Det stinker af kattepis

Arbejdet med oprensning af Danmarks største jordforurening i Kærgaard Klitplantage er nu i gang. Arkil Miljøteknik, som står for oprensningen, har sørget for at medarbejderne er iført kemiske beskyttelsesdragter og forsynes med ren luft gennem slanger.

04.04.2008

CSR.dk

I 1964 rullede de sidste badegæster håndklædet sammen og forlod stranden ud for Kærgaard Klitplantage, men først i 1973 stoppede deponeringen af giftigt affald fra Grindstedværket. Siden har området ligget øde hen. Badeforbud har sammen med stanken holdt de fleste væk.

I dag, mere and 50 år efter giftlossepladsens ”etablering” i 1956, er Arkil Miljøteknik i gang med oprensningen af de to ældste depoter.

Forud er gået en lang række forundersøgelser, som skulle identificere forureningens art og kompleksitet. Og det viste sig at være værre end først antaget, ingen havde nemlig regnet med at finde kviksølv. COWI stod for undersøgelserne, mens Grontmij Carl Bro er rådgiver på oprensningens udførelse.

Uhørte mængder af klorerede opløsningsmidler
Opgaven med oprensning af den værste forurening – grube 1 og 2 – blev udbudt i licitation i 2007. efter at Region Syd havde indgået en aftale med Miljøministeriet om finansiering. Aftalen indebærer en ligelig fordeling af udgifterne mellem de to parter.

Opgavens omfang sættes i perspektiv af projektleder og geolog Jørgen Fjeldsø Christensen fra jordforureningsafdelingen i Region Syddanmark.

"Det er en helt usædvanlig opgave det her. I de godt 20 år, jeg har arbejdet med jordforurening, har vi ikke været i nærheden af en oprydning i den her størrelsesorden. Vi fjerner op mod 210 tons klorerede opløsningsmidler fra området. Til sammenligning er vi i gang med en oprensning ved et gammelt renseri i Odense, hvor vi fjerner et halvt ton klorerede opløsningsmidler," siger han.

Han forklarer, at man med den igangsatte rensning af de to depoter fjerner op mod halvdelen af den samlede mængde af klorerede opløsningsmidler i området.

”Oprydningen vil fjerne meget af den kattepis-lignende lugt, der er i området. Der vil dog fortsat være advarselskilte om kontakt med sand og vand på stranden, da forholdene her først vil blive forbedret på lang sigt".

Han pointerer desuden, at oprydningen af de to første depoter giver en værdifuld erfaring, som kan bruges, hvis der bliver taget politisk beslutning om at fjerne forureningen i de resterende fire depoter.

Kviksølvet var en overraskelse
”Vi fik opgaven den 1. november, men vi fortsatte forhandlingerne helt frem til den 20. november, fordi det efter vores første tilbud havde vist sig, at gruberne også indeholdt kviksølv,” siger Steffen Larsen, Arkil Miljøteknologi. Han fortæller, at kviksølv ikke kunne måles i grundvand og havvand, fordi det var bundet i jorden og derfor først blev fundet ved graveprøver.

Der er afsat i alt 50 millioner kroner til oprensningen, og de første ca. 20 millioner bliver brugt på den første del af opgaven. Ifølge Steffen Larsen handler det om opgravning af de øverste 2-3 meter jord og ifyldning af ny jord. De områder, der skal renses på denne måde, er hver især på 600-800 kvm. I alt skal der fjernes 5000 tons forurenet sand og slam.

”Bygherren ønsker selvfølgelig den størst mulige effekt for pengene, og de mener, at man med den løsning fjerner den værste del af problemet. Så skal det senere vurderes, om det er tilstrækkeligt. Hvis det er nødvendigt at rense dybere kan det ske ved såkaldt in situ-rensning med damp og kemisk oxydation. Det tager længere tid, men det er ret effektivt,” siger han og nævner, at COWI i forbindelse med sine forundersøgelser har peget på tre eller fire metoder. Denne opgave indgår dog ikke i den nuværende licitation.

”Håbet er, at effekten er så god, at badeforbudet kan ophæves inden for overskuelig tid, men resultaterne kender vi først senere,” siger han.

De fire øvrige gruber ligger længere fra Vadehavet, og ifølge Steffen Larsen regner man ikke med, at forureningen her er så slem som i de to ældste. ”Men man kan selvfølgelig blive klogere,” tilføjer han.

Sand og slam skal genanvendes
Jorden skal graves op, køres væk og sendes til rensning i henholdsvis Holland og Tyskland. Det øverste lag er sand, som sendes til Holland, hvor det gennemgår en termisk rensning, det vil sige, at det varmes op til ca. 1000 grader, herefter kan det bruges til digebyggeri.

”Vi har lige sendt en skibsladning sand til virksomheden ATM i Holland, senere sender vi det mere giftige slam til SITA GmbH i Ruhr, som kan rense det så godt, at det kan genanvendes. Hvis ikke det kan genanvendes må vi slet ikke sende det ud af landet,” siger han.

Det betyder, at det mest giftige slam skal renses på kommunekemi. De kunne imidlertid ikke stå for hele rensningsopgaven.

”Hvis de skulle have klaret hele opgaven, ville det tage tre år, fordi der er grænser for, hvor meget de må lede ud af deres skorstene,” forklarer Steffen Larsen.

Store sikkerhedsforanstaltninger
”Det stinker helt ubeskriveligt. Stanken minder om lugten af kattepis, bare meget kraftigere,” siger Steffen Larsen, som fortæller, at folk der boede tre til fire kilometer væk ringede og klagede, da opgravningen begyndte.

Under hele oprensningen kører Arkil Miljøteknik da også på aller-, allerhøjeste sikkerhedsniveau, som Steffen Larsen udtrykker det..

”Alle gravemaskiner er forsynet med frisk luft, og de folk, der skal gå på grunden er forsynet med slanger der er forbundet til luftbeholdere, så de ikke skal indånde giften.” siger han, men understreger, at det ikke er et stort problem, for det er folk, der er vant til at beskytte sig. De arbejder udelukkende med forurenet vand og jord.

Transporten af sand og jord fra plantagen på lastbiler foregår på samme høje sikkerhedsniveau. Det tilstræbes at emballere læssene så tæt, at der ikke forekommer spild eller lugtgener i forbindelse med transporterne.

”Vi har folk, der kun beskæftiger sig med rengøring af biler og presenninger, før de kører ud af området, og de er lukket så tæt, at der ikke kan falde den mindste smule sand ud på vejen. Når vi læsser sand fra lastbilerne ned i skibe, er der udbredt en membran, som skal sikre, at der ikke spildes noget på havnen,” siger han.
Han regner med at arbejdet er afsluttet i maj/juni.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

26.07.2024CSR.dk

Landsdækkende klimasamarbejde tættere på EU-millioner

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

26.07.2024CSR.dk

Ændret lovgivning sender dansk biobrændsel til udlandet

18.07.2024CSR.dk

Rapport: Halvdelen af danskere vil gerne betale ekstra for bæredygtighed i boligen

18.07.2024BSR

Sponseret

What the SBTi Battle Portends: The Decisive Decade Becomes the Dilemma Decade

16.07.2024CSR.dk

Eksperter ser måbende på voldsomme vejrforandringer

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)