er forsynet med slanger der er forbundet til luftbeholdere, så de ikke skal indånde giften.” siger han, men understreger, at det ikke er et stort problem, for det er folk, der er vant til at beskytte sig. De arbejder udelukkende med forurenet vand og jord.

Transporten af sand og jord fra plantagen på lastbiler foregår på samme høje sikkerhedsniveau. Det tilstræbes at emballere læssene så tæt, at der ikke forekommer spild eller lugtgener i forbindelse med transporterne.

”Vi har folk, der kun beskæftiger sig med rengøring af biler og presenninger, før de kører ud af området, og de er lukket så tæt, at der ikke kan falde den mindste smule sand ud på vejen. Når vi læsser sand fra lastbilerne ned i skibe, er der udbredt en membran, som skal sikre, at der ikke spildes noget på havnen,” siger han.
Han regner med at arbejdet er afsluttet i maj/juni.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Danskerne købte økologi for 15,5 milliarder kroner i supermarkederne i 2023

29.04.2024CSR.dk

Ny undersøgelse afslører rejsebranchens fortsatte udfordringer inden for bæredygtige rejser

29.04.2024CSR.dk

29.04.2024Food Nation

Sponseret

Recap from Global Food Talk: “Securing reliable and sustainable food systems through innovation and creativity”

26.04.2024NRGreen ApS

Sponseret

FairTrans A/S: Besparelser med solcelleanlæg

26.04.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric og NVIDIA indgår samarbejde om fremtidens datacentre

25.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

EU siger farvel til tekstilafbrænding

25.04.2024CSR.dk

Klimarådet fremlægger tre i en-løsning i ny rapport

25.04.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nyt tekstilprojekt vil øge cirkulariteten for industritekstiler

Jobmarked

Se alle

DSV

Do you want a career within corporate sustainability?

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

access2innovation
Morgenmøde
African soils and how they affect agriculture development

Virtual A2i Talk

Dato

03.05.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

2030 Builders
Møde
Networking - Wine and Walnuts

Join us for a casual afternoon of engaging stories and discussions around the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), away from conventional corporate presentations. Dive deep into the sustainability challenges and triumphs, share experiences, and connect with like-minded individuals over wine and walnuts.

Dato

03.05.2024

Tid

15:30

Sted

Fuglevangsvej 11

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City