Det kom der ud af internationalt møde om skibsfartens miljøpåvirkning

Flere hundrede beslutningstagere og branchefolk fra hele verden har været samlet i London for at tage beslutninger, der kan gøre skibsfarten mere miljøvenlig. Her er hvad de kom frem til.

FN-organisationen IMO var værter ved mødet i London, der havde det formål at gøre skibsfarten mere bæredygtig. Arkivfoto. .

19.07.2017

CSR.dk

Krav til kvælstoffilter og ballastvand
Et af de resultater fra mødet, der var særligt godt for Danmark, er at få skærpet kravene til NOx-udledningen i de omkringliggende farvande:

”Efter flere års indsats, også fra dansk side, lykkedes det at få Nordsøen og Østersøen endeligt udpeget som et område med særligt skrappe krav til nye skibes udledninger af kvælstofilter (NOx) fra 2021. Det betyder, at skibe bygget fra 2021 og fremefter skal begrænse deres NOx-udledning med op til 75 pct. sammenlignet med skibe bygget i dag”, skriver Miljøstyrelsen blandt andet på sin hjemmeside.

Læs også: Første shippingfirma klar med CO2-afregning

Derudover blev den danskudviklede Same Risk Area-metode godkendt som et internationalt anerkendt redskab, og der blev besluttet en dato for indfasningen af krav til rensning af skibenes ballastvand. Det blev vedtaget, at kravene skal indfases fra 2019 – Miljøstyrelsen ville gerne have haft, det skulle ske før, men er samtidig tilfreds med, at der er kommet klarhed i sagen.

Overvågning af svovl fra helikopter
Til mødet blev der også udviklet en plan for det videre arbejde med det globale svovlkrav, der inden længe skal implementeres. Kravet går ud på, at skibe fra 2020 skal sejle på brændstof, der maksimalt indeholder 0,5 procent svovl, med mindre skibet selv renser røggassen med eksempelvis en skrubber.

Svovlkravet har herhjemme fået Miljøstyrelsen til at sende overvågningen af skibenes svovludledning i EU-udbud – en opgave den danske virksomhed Explicit nu har vundet. Explicit vil løse opgaven ved hjælp af helikoptere. Ved at flyve helt tæt på skibenes røgfane kan Explicits måleudstyr nemlig kontrollere, om røgen indeholder for meget svovl, og dermed om reglerne bliver overholdt.

Læs også: Klimaforskere: CO2-udledningen skal reduceres inden 2020 – ellers er det for sent

Helikopterovervågningen skal være supplement til den overvågning af svovl, der allerede bliver gennemført ved Storebæltsbroen. Her er en såkaldt ’sniffer’ installeret under broen, og den kan så informere Miljøstyrelsen, hvis et skib udleder for meget svovl.

-CHM

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

28.04.2025BSR

Sponseret

Climate and Nature Integration 101: In Conversation with Helen Crowley

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - April

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

28.04.2025

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Du får kommunikationsværktøjer, så du kan styrke din organisations bæredygtige profil. På den måde giver du din organisation en tydelig og troværdig stemme, der øger brandværdien og skaber en klar position over for kunder og samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

10:00

Sted

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Amagerfælledvej 190, 2300 Kbh. S

Bureau Veritas
Kursus
CSRD-rapportering: Fra krav til praksis

Få hands on erfaring med CSRD-bæredygtighedsrapportering

Dato

29.04.2025

Sted

Nyborg

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Ledelsens evaluering

Er din virksomhed certificeret, stilles der krav om, at I løbende gennemfører Ledelsens evaluering. Men hvordan gøres det mest effektivt og hvad kan vi lære af de virksomheder, der lykkes bedst med at gennemføre Ledelsens evaluering.

Dato

29.04.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
Introduktion til ISO 20001: Minimering af Food Waste & Loss

Vidste du godt, at der er en ny ISO-standard på vej, som fokuserer på at minimere fødevareaffald og -tab på en systematisk måde? Denne standard, der forventes udgivet i 2026, har fået betegnelsen ISO 20001.

Dato

29.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

29.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online på MS Teams