Det kom der ud af internationalt møde om skibsfartens miljøpåvirkning

Flere hundrede beslutningstagere og branchefolk fra hele verden har været samlet i London for at tage beslutninger, der kan gøre skibsfarten mere miljøvenlig. Her er hvad de kom frem til.

FN-organisationen IMO var værter ved mødet i London, der havde det formål at gøre skibsfarten mere bæredygtig. Arkivfoto. .

19.07.2017

CSR.dk

Krav til kvælstoffilter og ballastvand
Et af de resultater fra mødet, der var særligt godt for Danmark, er at få skærpet kravene til NOx-udledningen i de omkringliggende farvande:

”Efter flere års indsats, også fra dansk side, lykkedes det at få Nordsøen og Østersøen endeligt udpeget som et område med særligt skrappe krav til nye skibes udledninger af kvælstofilter (NOx) fra 2021. Det betyder, at skibe bygget fra 2021 og fremefter skal begrænse deres NOx-udledning med op til 75 pct. sammenlignet med skibe bygget i dag”, skriver Miljøstyrelsen blandt andet på sin hjemmeside.

Læs også: Første shippingfirma klar med CO2-afregning

Derudover blev den danskudviklede Same Risk Area-metode godkendt som et internationalt anerkendt redskab, og der blev besluttet en dato for indfasningen af krav til rensning af skibenes ballastvand. Det blev vedtaget, at kravene skal indfases fra 2019 – Miljøstyrelsen ville gerne have haft, det skulle ske før, men er samtidig tilfreds med, at der er kommet klarhed i sagen.

Overvågning af svovl fra helikopter
Til mødet blev der også udviklet en plan for det videre arbejde med det globale svovlkrav, der inden længe skal implementeres. Kravet går ud på, at skibe fra 2020 skal sejle på brændstof, der maksimalt indeholder 0,5 procent svovl, med mindre skibet selv renser røggassen med eksempelvis en skrubber.

Svovlkravet har herhjemme fået Miljøstyrelsen til at sende overvågningen af skibenes svovludledning i EU-udbud – en opgave den danske virksomhed Explicit nu har vundet. Explicit vil løse opgaven ved hjælp af helikoptere. Ved at flyve helt tæt på skibenes røgfane kan Explicits måleudstyr nemlig kontrollere, om røgen indeholder for meget svovl, og dermed om reglerne bliver overholdt.

Læs også: Klimaforskere: CO2-udledningen skal reduceres inden 2020 – ellers er det for sent

Helikopterovervågningen skal være supplement til den overvågning af svovl, der allerede bliver gennemført ved Storebæltsbroen. Her er en såkaldt ’sniffer’ installeret under broen, og den kan så informere Miljøstyrelsen, hvis et skib udleder for meget svovl.

-CHM

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

13.11.2024CSR.dk

Skal der biosolutions i køledisken?

12.11.2024CSR.dk

Kommuner står med stor energirenoveringsopgave foran sig

11.11.2024CSR.dk

Mangelfuldt fremmøde ved COP29

11.11.2024CSR.dk

Sektorkobling kan åbne døren til en grøn fremtid

07.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Miljømærkninger

Aarhus Vand styrker vandforsyningen i kommunen med digital tvilling fra Schneider Electric

07.11.2024Schneider Electric

Sponseret

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V