"Det er ikke noget, man bare sådan gør på en gang"

Danfoss har arbejdet med at gøre deres produktion mere ressourceeffektiv i en del år, men ser mange udfordringer forbundet med øget genanvendelse. Der skal udvikles på både lovgivning og metoder, hvis den økonomiske case skal blive stærk nok til at drive udvikling.

”Det hjælper jo ikke, at vi tilbyder at tage produkter retur, hvis vi så ender med en stor bunke affald, som vi ikke kan bearbejde, fordi de indeholder materialer, som vi i dag ikke kan udvinde igen," siger Flemming Lynge Nielsen, chef for bæredygtighed hos Danfoss. Foto: Danfoss..

06.03.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hos Danfoss arbejder de med deres affald. De prøver både på ikke at producere det og på hvad de gør med det, der nu engang er. Det har de gjort længe.

Det har f.eks. handlet om ressourceoptimering, energioptimering, genanvendelse af produkter eller genanvendelse af materialer. Om miljødeklarationer eller at reducere mængden af messing i ventiler, eller byt til nyt-ordninger hvor kunden får rabat på de nye ved at aflevere de gamle produkter.

Flemming Lynge Nielsen. .

Vil gerne være på forkant
Det er Danfoss’s oplevelse, at selvom kunderne endnu ikke stiller krav om cirkularitet i forbindelse med produkterne, så har EU’s fokus på cirkulær økonomi gjort, at der er varmet op under gryden med fremtidige krav og regulering. Så de vil gerne sikre sig at de er klar, så de både kan kommunikere og dokumentere deres indsats inden for rammen af cirkulær økonomi.

Konkret har de i 2017 etableret en arbejdsgruppe med repræsentanter fra både den centrale bæredygtighedsfunktion, fra regulatory affairs, dvs. dem der arbejder med godkendelser, og fra virksomhedens forretningsområder.

”I første omgang har vi etableret en status på hvor vi er, og et bud på vores prioriteter på cirkulær økonomi. Vi skal have en fælles koncernholdning til, om vi vil forfølge cirkulær økonomi-tanken og i så fald i hvilken retning. Uden en fælles holdning ender det ofte lidt uskønt, hvis man render efter det der er moderne,” fortæller Flemming Lynge Nielsen, som er chef for bæredygtighed hos industrivirksomheden på Als. 

Ikke nogle balkonerklæringer
Arbejdsgruppen har også - sammen med Accenture - gennemført et casestudie, som er et første forsøg på at finde ud af, om der er noget egentlig forretning for Danfoss i cirkulær økonomi.

”Det er der jo sådan set potentiale til, men det betyder ikke, at det er noget vi kan gøre på alle vores produkter. Vi laver alt fra små halvlederkomponenter til kæmpestore elektroniksystemer, så der er jo ikke sådan en one size fits all,” siger Flemming Lynge Nielsen.

Nu fortsætter gruppen så arbejdet, for at se hvad der giver mening. Men man skal ikke regne med en meget stor udmelding.

”Det bliver et spørgsmål om, hvad der giver forretningsmæssig mening i de enkelte segmenter. Vi kommer ikke til at erklære, at nu skal vi være cirkulære eller en virksomhed uden affald eller spild lige nu. Det vil være for vidtløftigt og vores kunder er der ikke endnu,” siger Flemming Lynge Nielsen.

”Selvfølgelig skal vi være cirkulære på langt sigt, men vi vil ikke gå ud med en balkonerklæring uden at vide, hvordan vi kommer derhen, og hvad det betyder. Så bliver det et hult statement og det synes vi ikke er særlig troværdigt. Vi støtter selvfølgelig op, og gør hvad vi kan for at hjælpe med at nå f.eks. EU's mål for cirkularitet. I første omgang gennem vores produkter, gennem reduktion af energiforbrug og gennem reduktion af materialer osv.,” fortsætter han.

Danfoss’s gode råd

1. Kig på produkterne og se hvad man kan gå i gang med umiddelbart. Pluk de lavthængende frugter, som kan være at optimere på emballage, optimere på sit ressourceforbrug, optimere på sin produktion så man har mindre materialespild. Der må være nogle quick-fixes, som man kan gå i gang med. Det vigtige er at få skabt nogle succeser, som man kan kommunikere internt og holde motivationen oppe med.

2. Internt i virksomheden skal man finde ud af, hvad er det man vil. Hvor er ens primære fokus og hvad er driveren for det? Man skal lave en business case, så man ikke hopper fra tue til tue og bare kigger på det der er interessant i dag.

3. Pas på ikke at melde ud med noget man ikke kan levere på. Så kan man få skabt forventninger, som man ikke kan levere på og det vil ramme en på et tidspunkt.

Når alle jordens grundstoffer er med
”Hvordan vi kommer derhen” er på mange måder kernen i spørgsmålet om affald som ressource. For hos Danfoss er det tydeligt, at for en elektronikproducent er der en del problemstillinger omkring genanvendelse, som ikke er løst endnu.

”Det hjælper jo ikke, at vi tilbyder at tage produkter retur, hvis vi så ender med en stor bunke affald, som vi ikke kan bearbejde, fordi de indeholder materialer, som vi i dag ikke kan udvinde igen. De elektronikkomponenter, man udvikler i dag, indeholder jo stort set alle jordens grundstoffer, og de er bundet til hinanden på en måde, som gør det svært at skille dem ad igen,” siger Flemming Lynge Nielsen.

Der hersker ikke tvivl om, at de nødvendige løsninger nok skal komme, men det kræver udviklingssamarbejder som fokuserer på at få designet produktet rigtigt. Det dur nemlig ikke at tage et produkt, som er designet for 20 år siden og tro, at det kan gøres cirkulært i dag. Man er nødt til at designe anvendelse i en cirkulær verden.

Design og teknologier skal udvikles
Det handler om ”design for recycling” eller ”design for disassembly”. Helt tilbage i 90’erne var Danfoss f.eks. med i DTU-projektet ”Udvikling af miljørigtige industriprodukter. Der var fokus på f.eks. materialevalg – så man ikke vælger de knappe, og sammenføjelsesteknikker, som gør det til at skille ting ad igen.

”Så allerede der havde vi en kogebog til det cirkulære. Men det er jo aldrig rigtig kommet op at flyve i industrien. Så længe det ikke øger indtjeningen, eller kunderne efterspørger det, eller lovgiverne efterspørger det, så har vi ikke incitamenterne. Selvom alle er enige om at det er klogt og rigtigt at gøre. Der mangler ligesom en driver,” siger Flemming Lynge Nielsen.

”Den begynder vi måske at få nu, med cirkulær økonomi og EU’s lovgivning og standarder der er ved at blive udviklet. Eller med krav om obligatoriske miljøvaredeklarationer, som skal indeholde både en materialeoversigt og en bortskaffelsesanvisning. Så er du nødt til at sætte dig ned og se på elementer fra cirkulær økonomi. Det ser vi flere steder fra allerede,”, fortsætter han.

Måske er design ikke den største hurdle
Et andet sæt af udfordringer er på niveau med udviklingen af teknologiske løsninger. Det er hele logistikken omkring returnering og transport af gamle produkter.

F.eks. om man overhovedet kan få fat i produkterne? Danfoss har oftest ikke kontakt til slutbrugeren og ved i dag ikke hvor deres produkter er henne. Eller om at VVS-virksomheder ikke har det rigtige incitament til at levere radiatortermostater tilbage, når de har skiftet dem i private hjem.

”Så der skal en aftale på plads mellem os og alle parterne til og med den endelige bruger af produktet, som jo er den, der skal aflevere produktet tilbage til os igen. Kan det lade sig gøre eller er der noget i juraen omkring ejerskabet? Defineres det f.eks. som affald, når brugeren tager det ud af funktion – for så er der andre regler. Det kan betyde, at Danfoss bliver pludselig til affaldstransportører og måske skal registreres som affaldsbehandlere det er vi ikke interesserede i at være, så der er noget juridisk, der skal på plads,” siger Flemming Lynge Nielsen.

 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Fra gas til el – stor byggevaregrossist eksekverer ESG tiltag i den interne transport

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om affald

Relateret indhold

20.06.2024CSR.dk

Danske forskere opfinder 100 procents nedbrydeligt ’byg-plastik’

20.06.2024CSR.dk

Dansk Erhverv: Biodiversitetsindsatsen skal styrkes hos de danske virksomheder

18.06.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Textilia Rønne er første og eneste virksomhed med Svanemærket på Bornholm

18.06.2024CSR.dk

Rapport: Det globale fødevaresystem belaster klimaet, slider på naturen og er hårdt ved vores sundhed

17.06.2024BSR

Sponseret

1.5°C Targets: The Business Case for a Climate Transition Plan

17.06.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Sådan finder du et klimafællesskab

16.06.2024CSR.dk

Grønne organisationer: Danske pensionsselskaber bør droppe nye investeringer i intensiv animalsk fødevareproduktion

14.06.20242030 Builders

Sponseret

Empowering the Workforce: Employee Engagement Strategies

Jobmarked

Se alle

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. Jun: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage vores praktiske uddannelse Sustainable Business Change Manager, men sidder inde med nogle spørgsmål du gerne lige vil have besvaret først? Eller har du brug for nogle fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A WEBINAR: SUSTAINABLE BUSINESS CHANGE MANAGER (INTL & ONLINE) Jun. 20

Do you want knowledge and tools to work with sustainable business in practice? Are you considering taking our practical certificate programme Sustainable Business Change Manager?

Dato

20.06.2024

Tid

12:15

Sted

Online